“Eskiden Isparta SOS veriyordu, ben geldim pırıl pırıl oldu”

13 Aralık 2013 16:23

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, gazetecilerle buluşmasında ilimizin hava kirliliği değerlerini açıkladı. Hava kalitesinin sağlanması konusunda kendilerini ilk sırada sorumlu tuttuğunu belirten Günaydın, “Benden önce şehir kirlilikten geçilmiyordu. Beni başkan seçtiniz ve şehir pırıl, pırıl oldu” dedi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, son dönemde Isparta’nın hava kalitesinde azalma olduğu yönünde verilerin ortaya atıldığını söyledi. Isparta’nın sanki kritik bir durumda olduğu imajı verilmeye çalışıldığını dile getiren Günaydın, ilgili bakanlığın verilerini göstererek değerlendirmede bulundu.

“EN BAŞARILI EN BAŞARISIZ GİBİ

GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR”

İlimizin kötü ve başarısız bir şehir gibi gösterildiğini ileri süren Günaydın, “Ama biz yine en başarılı şehiriz. En başarılı şehri en başarısız şehir gibi anlatmak hem Allah nezdinde hem de kul nezdinde yanlış olur” dedi.

BEN GELDİM ŞEHİR PIRIL PIRIL OLDU

Öte yandan kendi dönemiyle eski dönemi de karşılaştıran Günaydın, şunları söyledi; “Şehir eskiden kirlilikten geçilmiyordu. Beni başkan seçtiniz ve şehir pırıl, pırıl oldu. Kükürtdioksit bir zamanlar 200 değer civarındaydı. 230’a ulaştığı zaman kuşlar ölmeye başlar. 230’u aşmasından sonra da insanlar hastanelere akın ederler ve ölümler başlar. 1930’lu yıllarda bu İngiltere’de yaşanmıştı. İngiltere bu sorunu aştı. Biz de bu sorunu aşacağız. Bunun için de birinci derecede Isparta Belediyesi’ni sorumlu tutuyorum. Hâlbuki başka kurumlarımız da var. Ama biz duyarlıyız.

BAŞHEKİM OKUTAN BANA TEŞEKKÜRE GELMİŞTİ

Bir önceki başkanlık döneminde yine dönemin Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Okutan, Belediye’ye teşekküre geldi. Okutan geldiğinde bana ‘Eskiden astım hastaları için bir yatağa 2 hasta sıkıştırıyorduk. Tedavi olup hastaneden çıkan kişi kirli hava yüzünden daha evine varmadan tekrar krize tutuluyor ve hastaneye geri dönüyor. Dünyanın en büyük hizmetini yaptınız Başkanım. Hastaneye gelen astım hastaları yüzde 50 oranında azaldı. Tedaviden sonra gidenler artık geri gelmiyor. Bu olayı kökünden çözdün’ demişti. Ben de bunun üzerine hizmet ettim anlayışıyla duygulandım.

TEKRAR GÖREVE GELDİĞİMDE KÜKÜRTDİOKSİT

ORANI NEREDEYSE TAVAN YAPMIŞTI

Ancak tekrar görev bana verilmedi ve 2003-2004 sezonunda ben belediye başkanlığından ayrılmıştım. Hava kirliliğinde tüm sorunları çözdüğümüz için yükselme olmaması gerekiyordu. Çünkü bir önceki yapılan çalışmalarının faydası olması gerekiyor. Buna rağmen 2004’te kükürtdioksit 100, 2005’te 90, 2006’da 50, 2007’de 116, 2008’te 102 ve 2009’da 103’e yükselmiş. Göreve geldiğimizde oran 103’dü. 2009-2013 yıllarına baktığımızda 2010’da 48, 2011’de 42, 2012’de 53 ve henüz bitmeyen 2013 yılında da 32 olarak ölçülmüş.

ARAÇLARDA KALİTELİ YAKIT KULLANILIRSA

KİRLİLİĞİ EN AZA İNDİREBİLİRİZ

Önceki yıllarda kükürtdioksit oranının yüksek olmasından dolayı kuş ölümleri de meydana gelmişti. Ondan sonra insan ölümleri başlayacaktı. Sonra biz geldik ve çevreciliğe önem verdik. Şuanda doğalgazın da faydalarını görmeye başladık. Bunlar bakanlığın verileri. Isparta’ya çok iyi diyorlar. Benim de laboratuvarlarım var, araştırıyorum. Bazı illerde yaz aylarında dahi bu oranlar yüksek çıkabiliyor. O da araçlardan kaynaklanıyor. Bizim ilimizde de yüksek çıkabilir. Onda da araçların kaliteli yakıt kullanmamasından kaynaklanıyor. Bunların da takip edilmesi gerekiyor. Bunu yaparsak değerleri düşürme şansımız var. Bir de partikül madde oranı var. Bunu Isparta’da hızlı bir şekilde düşüremedik. Ama bu zehirlenme değil. İs ve toz tanecikleri olarak geçiyor. Bu tanecikler yere düşüyor ama ciğerlerimize gitmiyor. Ama kükürtdioksit ciğerlerimize gidiyor. Bu oranı da düşürüyoruz.

KÖMÜR ANALİZ LABORATUVARI HAVA

KİRLİLİĞİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNLEDİ

Isparta’mız için kalıcı bir kömür analiz laboratuvarı kurduk. Kömür değerleri 1.1 olmalı, 1.2 olursa kamyonlar geriye dönüyor. Her gelen firmanın her gelen kamyonu tek tek denetleniyoruz. Türkiye’de 5 vilayette belediyeye ait laboratuvar var. Bu şehirler Antalya, Denizli, Konya ve İstanbul’da var. Bunlar haricinde kömür analiz laboratuvarı olan belediye yok. Denizli’de laboratuvar olmasına rağmen test için bize kömür gönderiliyor. Biz bu işe Antalya laboratuvarını inceleyerek başladık. Hatta orayı da biraz örnek aldık. Antalya’dan da bize kömür analizleri geliyor. İşimizi başarıyla götürmeye devam ediyoruz.”

 

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...