Üniversiteler ticari işletme değildir

7 Aralık 2013 13:03

SDÜ Rektörü iken istifa ederek CHP'den Aydın Milletvekili olan Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar dün Isparta’ya geldi. Kendi döneminde yapımına başlanan Batı Yerleşkesi'ndeki Üniversite Camii'nde cuma namazı kılan Milletvekili Baydar, mesai arkadaşları ve dostlarıyla namaz sonrasında bir araya geldi. Cami çıkışında gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Baydar, Kuşadası'ndaki otelin satışı ve 2 bin öğrencilik apart projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

BURADA CUMA KILMAM

BENİM İÇİN FARZ OLMUŞTU

CHP Aydın Milletvekili Baydar, Isparta'da olmaktan mutlu olduğunu belirterek "İnşaatına ve projesine bizim dönemimizde başladığımız İlahiyat Fakültesi'nin araştırma-uygulama merkezi olarak planladığımız bu camide bir Cuma namazı kılmak benim için farz olmuştu. Arkadaşlarımla gelip, onlarla beraber Cumayı ifa ettik. Camimiz çok güzel olmuş. Emeği geçen herkese, katkı veren tüm hayırseverlere teşekkür etmek istiyorum.

Süleyman Demirel Üniversitesi benim gönlümde Türkiye'nin ve Dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi olmaya layık. Akademisyenlerin ve ve öğrencilerimizin ciddi çalışmaları var" diye konuştu.

Milletvekili Baydar, hayırsever Zehra Ulusoy tarafından bağışlanan Kuşadası'ndaki otelin satışa çıkarılmasıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Baydar, "Orası Süleyman Demirel Üniversitesi'nin yaz döneminde öğrenci-öğretim üyelerine yönelik veya kulüplerimize yönelik kamp yeri idi. Özellikle Ziraat Fakültesi öğrencilerinin Ege Bölgesine ait bitki türlerini görmek için gidip, kalıyorlardı. Geliştirilmesi veya oradaki üniversiteye devredilmesi daha uygun olurdu diye düşünüyorum" görüşlerine yer verdi.

UYGUN BULMUYORUM

Prof. Dr. Baydar'a üniversite içinde 2 bin öğrencilik apart projesine yönelik düşünceleri de soruldu. Baydar, şu açıklamayı yaptı: "Süleyman Demirel Üniversitesi Ispartalının kalbinde bir üniversitedir. Her ne kadar kampüs üniversite olsa da öğrencisini bağrına basmış, öğrencisine sahiplenmiş bir Isparta halkı vardır. Bu çok önemlidir. Bu sahiplenmenin geliştirilmesine yönelik projeler olmalıdır. Üniversite içerisinde yurt alanları yapılabilir, Kredi Yurtlar Kurumu'nun projeleri olabilir. Ticari amaçlı bir apart hizmetinin şehir merkezinin dışında üniversite içerisinde planlanıyor olmasını uygun bulmuyorum. Öğrenci şehir içinde yaşamalı, Ispartalının kültürüne katkı sunmalı. Isparta halkının güzel hasletlerinden bir şey almalı. Böyle bir şey ancak Isparta'yı bir yere getirebilir. Burada yapılmasını çok uygun görmüyorum. Esnafın ve Ispartalının gelişimi açısından uygun görmüyorum. Biz de başlangıçta büyük bir alışveriş merkezi yapalım diye düşündük. Sonra baktık ki ciddi bir AVM yaparsak esnafı kaybedeceğiz. Daha küçük bazlı kantin-kafetaryalar öğrenciyi memnun etmeye çalıştık. Üniversite ticari işletme olarak görülmemeli. Üniversiteler sosyal kurumlardır ve devletin bir kurumu olarak hem öğrencisini hem öğretim üyesini korumalı. Onun ötesinde Isparta ile entegrasyonu sağlamasıdır. Onun temel şartı öğrencinin ve öğretim üyesinin şehirde yaşayarak katkı sağlamasıdır."

Bu arada eski Rektör Metin Lütfi Baydar'ı karşılamada üniversite yönetiminden kimsenin olmaması dikkat çekti. Aynı camide namaz kılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Numan Tamer, Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'ın olduğunu bilmesine rağmen beklemeden camiden ayrıldı. Eski Rektörü, o dönemin rektör yardımcıları Prof. Dr. Vecihi Kırdemir, Prof. Dr. Mehmet Kitiş ile bazı hocalar ve görevliler karşıladı.

Bu haber 811 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...