“Önce insana, sonra paraya yatırım”

6 Aralık 2013 15:00

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, meslek lisesi öğrencileriyle mesleki ve sosyal yaşamındaki  tecrübelerini paylaştı, öğrencileri önemli tavsiyelerde bulundu.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile İş-Kur ortaklığında hazırlanan ‘Mesleğim Geleceğim Projesi’ kapsamında Öğretmenevi’nde Mesleki Deneyimler ve İş Arama konulu seminer düzenlendi. ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yıldırım, İş Kur Meslek Danışmanı Mesut Altunbaş ve meslek lisesi öğrencileri  hazır bulundu.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yıldırım, öğrencilere proje hakkında bilgiler vererek, geleceğe hazırlanmada izlemeleri gereken yolları anlattı.

Ardından ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, öğrencilerle mesleki ve sosyal yaşamındaki tecrübelerini paylaştı. Meslek liselerinin önemine değinen Başkan Yardımcısı Sarıkaya, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ticarette ekonomik olarak başarılı olmak isteyen herkesin öncelikle sosyalleşmesine gerektiğinin altını çizen Sarıkaya, “Başarının sırrı, öncelikle insana yatırım yapmaktır. İkili ilişkileri geliştirip, her zaman dürüst olursak ticaretin büyük bir kısmını başarmışız demektir. Yani önce insana yatırım sonra paraya.”dedi.

Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

EĞİTİM OLMAZSA OLMAZIMIZ

 “Bilgi toplumlarının temelini oluşturan eğitim, insanlığın yaşamını geliştirdiği kabul edilen evrensel bir gerçekliktir.  Eğitim sayesinde insan bireysel, çevresel ve sosyal yönden  başarıya ulaşabilmektedir.  Bu  nedenledir ki günümüzde bilgi ve eğitim; kalkınmanın,  gelişmenin ve saygınlığın en etkili aracı olarak görülmektedir.

Sanayi toplumlarının uzantısı olarak ortaya çıkmış olan bilgi toplumlarında sermayeden kasıt sanayi toplumunda olduğu gibi maddi sermaye değil, bilgili ve eğitimli insan sermayesidir. Bu nedenle bir toplumun gücünden söz ederken göz önünde bulundurulması gereken unsur artık maddi sermaye değil “bilgi”dir.

Günümüzde, gelişmekte olan ekonomilerde aktif iş yaşamına katılım hayati önem taşımaktadır. Siz gibi gençler de eğitim yaşamını bitirdikten sonra meslek lisesi mezunu olmanız sebebiyle iş yaşamının tam ortasında kendinizi bulacaksınız.  Bu arada hepiniz kamu kurumları ya da özel teşebbüste belirli sektörlerde çalışacaksınız diye bir kaide  bulunmamaktadır. Aranızdan bazılarınız ise bir iş fikri etrafında çeşitli girişimlerde bulunacaktır. Bu açıdan girişimcilik de her zaman ülkelerin ekonomilerinde belirleyici rol   oynamıştır.

ZORLUKLARLA MÜCADELE ETMESİNİ BİLMELİYİZ

Bence girişimciliğin birçok anlamı vardır. Öncelikle her şeyden önce bir fikrimiz olmalı ve bu fikrimizi hayata geçirmek için yılmadan mücadele etmeliyiz. Bu mücadelede zorluklar ve engellerle muhakkak karşılaşacağız, ama umutsuzluğa kapılmadan yolumuza  devam etmeliyiz. Çok iyi fikirlerle iş hayatına atılan birçok insan var. Çok iyi ve başarılı bir süreçten geçiyorlar, fakat ufak bir sorun ya da zorlukla karşılaşınca hemen pes ediyorlar.  Burada belirtmek istediğim şu, zorluklara dayanamayan bir kişi iyi bir girişimci değildir.

Arkadaşlar, neyi seviyorsanız onu yapın. O zaman yapmak istediklerinizi

yapabilirsiniz.  Bu sayede o işin zorluklarını seversiniz ve mücadele kabiliyetiniz de artmış olur. Bu konuda kendimden örnek vermem gerekirse, ben de hayatımda birçok girişimde bulundum. Gerek başarılı gerekse başarısız girişimlerimiz muhakkak oldu. Kendim inşaat sektöründe faaliyet gösteriyorum, müteahhitim. Yaptığım işi severek yapıyorum. Her yeni binayı yaparken farklı teknik ve teknolojileri kullanarak insanların yaşam standartlarını yükseltmek için çalışıyorum yani boş bir arazi üzerinde binaları şekillendirmek bana inanılmaz bir haz veriyor. Bu süreçte karşıma çıkan zorluklar gözümün önüne dahi gelmiyor, çünkü işimi severek yapıyorum. Benim kanaatim hayatta başarılı olabilmek için zorluklara karşı dayanıklı olmalıyız.

