BAKA’dan engelli ve ailelerine özel girişimcilik eğitimi

9 Aralık 2013 14:45

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), yeni girişimcilerin yetiştirilmesi, iş sahalarının açılması ve istihdamın artırılması amacıyla başlattığı eğitimlere özel bir çalışma ekledi. Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri sürerken, BAKA, KOSGEB işbirliğinde Burdur’un Bucak İlçesi’nde 25 engelli veya engelli ailesine uygulamalı girişimcilik eğitimi vermeye başladı. Kursları başarıyla bitiren girişimci adayları, KOSGEB’in işletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım ile işletme giderleri olmak üzere 30 bin liralık karşılıksız desteklerinden yararlanabilecekler ve destek oranı da yüzde 70’den yüzde 80’e çıkarıldı.

BAKA ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında imzalanan ‘BAKA ve KOSGEB  İşbirliği ile Yapılacak Olan Girişimcilik Destek Programı Protokolü çerçevesinde Antalya, Burdur ve Isparta’da sürdürülen ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ne özel bir yenisi eklendi. BAKA’nın Burdur’un Bucak İlçesi Mehmet Cadıl Anadolu Öğretmen Lisesi’ndeki uygulamalı girişimcilik eğitimine engelli veya engelli ailesinden oluşan kafeterya, dikiş atölyesi, tuhafiye gibi işyeri açmayı planlayan 25 girişimci adayı katıldı.

MAKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Dalğar’dan uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kursiyerler ile BAKA Burdur Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Candan, KOSGEB Burdur Hizmet Merkezi Müdürü Hamza Alper Doğru ile BAKA YDO uzmanı Mustafa Yüce biraraya geldi. Özel girişimcilik eğitimine katılanlara, BAKA ve KOSGEB’in verdiği destekler, kuruluş amaçları ile çalışmaları hakkında bilgiler verildi ve başarılı bir iş hayatı için nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatıldı. 2011’de başlayan BAKA’nın KOSGEB işbirliğinde istihdamın korunması, arttırılması geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirdiği uygulamalı girişimcilik eğitimleri, Antalya, Isparta ve Burdur merkezleri ile ilçelerinde bugüne kadar 38 kez gerçekleştirildi. Isparta’daki 8 eğitimi tamamlayan 217 kursiyerden 20’si, Burdur’daki 15 eğitimi bitiren 377 kursiyerden 38’i, Antalya’da ise 15 girişimcilik eğitimini bitiren 426 kursiyerden 12’si işyerini açtı.

70 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60’ı kadınlarda da yüzde 70’i hibe olarak karşılanırken engelli ve engelli aileleri için bu oran yüzde 80’e çıkartıldı. Girişimciler kuruluş dönemi ve işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabiliyor.

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...