Antalya Valisi Öztürk’ten yeni girişimcilere sertifika

5 Aralık 2013 18:12

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), KOSGEB işbirliğinde 58 yeni girişimciyi Antalya ve Alanya’daki uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde iş hayatına hazırladı. Yeni girişimcilere sertifikalarını veren Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Öztürk, “Siz çok kritik öneme sahipsiniz. Bunu ihtiyaç olarak görüp buraya gelmeniz yolun yarısını aldığınızı gösterir. Sizin teşebbüs etmek girişimde bulunmak gibi ihtiyacı hissediyor olmanız toplumumuz için değerdir. Müteşebbisleri motive edip ciddi manada iktisadi ve ekonomik hayatın ihtiyaçlarına doğru yönlendirmek de bizim işimiz” dedi.

BAKA, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde başlattığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ni Antalya ile Alanya’da gerçekleştirdi. Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi, sürdürülebilir işletmeler kurulabilmesi amacıyla gerçekleştirilen eğitimini başarıyla bitirenler için tören düzenlendi. Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Öztürk, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, KOSGEB Antalya Hizmet Merkezi Müdürü Kazım Akgün, Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Osman Karagüzel ile BAKA ve KOSGEB uzmanları, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda yeni girişimciler ile biraraya geldi.

GİRİŞİMCİLİKTE EĞİTİMİN ÖNEMİ

KOSGEB Antalya Hizmet Merkezi Müdürü Kazım Akgün, girişim ve girişimciliğinin ekonomi için büyük önem taşıdığını, eğitimin girişimci adaylarını bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik olduğunu söyledi. Kamu kurumları ve kuruluşlarıyla eğitimler düzenlediklerini, işbirliği yapılan önemli kurumlardan birinin de BAKA olduğunu söyleyen Akgün, “Uygulamalı girişimcilik eğitimleri sağlıklı işletmeler için önemli. Eğitimle bilgilendirilmiş ve bilinçlendirilmiş girişimcilerin kurdukları işletmelerin kapanma oranları çok düşüyor ve bunun yanısıra işletmelerin devlet desteği almasıyla sağlıklı yürümesi daha mümkün oluyor” dedi.

BAKA’nın KOSGEB işbirliğiyle Antalya, Burdur ile Isparta’da da uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin sürdürüldüğünü belirten Genel Sekreter Tuncay Engin de, “BAKA, Antalya ile ilçelerinde 13 eğitim programı düzenledi. 368 kursiyerimiz belge aldı bizden şimdiye kadar. Sürekli işyeri açmak için girişimlerini sürdürüyor. İş planı yaparak KOSGEB’e başvurarak 100 bin TL’ye kadar destek alabiliyor girişimcilerimiz. 30 bin TL’si hibe 70 bin TL’si de 4 yıl vadeli sıfır faizli kredi desteği veriliyor. Fabrikalara doğru gelişen girişimler görmek istiyoruz. Büyük yatırımlar ilk başlangıçla başlar moralinizi yüksek tutun büyük işletmeler kuracağınıza inanıyoruz, çok güzel şeyler olacak” diye konuştu.

‘EN ÖNEMLİ FAKTÖR MÜTEŞEBBİS’

Türkiye’nin en büyük ihtiyacının müteşebbis (girişimci) ihtiyacı olduğunu ve tüm girişimcileri tebrik eden Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, üretim için müteşebbisin büyük önem taşıdığını belirtti. Müteşebbisin ekonominin en önemli ayağı olduğunu vurgulayan Vali Sebahattin Öztürk, şöyle devam etti:

“İktisatta üretim faktörleri içinde sayılan en önemli alanlardan birisi doğal kaynaklar, emek ve müteşebbistir. Müteşebbis yoksa diğer iki faktörün kendi kendine harekete geçerek üretime katkıda bulunması mümkün değil. Dolayısıyla siz çok kritik öneme sahipsiniz. Bunu bir ihtiyaç olarak görüp buraya gelmeniz yolun yarısını aldığınızı gösterir. Sizin teşebbüs etmek girişimde bulunmak gibi ihtiyacı hissediyor olmanız toplumumuz için değerdir. İçinizde ciddi müteşebbisler çıkar ve KOBİ ile daha büyük düzeyde yetişir. Müşebbisleri motive edip ciddi manada iktisadi ve ekonomik hayatın ihtiyaçlarına doğru yönlendirmek de bizim işimiz. KOSGEB’ten, BAKA’dan bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra destek alacaksınız. Bütün iş size bağlıdır.”

Konuşmaların ardından girişimcilere sertifikaları verildi. 70 saatlik uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60’ı kadınlarda da yüzde 70’ine kadar 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira hibe desteği olarak sağlanabiliyor. Girişimciler ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabiliyor.

Bu haber 705 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...