Biyoteknoloji Birimi ilk cihazına kavuştu: Mikroarray Sistemi

7 Aralık 2013 12:37

SDÜ’nün farklı fakültelerinden öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından (DPT) desteklenen, SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek’in yürütücülüğünü yaptığı DPT 2011K120380 No’lu “Göller Bölgesi Yenilikçi Teknolojiler Merkezi Altyapı Projesi”nin alt birimlerinden biri olan ve Prof. Dr. Nilgün Göktürk Baydar’ın birim koordinatörlüğündeki Biyoteknoloji Birimi, ilk cihazı olan çip temelli mikroarray (mikrodizin) sisteminin alımını gerçekleştirdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Osman İpek, çalışmalarını destekleyen SDÜ yönetimi ve proje ekibine teşekkür etti.

MİKROARRAY NEDİR?

Mikroarray teknolojisi, bakteriden insana bütün organizmaların genomunu oluşturan binlerce/onbinlerce genin tamamının veya bir kısmının ifade edileme koşullarını, zamanlarını, miktarlarını ve profillerini genom düzeyinde belirleyerek genlerin fonksiyonlarını ve etkileşimlerini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Gen çipleri aynı zamanda organizmaların genlerinde meydana gelen mutasyonları kısa zamanda güvenilir bir şekilde belirleyerek genom düzeyinde mutasyon tarama ve genetik çeşitlilik analizleri yapabilmektedir. Tıp, bitki, hayvan, çevre ve gıda biyoteknolojisi gibi tüm biyolojik bilimlerde klinik uygulama ve temel araştırmalarda kullanılabilen bu teknoloji, mikroorganizma ve zararlıların tespit ve test edilmesi yanında, eczacılıkta da ilaç üretimi çalışmalarında kullanılabilmektedir. Bu teknoloji ile yüzlerce, binlerce hatta on binlerce genin hücredeki fonksiyon veya fonksiyonları yanında genlerin birbirleriyle olan etkileşimleri hakkında üretilen bilgiler ışığında, yeni yöntemler geliştirilerek daha önceden aşılamayan çok genle kontrol edilen biyolojik sorunlara yeni yaklaşım ve çözümler üretilmesi mümkün olabilmektedir.  Alınan mikroarray sisteminin üniversitemizde faaliyete geçmesi ile insan, hayvan ve bitki sağlığı, çevre koruma ve gıda güvenliği konularında yapılacak çalışmalara yeni ve farklı bir yaklaşım getirerek hem üniversitemizin araştırma potansiyelini artıracak hem de diğer kurum ve kuruluşlara hizmet sağlayarak bölgesel bir vizyonu yerine getirmiş olacaktır.

 

 

Bu haber 751 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...