“Don ve kar felaket değildir”

19 Aralık 2013 16:01

Ziraat odası Başkanı Bayram Kutlu, son günlerde hava sıcaklığının -7 ila -10 arasında gezmesinden dolayı kendini gösteren don olayının sevindirici bir gelişme olduğunu bildirdi. Aynı zamanda kar yağmasının da kâbus olmadığını savunan Kutlu, “Bizim için kar kâbus değil beyaz altındır” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, don ve buzlanmanın giderek arttığı şu günlerde bilinenin aksine bir açıklamada bulundu. Don ve karın halk nezdinde felaket olarak nitelendirildiğini ancak bu durumun üreticiler açısından olumlu bir durum olduğunu ifade eden Kutlu, “Kar yağdı ama bizim için yetersizdi. Kar yağdığı zaman ‘beyaz kabus’ diyorlar, bu da bizi incitiyor. Kar beyaz kâbus değil, beyaz nimettir. Kar yağmasa bizim ürünlerimiz verimli olmaz. Bu toprağın kara ihtiyacı var. Kar bir de havayı temizliyor. Isparta’da hava kirliliği var. Kar yağdığı zaman havadaki kirliliği de toprağa indiriyor” dedi.

“ÖNCEKİ YILLAR KAR VARDI VE TOPRAK BEREKETLİYDİ”

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda karın çok yağdığını ve toprağında ona göre bereketli olduğunu ileri süren Kutlu, “Önceki yıllarda topraklarımız daha bereketliydi. Çünkü çok kar yağıyordu. Şimdiki teknoloji o zamanlarda olmadığı halde verim üst seviyedeydi. Ama teknoloji de gelişmesine rağmen karın az yağması nedeniyle verim düştü. Kar yağdığı zaman eriyen sular toprağın altındaki yer altı sularını besliyordu. Bizim de yer altı sularına ihtiyacımız var. Çünkü Isparta’da kaynak suyumuz var. Hep yer altı sularıyla bahçelerimizi suluyoruz” diye konuştu.

DON VE BUZLANMA ZARARLI HAŞERELERİ ÖLDÜRÜYOR

Diğer taraftan don ve buzlanmanın zararlı haşereleri öldürdüğünü belirten Kutlu, “Zararlı haşereler yumurtlarını doğaya bıraktı ve gitti. Ama o yumurtalar aşırı don olaylarında bozuluyor. Tabi ilkbahar geldiğinde bize zararlı böcekler meydana çıkacak. Don olayının da haşereleri önleme gibi bir faydası var. Ne kadar don olursa o kadar haşere az olur. Çok haşere olursa çok ilaçlama yapılıyor. Bu da toprak, hava ve suya zarar veriyor. Don var diye şikâyetçi olmamız gerekiyor. Bilinçli konuşmak lazım. Kar beyaz kabus değil, bizim için beyaz altındır” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 666 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...