Sütçüler’de ilk mantarlar hasat edildi

5 Aralık 2013 18:19

Sütçüler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personellerinin Belen Mahallesi’nde uygulamakta olduğu Kütükte Meşe Mantarı Yetiştiriciliği projesi denemesi başarı ile devam ediyor. Çalışmada ilk mantarlar hasat edildi.

Çalışma hakkında İlçe Müdürlüğü teknik personelleri türün üretim çalışmasını Abdullah Bozkurt’a ait mantarhanede ve tamamen kontrollü koşullarda gerçekleştirdiklerini, üretimde mantar aşılama ve misel gelişimi aşamasında 20-25oC arasında sıcaklık ve %70-90 arasında nem, taslakların görülmesi aşamasından itibaren ise günde 2-3 kez sulama ile %90-95 aralığın da nem sağlandığını ve sıcaklığın ise 18oC de sabit tutulduğunu bunun yanında günde 12 saat aydınlatma yapıldığını bildirdiler. Ayrıca bu aşamada başka illerden üretici ve teknik personellerin de çalışmaya ilgi gösterdiğini, Aksaray ve Hakkâri’ den konu hakkında bilgi almak için kendileri ile iletişime geçenler olduğunu bildirdiler. Haziran ayının başlarında kütüklere aşılama işleminin yapıldığını, ilk mantarları Ekim ayının ikinci yarısında hasat ettiklerini, hasat işleminin halen devam ettiğini ve ekonomik olarak iki yıl daha devam etmesini beklediklerini bildiren teknik elemanlar, üretimin meşe kütüklerinde yapıldığını, meşe kütüğünün dokusunun sert olması nedeniyle mantar gelişiminin yavaş olduğunu, üretimde kavak gibi daha yumuşak dokulu ağaçların tercih edilmesi ile aşılama ile hasat arası sürenin kısaltılacağını söylediler.

Tesisinde deneme üretiminin gerçekleştirildiği Abdullah Bozkurt ise çalışmadan oldukça memnun olduğunu, tesisinde kültür mantarı üretimi yanında bu mantar türünün yetiştiriciliğini de yapacağını bildirdi. İlk hasat edilen mantarların lezzetinin çok iyi olduğunu ve oldukça güzel bir damak tadı verdiğini söyledi.

 

Bu haber 645 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...