“Hava kirliliğini önlemek istiyorsak yaptırım şart!”

12 Aralık 2013 15:41

Torosgaz Yöneticisi Oktay Küp, Isparta’daki hava kirliliğine neden olan sebepleri açıkladı ve “Neden doğalgaz kullanılmalı?” sorusuna yanıt verdi. Küp, “Merkezi sistemle ısınan toplu konutların sadece yüzde 5’i doğalgaz kullanıyor. Ayrıca Isparta’da binalarının temelde yapılışında kazanlı sistem yok. Bu da tam yanma sağlamıyor. Eğer hava kirliliğini önlemek istiyorsak önce bunu insanın istemesi lazım” dedi.

Hava kirliliği yıllardır Isparta’nın en büyük sorunları arasında yer almaya devam ediyor. Bugüne kadar yapılan tüm çalışmalar kirliliği önleme noktasında yetersiz kaldı. Doğalgazın da hayatımıza girmesiyle kirliliğin önleneceği zannediliyordu ancak halen devam ediyor. İlimizin doğalgaz dağıtımını yapan Torosgaz’ın Yöneticisi Oktay Küp, Isparta’nın doğalgaz kullanım haritasını çıkardı. Küp, herkesin sorun olarak ortak noktada birleştiği hava kirliliğinde açıklamayı şirket yöneticisi olarak değil bir vatandaş olarak yapacağını belirtti ve hava kirliliğine neden olan sebepleri gözler önüne serdi.

ESKİŞEHİR, ANKARA BUNU BAŞARDI, ISPARTA NEDEN BAŞARMASIN!

İlk olarak toplu konutların doğalgaza geçmediğini belirten Küp, hava kirliliğine neden olan en büyük sebeplerden birinin bu olduğunu ileri sürdü. Toplu konutlarda birliktelik sağlanamadığı için doğalgaza geçiş oranının düşük olduğunu açıklayan Küp, “Şu anda doğalgaz kullanım oranı Isparta’da yüzde 35 olmasına rağmen toplu konutlarda ise bu rakam sadece yüzde 5’ler civarında. Doğalgaza geçişin mecbur tutulmasında Eskişehir, Ankara örneği var. Bunların temeline bakarsanız oradaki gaz dağıtım şirketleri yerel yönetimler. Belediye ‘ben senin kapının önüne getirdim gazı kullanacaksın!’ diyor. Kullanmadığı zaman ‘sen havayı kirletiyorsun’ diyerek cezayı kesiyor ya da altyapı hizmeti götürmüyor. Ama biz burada doğalgaz şirketiyiz. Doğalgaz konusunda yaptırım uygulamamız söz konusu değil.  Mevzuat yönünden bir yaptırım olacaksa da bunu Valilik, Belediye ve Mahalli Çevre Kurulu belirleyecektir” dedi.

YAPTIRIM OLMAZSA HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENEMEZ!

Öte yandan hava kirliliğin yaptırım olmadığı zaman halledilemeyeceğine değinen Küp, şunları söyledi; “2003 yılında çıkan bir kanunda merkezi sistemlerin doğalgaza geçme zorunluluğu vardı ama bu sonra tavsiyeye dönüştü. Biz ihaleyi alırken şartları inceledik. Bu sene 50 bin aboneye ulaşmak hedefimiz vardı. Ama 38 bin de kaldık. Torosgaz olarak yerel yönetimlerden beklentimiz olmaması mümkün değil. Ama bir vatandaş olarak şunu söyleyebilirim; Hava kirliliğinin önlenmesi yönünde yerel yönetimlerin muhakkak yaptırımları uygulaması lazım. Keyfiyete bıraktığınız sürece rakamlar ortada. Merkezi sistemler doğalgaza geçmeyecekler, havayı kirletmeye devam edecekler. Yerel yönetimler, araçlarda kötü yakıtların kullanılmasını tedbiri almadığı müddetçe bu araçlar kötü yakıt kullanmaya ve havayı kirletmeyle devam edecekler. Isparta’da havayı kirleten unsurlar ortadan kaldırılmadığı müddetçe havanın temizlenmesi mümkün değil. Havayı kirleten unsurlar merkezi sistemler, araçlar ve belli başlı fabrikalar.

ISPARTA’NIN BİNALARININ TEMELDE YAPILIŞINDA

KAZANLI SİSTEM YOK BU DA HAVA KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUYOR

Havayı kirleten unsur nedir? Kaliteli kömür yakıyorsunuz ama kirlilik devam ediyor. Demek başka problem var. Bunu MÇK toplantılarında daha önce söyledik. Isparta’nın binalarının temelde yapılışında kazanlı sistem yok. Kazan dairesi tesis kurallarına dikkat edilmemiş. Merkezi sistem yapılmaya karar verilmiş sonra binanın en ücra en havasız yerine kazan konulmuş. Siz orada kömürü istediğiniz kadar yakın tam yanma olmadığı için yeterli oksijen gelmediği zaman havayı kirleten unsurlar çok fazla oluyor. Kömür yakılacaksa yakılsın ama havayı kirletmesin. Bunun için de kazan dairesi tesis kurallarına uyulması lazım. Bu da yapı denetiminden başlıyor. Burada biz tüm kazanlara girdik 20 bin konuttan en fazla bininin de kazan dairesi tesis kurallarına uyulmuş geri kalanı standart dışı, kontrol dışı tesis edilmiş durumdadır.   Filtre örneği getiriliyor. Filtre tek başına yeterli olmaz. Geçen seneki toplantılarda 10 tane fotoğraf gösterdim. Filtre halinde çıkan dumanı gösterdik. Eğer sorun çözülecekse kökten çözülmesi lazım. Kazansa kazanın, kamyonsa kamyonun tedbirinin alınması lazım. Bunun tedbirini alacak, kararı verecek yerel yönetim.