Üzerinde durmak istediğim konulardan bir tanesi aldığınız eğitim ile paralel olarak girişimciliğin öneminden bahsedeceğim.  Meslek lisesi mezunu olmanız sebebi ve devamında okuyacağınız alanınızla ilgili üniversite eğitiminiz ile birlikte iş hayatı için donanımlı bireyler olacaksınız. Bu donanıma sahip olmanız sebebiyle eğer bir girişimde bulunacak olursanız sizin başarı oranınız üzerinde pozitif etki yaratacaktır.

Alaylı-mektepli kavramı üzerinden bir noktaya değinmek istiyorum. İlk önce günümüzde alaylı-mektepli kavramının ne olduğunu belirtelim. Özetle mesleği hakkında diploması olan kişilere MEKTEPLİ, çıraklıktan yetişerek o mesleği pratikte öğrenmiş kişilere  ise ALAYLI denilmektedir.

Bu açıdan sahip olduğunuz mesleki eğitim ve üzerine alacağınız kapsamlı bir üniversite eğitimi ile bünyenizde hem alaylı, hem de mektepli özelliklerinizi barındırmış olacaksınız. Bu da iş hayatında sizler için bir başarı kriteridir.  Gelelim buradan eğitimin önemine. Hayatta sürekli eğitime önem vermiş birisi olarak eğitim hayatınızı kesinlikle yarıda bırakmamalı sonuna kadar mücadele etmelisiniz.  Biraz önce bahsettiğim üzere, bu size hem pratik hayatta hem de teorik hayatta başarı sağlayacak ve bir girişimde bulunacak olursanız  mektepli-alaylı yanınızla başarılı bir girişimci olacaksınızdır.

RİSK ALIN       

Bilindiği üzere risk olmadan ticaret maalesef olmamaktadır. İyi bir girişimci olmak için muhakkak risk almamız gerekecektir. Bu süreçte başarısızlıklarınız da olacaktır fakat  yılmamak gerek. Ancak burada ince bir çizgi vardır. Risk almak başka, maceraya atılmak ise başkadır. Aynı zamanda risk alımında ortaklık kültürü de ayrı bir yerdedir. Demek istediğim şu; riskinizi paylaşın birlikte rahmet ve bereket vardır. Yani girişimcilik adına fırsatları iyi  değerlendirin. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. Yapacağınız işlerde kararlı ve akıllı  olun. Bilindiği üzere sınavlarda dört yanlış bir doğruyu götürür. Hayatta ise bir yanlış tüm doğruları götürebilir. Buradan anlaşılacağı üzere girişimde bulunurken de ölçerek biçerek  ayağı yere basan fikirler ile hareket etmeliyiz.

GİRİŞİMCİ OLMAK İSTEYENLERİN ÖNÜ AÇIK

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olmam

hasebiyle, kurumumuzda girişimcilik adına yaptığımız önemli bir çalışma hakkında da bilgi  vermek istiyorum. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret Borsası, Isparta Sanayici  ve İşadamları Derneği, Isparta Genç İşadamları Derneği, Isparta Girişimci ve Sanayici  İşadamları Derneği, Isparta Tüm Sanayici İşadamları Derneği, Isparta TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğinde 2011 yılından buyana Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri vermekteyiz.  Bu eğitimlere bugüne kadar 1740 kişi  başvuruda bulundu. 290 kişi bu eğitimlerden sertifika almayı başardı.

 Sonuç olarak  eğitimlerimizden sonra devlet desteği ile iş kuranlarımızın oranı ise %20’lerdedir. Burada  dikkat çekilmesi gereken husus ise Türkiye ortalamasının %5’lerde olduğu bu programda bizim oranımızın %20’lerde olması da bizler için bir başarı olarak algılanabilir. Burada değinmek istediğim nokta şu, desteklediğimiz ve açılan işletmelerimizin hepsi de küçük çaplı işletmeler. İşletmenin küçüklüğü ömrünün de az olacağı anlamına gelmemeli. Modern dünyada büyük işletmeler tedarik vb. birçok konuda küçük işletmeler ile çalışmaktadır. Bu da son zamanlarda küçük ölçekli işletmelerin ayakta kalma süreçlerine büyük destek sağlamaktadır.

CESUR OLUN, SABIRLI OLUN, ISRARCI OLUN

İşin özüne değinecek olursak; aslında girişimciler modern hayatın  kaşifleridir. Hayal ederler, hayallerinin arkasında dururlar, vizyon sahibidirler, cesurdurlar, risk alırlar. Hayal etmekle de kalmazlar aynı zamanda sabırlı ve ısrarcıdırlar. Arkasında duracak cesaretiniz olursa, yapamayacağınız iş yoktur. Aslında girişimciler biraz da lider insanlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle yeni girişimcilerin Isparta’da artması konusunda

çalışmalarımız her geçen gün artarak devam etmekte ve desteğimizi hiçbir zaman

esirgememekteyiz. İlimizde girişimcilerimizin sayısının artması dileğiyle hepinizi saygı ve  sevgi ile selamlıyorum.”

Ardından İş-kur Meslek Danışmanı Mesut Altunbaş, İş-Kur’un faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

 

 

 

Bu haber 1042 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...