“Keşke 4-4’lük başlasaydık”

17 Eylül 2012 18:44

MHP İl Başkan Yardımcısı Ahmet Tevfik Erboğa, 2012 – 2013 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, 4 + 4 + 4 zorunlu eğitim sistemini eleştirdi. Söz konusu sistemin aileleri, öğrencileri ve öğretmenleri zora soktuğunu ileri süren Erboğa, “Keşke 4-4 lük başlasaydık” dedi.

Erboğa’nın açıklaması şöyle: “Milliyetçi Hareket Partisi olarak belirsizliklerle dolu bir eğitim yılına başlamanın endişesini duymaktayız Aileleri öğrencileri öğretmenleri kısacası hükümet dışında herkesi zora sokan bu yeni sisteme; Keşke 4-4 lük başlasaydık.

2012-2013 eğitim öğretim yılı açıldı. Tüm ülkemize hayırlı uğurlu olması dileklerimle;

2012-2013 Eğitim Öğretim yılına 4/4 lük başlayabilseydi ile başlıyoruz. Sebebi ise önceden hiçbir altyapısı hazırlanmadan sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan, ben yaptım oldu mantığı ile hazırlanan okulların açıldığı süre içinde de sistemi uygulayacak öğretmenlerin bile bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığı, her gün bir açıklama ile bir taraflarına rötuş atılan sistem daha uygulamaya başlamadan bir sürü problemlerle dolu olarak nasıl uygulanacağını çok merak etmekteyiz.

Bu problemlerin neresinden başlayalım bilemiyoruz. İdarecilerimizin mi? öğretmenlerimizin mi?, velilerimiz mi?, öğrencilerimizin mi, yoksa teknik şartlarından mı?

İdarecilerimiz; norm kadro yönetmeliğine göre birçok müdürümüzün zaman içerisinde yerleri değişecek. Öğrenci sayıların artması veya eksilmesiyle müdür baş yardımcısı, müdür yardımcısı sayılarında da artma veya eksilme olacağından bu kişiler değişik yerlere atanmak zorunda kalacaklar.

Öğretmenlerimizin görev yaptığı okul, ilköğretim olan ve ilkokula dönüştürülen okullardaki branş öğretmenleri ortaokullara veya ilköğretimdeki sınıf öğretmeni olanlar ise bulunduğu okul, ortaokul oldu ise ilkokullara atanacaklar. Bunların atamaları birçoğunun yapılmasına rağmen velilerden gelen baskılar sonucu önceden ilkokul veya ortaokul olarak belirlenen okullar değiştirilmekte, bunu sonucunda da öğretmen atamaları tekrar yapılmak zorunda kalınacaktır. Bir öğretmen aşağı yukarı bir ay içerisinde birkaç kez yer değiştirmek zorunda kalmaktadır. Okullar açılınca sayıların netleşmesi sonucu bu arkadaşların yerleri inşallah tekrar değiştirilmez.

Son 10 yılda eğitim sistemiyle ilgili üçüncü önemli değişiklik yapılmıştır. Bu pedagojik bir değişiklik değil, siyasi bir değişikliktir.

En son uygulamaya konulan 4+4+4 sistemi pedagojik olsaydı 5,5 yaşındaki bir öğrenci ile 7 yaşındaki bir öğrenci aynı sınıfta olmak zorunda kalmamış olurdu. Bu durumun sakıncalı olduğu düşüncesinde olan velilerin kafaları da karışmayacak, hastanelere rapor almak için gidelim mi gitmeyelim mi ikileminden kurtulmuş olurlar idi.

Eğer bu sistem kesin uygulanacak idi ise pilot iller ve pilot okullar seçilip bu okullarda uygulanıp aksaklıkları giderilerek tüm yurt da uygulanmalıydı.

Teknik şartlara gelince ilköğretim okulu yeni yönetmeliğe göre ilkokul veya ortaokul alarak değiştiriliyor. Bu okul, ilkokul olduğu zaman; tahtası, sırası, laboratuarı v.s ona göre dizayn ediliyor. Daha sonra bu okul, ortaokul olduğunda (sık sık değiştiği için ) sıraları, tahtaları, laboratuarları tekrar değişmek zorunda kalıyor ve kalacak gözüküyor. Bu da eğitim ve öğretimi aksatacak bir husus olarak ortaya çıkacaktır.

Hiç anlam veremediğimiz bir hususta çocuğun gelişmesinde en etkin dönem olan okul öncesi acaba neden zorunlu eğitimden kaldırılmıştır. Bizce en önemli hususlardan biri budur. Çocuklarımızın bu dönem içerisinde zorunlu eğitim almaları onların kişilik gelişiminde etkin olduğu için bu durumun tekrar gözden geçirilip düzeltilmesi gerekmektedir.

Kısaca özel eğitime de değinilecek olursak, özel eğitime muhtaç (zihinsel engelli) öğrencilerimizin eğitim süreleri 23 ile sınırlandırılmıştır.23 yaşından sonra bu çocuklarımız nasıl ve nereden eğitim alacaklar, velilerimiz bu hususta neler diyecekler merak etmekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle MHP olarak her türlü olumsuzluklara rağmen 2012-2013 eğitim öğretim yılının ilimize ülkemize öğrenci, veli ve eğitim çalışanlarımıza hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’ dan temenni ederim”.

Bu haber 628 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...