Isparta “Çekinceli Coğrafya” kategorisinde

11 Aralık 2013 15:23

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve 100 kişilik bir Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Deprem Atlası’na göre İlimiz, “Çekinceli Coğrafya” kategorisinde değerlendirildi.

Isparta’daki deprem tehlikesi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Geçtiğimiz gün Antalya’da meydana gelen deprem bilindiği üzere çoğu insanı endişelendirdi. Bunun üzerine yeni hazırlanan deprem atlasında Isparta’nın çekinceli bölge kategorisinde olduğu gözlemlendi.

İŞTE ÇARPICI VERİLER

- Isparta’da beklenen deprem yıkım gücü: Richter Ölçeği’ne göre 9.

- Deprem aralığı: 70 yıl.

- Isparta’yı yıkan depremler: 1849 yılı: 5.2. 1914 yılı: 6.9. 1930 yılı: 5.9

- Yapılaşmada göz önünde bulundurulması gereken deprem dayanıklılığı: 7.0

BİLİM NE DİYOR?

Öte yandan meydana gelen depremin değerlendirmesini yapan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin, bunların bölgedeki tektoniğe bağlı, normal gelişen depremler olduğunu belirtti. Şahin, depremin yerin88 kilometrederinliğinde gerçekleşmesinin, bu bölgede gerçekleşen depremlerin genel karakteristiğini yansıttığını vurguladı.

DERİN OLDUĞU İÇİN ARTÇI OLUŞMAMIŞTIR

Diğer taraftan depremin bölgede Afrika levhasının, Anadolu levhasının altına dalması ile oluştuğunu dile getiren Şahin, “Bu bölgede daha önce 6 büyüklüğünde depremler meydana gelmiştir. Antalya Körfezi'nde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Akdeniz açıklarından yine 3,1 ve 2,6 büyüklüğünde depremler oluştu. Bu depremler 5 büyüklüğündeki depremin artçıları değildir. 5 büyüklüğündeki deprem, derinde olması nedeniyle artçı meydana getirmemiştir” şeklinde konuştu.

BU TÜR DEPREMLER BEKLENİLMELİDİR

Son olarak Akdeniz açıklarında bu büyüklükte depremlerin beklenmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Çünkü bölgede iki aşamalı dalma batma zonu vardır. Son bir ay içerisinde depremlere bakıldığında, 10 gündür deprem aktivitesinin yoğunlaştığını görüyoruz. Bu depremlerin yüzeye etkisi, derin olmasından dolayı zayıf olacaktır” diye konuştu.

 

Bu haber 1056 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...