‘Aydınlatma’ kapsamında düzenleme

19 Aralık 2013 18:13

Aydınlatma Komisyonu Başkanı Vali Yardımcısı Tahir Demir; kamunun genel kullanıma yönelik olarak imar planında bulvar, cadde,(çıkmaz sokaklar dâhil) sokak, ait üst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi ile halkın ücretsiz kullanıma açık ve ticari faaliyette bulunmayan; kamuya ait park, bahçe tarihi ve ören yerleri gibi halka açık yerlerin aydınlatmaları ve trafik sinyalizasyonu haricindeki yerlerin aydınlatma bedellerinin Bakanlık tarafından ödenmediğini belirtti.

Vali Yardımcısı Tahir Demir, ticari, reklam ilan ve benzeri amaçlı panoların aydınlatmaları ile dekoratif aydınlatmaları için harcanan enerji bedelinin, bu aydınlatmadan yararlananlar tarafından ödeneceğini kaydetti.

Demir’in konu ile ilgili açıklaması şöyle: “Bilindiği üzere 27.07.2013 tarih ve 28720 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin 5.maddesinde genel aydınlatma yükümlülüğü ile aşağıdaki yerler kapsama alanına dâhil edilmiştir.

1.   Kamunun genel kullanıma yönelik olarak imar planında bulvar, cadde,(çıkmaz sokaklar dâhil) sokak, ait üst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi,

2.    Halkın ücretsiz kullanıma açık ve ticari faaliyette bulunmayan; kamuya ait park, bahçe tarihi ve ören yerleri gibi halka açık yerlerin aydınlatmaları ile trafik sinyalizasyonu, genel aydınlatma kapsamında değerlendirilmektedir.

Ancak; ticari, reklam ilan ve benzeri amaçlı panoların aydınlatmaları ile dekoratif aydınlatmalar için harcanan enerjinin genel aydınlatma kapsamında değerlendirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Yine yönetmeliğin 5.maddesinin 8.bendinde dağıtım şirketleri, sorumluluğu kapsamındaki genel aydınlatma ve ölçme sistemlerinin belirlenmiş standartlara uygunluğunu kontrol eder. Gerekli ölçme sistemlerinin tesis edilmesinden ve doğru ölçüm yapılmasından dağıtım şirketi sorumludur denilmektedir.

Anılan Yönetmeliğin 8.maddesi 3.bendinde ise; Genel aydınlatma tesisinin bağlantı noktasından, genel aydınlatma amacı dışında enerji verilemez, denilmektedir.

Bu itibarla, Yönetmeliğe uygun takılmamış aydınlatmaların Yönetmeliğe uygun hale getirilmesi icap etmektedir. Bunun yapılamaması halinde 4 yıl geriye yönelik (2009 yılına kadarki) tüketim bedellerinin gecikme zammı ilave edilerek dağıtımdan sorumlu Şirketten geri alınacaktır. Ayrıca bundan böyle buna ilişkin tüketim bedelleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ödenmeyecektir.

Ticari amaçlı parklar ile bilhassa dekoratif aydınlatmaların bedelleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca ödenmeyecektir. Bu nedenle Yönetmeliğe aykırı takılan lambaların Yönetmenliğe uygun hale getirilmesi mümkün olamaz ise iptali ve projektörlerin yerine ise yüksek güçlü armatör takılarak gerekli aydınlatma yapılacaktır. Yönetmelik kapsamında olmayan aydınlatmaların bedeli kullanıcısı veya talep sahibi Belediyece karşılanması gerektiğinden; ayrı bir abonelik tesis etmeleri veya kendi sayaçlarına bağlamaları halinde kullanıma devam edebileceklerdir.

Ayrıca, bazı okul, camii ve kamu kuruluşların veya şahısların bina ya da bahçelerini aydınlatan tüketimlerin bedelleri Bakanlıkça ödenmemektedir. Bu tüketimlerin talep eden idare veya şahısların kendi sayaçlarına bağlantı yapılarak, ihtiyaçlarını karşılamaları mümkündür. Bu bağlantıları yapmaları için kendilerine 2013 yılı sonuna kadar süre verilmiştir.

Yönetmeliğe uygun olmayan tüketimlerin bedelini bunlardan yararlanan talep sahipleri karşılamak istemedikleri için, saha çalışmasında bu durum sorun haline gelmektedir.

Sökülen armatürler yine aynı sayaç bölgesinde yönetmeliğe uygun olmak kaydıyla, ihtiyaç olan yerlere takılacaktır. Yeni ihtiyaçlar ise; ilgili Belediye ve Özel İdare yetkililerince 2014 yatırım programına tekliflerini Komisyonumuza ileteceklerdir. Bunlardan uygun ve gerekli görülenlerin yatırım programına alınması için toplantıda görüşülerek, bir karara bağlanacaktır.

Dağıtım Şirketince yapılan çalışmalarda; aydınlatma tüketimlerinin Yönetmeliğe uygun hale getirilerek, cezai yaptırımlara maruz kalmama amacını taşımaktadır.

Sonuç itibariyle; Yönetmeliğe uygun olmayan aydınlatmaların bedeli Bakanlıkça ödenmediğinden, bu aydınlatmadan yararlananlarca bedelin ödenmesi icap etmektedir. Kamuoyunda çeşitli şikâyet ve zaman kaybı dışında tartışmaya yol açan bu hususun; kamuoyuna duyurulmasında, ilgililerin bilgilenmeleri amacıyla yarar umulmaktadır.

 

Bu haber 747 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...