11 aylık İhracat gerçekleşmesi: 173 milyon Dolar

10 Aralık 2013 15:26

Isparta bu yıl Kasım ayı sonu itibariyle toplam 173 milyon Dolar ihracat hacmine ulaştı. En çok ihracat Fransa, Almanya ve Birleşik Krallıklara yapılırken en çok ihraç ettiğimiz ürünler ise sırasıyla çimento, maden ve kimyevi madde oldu. Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı hedefi ise 500 milyon Dolar.

ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, 2013 yılı Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Geçen yıla oranla rakamlarda artış olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, 2023 yılı hedeflerinin hayal olmadığını söyledi. Isparta’nın ihracat performansının her geçen ay arttığını dile getiren Sarıkaya, Kasım ayında toplam 14 milyon 853 bin Dolar ihracat yapıldığını bildirdi.

GEÇEN YILA ORANLA 29 BİN DOLAR ARTTI

Geçen yıl kasım ayında bu rakamın 29 bin dolar altında olduğunu ifade eden Sarıkaya, “Kasım ayı içerisinde ülke genelindeki ihracat rakamları gerileme kaydederken, ilimiz ise artış gösterdi” dedi. Son 11 aylık ihracat rakamlarını da açıklayan Sarıkaya, “11 aylık ihracatımız bildiğiniz üzere 173 Milyon Dolardır. 2012 yılı ihracatımız ise ilk 11 aylık süreçte 164 Milyon Dolardı” diye konuştu.

EN ÇOK ÇİMENTO, MADEN VE KİMYEVİ MADDE İHRAÇ EDİYORUZ

İhracat rakamlarının yanında ihraç edilen ürünlere de değinen Sarıkaya, şunları söyledi; “Yaklaşık 40 Milyon Dolarlık rakam ile çimento ihracatı ilimizin en önemli ihracat kalemidir. 33 Milyon Dolarlık rakam ile maden sektörü ikinci sırada yer almaktadır. Maden rakamımızın yüksek olmasının sebebi ise son yıllarda ilimizin mermer üretiminde ülkede önemli bir yere gelmesidir. Üçüncü sırayı ise 22 Milyon Dolarlık rakam ile kimyevi maddeler oluşturmaktadır. Bu rakam da ilimizin dünya markası olduğu gül yağı ve mamullerinin ihracatı ile oluşmaktadır.

EN ÇOK FRANSA, ALMANYA VE BİRLEŞİK KRALLIKLARA İHRAÇ EDİYORUZ

Merak edilen diğer bir konu ise bu rakamlar elde edilirken yapılan ihracatın hangi ülkeler üzerinden yapıldığıdır. İlimiz Fransa’dan Ürdün’e kadar 107 ülkeye ihracat yapmaktadır. İlk üç ülkeye bakacak olursak; ilk sırada 17 Milyon Dolar ile Fransa, ikinci sırada 14 Milyon Dolar ile Almanya ve üçüncü sırada ise 11 Milyon Dolar ile Birleşik Krallık yer almaktadır.

ALMANYA VE FRANSA’YA TEKSTİL AĞIRLIKLI BİRLEŞİK

KRALLIĞA İSE GIDA AĞIRLIKLI İHRACAT YAPIYORUZ

Almanya’ya iplik, tekstil ürünleri, giyim, halı, kiraz, nar, üzüm, kayısı, erik, kestane, domates, sarımsak, fasulye, patlıcan, kabak, incir, çiçek, makine aksamları, gül yağı, kozmetik ürünleri, orman ürünleri, plastik ve mamulleri, mobilya, mermer, ponza gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Fransa’ya giyim ürünleri, tekstil ürünleri, iplik, mobilya, mermer, gül yağı ve diğer bitki yağları, kozmetik ürünleri, plastik mamulleri, orman ürünleri, meyve suyu, şekerleme, baklagiller, domates ketçapı ve sosu, kiraz, kayısı gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Birleşik Krallığa ise, tekstil ürünleri, iplik, giyim, plastik mamulleri, orman ürünleri, mermer, radyatör ve aksam parçaları, reçel marmelat, meyve suyu, şekerleme, gül yağı ve bitkisel yağlar, kozmetik gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır.

500 MİLYON DOLAR HEDEFİ HAYAL DEĞİLDİR

Görüldüğü üzere ihracatımızdaki bu memnuniyet verici rakamlar ile 2023 hedefimiz olan 500 Milyon Dolarlık rakama ulaşmamızda bir hayalden ibaret olmayacaktır. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, önümüze koyduğumuz 500 Milyon Dolarlık 2023 yılı ihracat hedefi için çalışmalarımızı ulusal anlamda lobicilik faaliyetlerimiz ile uluslararası anlamda ise üyelerimizi dış dünyaya açmak için yurt dışı fuar ve işbirliği programları ve bunun yanında Türkiye’de ve yurt dışında partnerlerimiz ile düzenlediğimiz ikili iş görüşmesi programlarımız ile devam ettirmekteyiz. Ayrıca ihracatın yanın ilimize yerli ya da yabancı yatırımcıları çekmek için her türlü çalışmayı sürdürmekteyiz.”

Bu haber 773 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...