YAPTIRIMDAN ÖNCE İNSANIMIZIN BUNU DÜŞÜNMESİ LAZIM

Hava kirliliği Isparta’da önlenebilir. Biraz öncede dediğim gibi Ankara örneği var. Ankara’da bir zamanlar kirlilik o kadar fazlaydı ki araçların belli zamanlarda trafiğe çıkmasına izin veriliyordu. Kazanların belirli saatlerde yakılması isteniyordu. Belediye’nin katkısıyla doğalgaz kullanımı zorunluluğu getirilerek bu sorun çözüldü. Isparta’da önce kendimizden başlamalıyız. Ben kömür yakmaya devam ediyorum diyorsanız ben çevreyi kirletmeye devam ediyorum diyorsunuz. Yaptırımlardan önce insanımızın bunun düşünmesi gerekir.    

KAMU KURUMLARININ DOĞALGAZA GEÇİŞ ORANI YÜZDE 90

Kamu kurumlarında doğalgaz geçiş yüzde 90 seviyesinde. Bunun sebebi de her sene kömür ihalesi yapıyor. İhale başlı başına problem, kömür bitiyor getirmesi problem. Ama doğalgaza geçtiğinde bu sorunları yaşamıyor. Biz burada DSİ’nin doğalgaz bağlantısını yaptık. 1 yılda yüzde 80 tasarruf ettiler. Biz daha gazı götürmeden Burdur şimdi gaz istiyor. Diğer kurumlar da aynı şekilde.

MERKEZİ SİSTEMLERDE TASARRUF DAHA FAZLA

Bireysel kullanımda ise yüzde 40 seviyesinde tasarruf sağlanıyor. Isparta’da bir senede kişi başına 1200-1800 metreküparasında gaz kullanılıyor. Bu da 1000-1600 lira arasında değişiyor. Kömüre göre karşılaştırın, rakamlar zaten açığa çıkacaktır. Merkezi sistemlerde örneğin TOKİ’de en fazla verilen rakam 800 lira. Merkezi sistem daha tasarruflu. İş yerlerinde bu rakam resmi kurumlarda aynı değere geliyor. Örneğin IYAŞ arkasındaki Toptancılar Sitesi’nde tasarruf yüzde 90 seviyesinde.  

DOĞALGAZI EN ÇOK DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ AİLELER KULLANIYOR

Bizim hedefimiz yüzde 50 seviyesindeydi. Ama merkezi sistemle ısınan binalarda birlikteliğin sağlanamaması nedeniyle bu hedefe ulaşılamadı. Bunun yanında daire sakinlerinin konforunu bozmak istememesi de söylenebilir. Ama şunu söyleyeyim Isparta’da düşük ve orta gelirli insanımız tasarruflu olduğu için doğalgazı daha çok kullanıyor. Türkiye’de eskinden 5-6 ilde kullanılırken şimdi 65 ilde gaz kullanılıyor. Fiyatlar da fark yok aslında. Isparta en ucuz kullanan iller arasında ama altyapıyı tamamlayan iller de fiyatlar belirlenmiş durumda. Şu anda Kayseri’de fiyat 1 lira civarında.  Bizde şu anda 94 kuruş.  Bizde de maksimum fiyatı EPDK belirliyor. Biz belirlemiyoruz.

2104 YILI SONA KADAR 70 BİN ABONEYE

ÇIKAMAZSAK FİYAT 1 TL’Yİ AŞABİLİR

Yatırım ne kadar uygun şekilde yapılırsa fiyatta ona göre belirlenir. Ne kadar gaz kullanıcısı yüksek olursa fiyat o kadar düşük oluyor. Örneğin şu anda 38 bin kullanıcımız var. Bu rakam 2014 sonunda 70 bin olursa, daha uygun olur. Ama 38 bin de kalırsa 1 liranın üzerine çıkabilir. Tüketim artarsa 97-98 kuruş civarında olur. 

YALVAÇ, EĞİRDİR, ŞARKÎKARAAĞAÇ’A HATTI

BOTAŞ GETİRİRSE DOĞALGAZ KULLANILABİLİR

İlçelerde Gönen’de sorumluluğumuz var. Gönen için farklı bir durum var İhaleye aldığımızda 3300 konut 15 bin 600 nüfus vardı.  Ama şu anda 1300 konut ve 3550 nüfus var. Kış şartları dolayısıyla maalesef 2014’e kaldı. İlk dönemde gaz arzı sağlanacak. Burada da talep var ama altyapı oluşmadığı için abonelik kaydımız henüz yok. İhale kapsamında Yalvaç, Eğirdir gibi ilçelerimiz yoktu. Nisan’da Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ay süre verildi. Elektrik abonelerini yüzde 60’ının talebi alınması istendi.  Buralara hattı öncelikle BOTAŞ getirecek.” 

Bu haber 881 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...