Esinyurt Köyü’nde Elma Yetiştiriciliği Projesi mutlu bitti

9 Aralık 2013 14:55

Bu yıl ilimizde de uygulanan "İyi Tarım Uygulamalarının Kontrolü ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, Gelendost İlçesine bağlı Esinyurt köyünde 2012 yılında 14 üretici ile başlayan, İyi Tarıma Uygun Elma Yetiştiriciliği Demonstrasyon Projesi ile, 55 üreticiye ait 736 dekar alanda yetiştirilen yaklaşık 1500 ton elma, İyi Tarım Uygulamaları kriterlerinin 236 adet zorlu ve uzun aşamalarını başarı ile geçerek yetkili Ecas Belgelendirme firmasınca "Bireysel İTU Sertifikası" ile belgelendirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “

Bakanlığımızca finanse edilerek bu yıl 17 İlden biri olan İlimizde de uygulanan "İyi Tarım Uygulamalarının Kontrolü ve Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, Gelendost İlçemize bağlı Esinyurt köyünde 2012 yılında 14 üretici ile başlayan, İyi Tarıma Uygun Elma Yetiştiriciliği Demonstrasyon Projesi'ne bu yıl köyün tüm elma üretim alanları dâhil edildi.

Çevre ve insan sağlığını koruma amaçlı olarak üreticinin ürettiği ürününü (elma) taçlandıran ve kıymetlendiren proje ile 55 üreticiye ait 736 dekar alanda yetiştirilen yaklaşık 1500 ton elma, İyi Tarım Uygulamaları kriterlerinin 236 adet zorlu ve uzun aşamalarını başarı ile geçerek yetkili Ecas Belgelendirme firmasınca "Bireysel İTU Sertifikası" ile belgelendirilmiş oldu.

Herhangi bir Tarımsal Danışmanlık firmasından yardım alınmadan "Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı" nca müşterek olarak yürütülen projenin tüm eğitim, hizmet ve bitkisel üretim bazlı çalışmalarının tamamı Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapıldı.

Proje kapsamında "Bilgisayarlı Tahmin ve Uyarı Sistemi" ile "İlaçlı Su Hazırlama Platformu" da bölgedeki İyi Tarımın İyi insanlarının hizmetine sunuldu. Bunun yanında proje kapsamında Biyoteknik mücadele sistemlerinin de uygulanmasıyla Elma İç Kurdu'na karşı daha az ilaçlı su uygulamasıyla sağlıklı ürün alınmıştır.

Umulur ki; bu proje tüm üreticilerimize öncü ve örnek olur. Daha sağlıklı bir çevrenin oluşturulması ile bu çevrede daha sağlıklı gıdaların üretilerek tüketime arz edilmesi sonrası sağlıklı nesillerin beslenmesi sağlanmış olsun.

Bakanlığımız yetkililerinin de katılımıyla 26-28 Kasım 2013 tarihlerinde Antalya ilinde yapılan 2013 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda İl Müdürlüğümüzün İyi Tarım Uygulamaları çalışmaları takdirle karşılanarak oldukça başarılı bulunmuştur.

2014 yılında da devam edecek projenin uygulama çalışmalarına ara verilmeden devam edilecektir. 2014 yılında 15 elma üreticisinin proje ödeneği durumuna göre projeye alınması düşünülmektedir. Bunun için taliplilerin aşağıdaki şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir;

1- Bahçesinde sosyal ihtiyaç alanlarını ( WC, Lavabo, dinlenme alanı v.s) tamamlamış olmaları,

2-  İlimiz Elma Entegre Mücadele Sistemi içinde yer alarak, İlaçlı su hazırlama platformu ile katı atık imha donatılarını oluşturmuş olmaları,

3- Proje sezonunda toprak analizi ile sulama suyu analizlerini yaptırmış olmaları ve damlama sulama sistemi ile sulama yapıyor olmaları,

4- Bölgesine en yakın Bilgisayarlı Erken Uyarı ve Tahmin Sistemi'ne bağlı kalarak reçeteli ilaçlama programı uygulayan, çevresinde yaptığı ve yapacağı faaliyetlerle öncü ve örnek olma özelliği taşımaları,

5-   İyi Tarım Uygulamalarının gerekliliğine inanmış teknolojik yeniliklere açık çiftçilerimizin talepleri değerlendirilecektir” dedi.

 

 

Bu haber 750 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...