“Hava kirliliğinin en önemli sebebi MÇK’dır”

11 Aralık 2013 15:13

Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Başkanı Hasan Akıllı, Isparta’da yıllardır bir türlü giderilemeyen hava kirliliğinin en önemli sebebinin Mahalli Çevre Kurulu olduğunu ileri sürdü. Akıllı, “Afyonkarahisar MÇK, tüm merkezi sistemlere belirli bir süre tanıyarak, doğalgaza geçiş konusunda mecburiyet getirmiştir. Kanunen de bu zaten vardır. Fakat MÇK, bunu ertelemeye yetkilidir. Isparta’da da ertelendiği için hava kirliliğini önleyemedik” dedi.

Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Başkanı Hasan Akıllı, dün gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öncelikle geçtiğimiz gün toplanan Mahalli Çevre Kurulu’na (MÇK) davet edilmedikleri için sitemini dile getiren Akıllı, ardından da MÇK’ya yüklendi.

MÇK’YA MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI DAVET EDİLMEDİ!

Her nedense Mahalli Çevre Kurul toplantılarına Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi olarak davet edilmediklerini ileri süren Akıllı, “Biz de gitmedik. Bizim dışımızdaki 16 üyenin tamamı devlet memuru ve maaşlıdır. Kamu yararına olan bir Oda olarak biz tabii üyesiydik. Ama çağrılmadığımız için gidemedik” dedi.

“MÇK ISPARTA’DA ZORUNLULUK GETİRMİYOR!”

Öte yandan doğalgaz altyapısının Isparta’nın yüzde 98’ine ulaştığını ancak abone sayısının 38-40 bin, kullanıcı sayısının ise 30 bin civarında olduğunu belirten Akıllı, “Merkezi ısıtma sistemlerindeki kullanıcı sayısı ise sadece yüzde 2’dir. Esas önemli konu budur. Afyonkarahisar Mahalli Çevre Kurulu, tüm merkezi sistemlere belirli bir süre tanıyarak, doğalgaz karşısında mecburiyet getirmiştir. 1993’te çıkan bir yasada zaten bu kanunen de vardır. Fakat Mahalli Çevre Kurulları bunu ertelemeye yetkilidir. Ertelendiği için de Isparta’da merkezi ısıtma sistemlerinin doğalgaza geçişi mecbur olmadığı için yapılmamıştır” diye konuştu.

“ESAS SEBEP ZORUNLULUK GETİRİLMEMESİDİR!”

Isparta’nın Türkiye’deki havası en kirli iller sıralamasında önlerde yer almasının esas ana sebebinin bu olduğuna dikkat çeken Akıllı, şöyle devam etti; “Isparta’daki merkezi ısıtma sistemlerinin çoğu kömür endekslidir. Örneğin Özkanlar Kavşağı’ndan Otogara kadar olan kesimde sadece 2 merkezi doğalgaz sistemine sahip apartman vardır. Isparta’da bireysel ısıtma sistemleri oranı az, merkezi ısıtma sistemi oranı fazladır. Önemli olan merkezi ısıtma sistemlerini doğalgaza çevirebilmek.

“54 BAŞVURUNUN 8-10’U FİLTRE SİSTEMİNE GEÇMİŞTİR

ONLARDAN DA YETERLİ DEĞERLER ALINAMAMIŞTIR!”

Diğer taraftan Isparta’da geçmiş yıllarda baca filtresi için müracaat eden merkezi ısıtma sistemlerinin sayısı 54’tür. Bu 54 adetin sadece 8-10 kadarı filtre sistemine geçmiştir. Ama o filtre sisteminden yeterli ve arzu edilen değerler alınmamıştır. Bunun nedeni ise her ne kadar Türk Standartları Enstitüsü’ne uygun filtreler yapılıyormuş gibi görünse de maalesef Türkiye’de her bir kazana uygun filtre yoktur. Her bir kazan için onun uygunluğunda bir filtre seçimi maalesef zordur.

“ATEŞÇİLERİMİZİN ÇOĞU YENİ TEKNOLOJİYİ BİLMİYOR!”

Kalorifer yakım saatleri Isparta için uygundur ama uygulaması tamamen yapılamamaktadır. Ateşçilerin eğitimi çok önemlidir. 10-15 apartmanı yakan ateşçileri bilirim. Kendileri de beyan etmektedirler. Onların dışında ateşçilerin birçoğunun da bilgileri eksiktir. Aynı bir takım mesleklerde olduğu gibi ateşçilerinde periyodik olarak yeni teknolojilere uygun şekilde eğitimlerden geçirmek mecburiyetindeyiz. 15 yıl öncesinin şartlarına göre ateşçi belgesi almış bir kişi şuanda halen ateşçi ama o günden bu yana hiçbir işlem görmemiş, halen aynı düzenle devam ediyor.

HAVA KİRLİLİĞİNİ ANCAK MERKEZİ SİSTEMLERİN

DOĞALGAZA GEÇMESİYLE ÖNLEYEBİLİRİZ

Hava kirliliğine gelecek olursak ilimizde hava kirliliğini önlemek mümkündür. En önemli faktör merkezi ısıtma sistemlerinin doğalgaza geçmesidir. Şuanda kanunen de bu var ancak biz kanunu uygulamıyoruz. Kanun uygulansa merkezi sistemler doğalgaza geçer ve hava kirliliği ilimizde sona erer. Mahalli Çevre Kurulu kanuni uygulamayı erteliyor ve bu sebepten uygulanmıyor. Hava kirliliğini meydana getiren 2 unsur var. Birincisi karbon monoksit gazı. Diğeri PM10 uçucu maddeler. Bu ikisi açısından da Isparta, Türkiye’de en kötü illeri arasında.

BİLİNÇSİZ ISINMALAR YÜZÜNDEN ÖLÜM

HADİSELERİYLE KARŞILAŞABİLİRİZ

Isparta’yı bilinçsiz ısınmalardan dolayı ölüm hadiseleri bekliyor. Sav’da geçen gün 2 kişi öldü. Olay karbondioksit gazının kendiliğinden çıkarak insanları zehirlemesi değil. Burada olay insanların bilinçli olmaması ve ihmaller. Önümüzdeki günlerde Allah korusun lodoslu havayla birlikte bu tehlike ortaya çıkacak.”

 

Bu haber 782 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...