“Sarıkamış Şehitleri” konferansla anıldı

20 Aralık 2013 16:19

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Birinci Dünya Savaşı’nda Sarıkamış Harekatı” konulu bir konferans düzenlendi. Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe’nin konuşmacı olarak katıldığı ve Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Seydi ile Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Süleyman Seydi, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Sözlerine SDÜ’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek başlayan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe de tarihte var olan pek çok hususun bugün de var olduğuna dikkat çekerek tarihin sosyal bir laboratuvar olduğunu ve yapılan sağlıklı incelemelerin gelecekle ilgili öngörülerimizi olumlu bir şekilde etkileyeceğini söyledi. Enver Paşa ve Sarıkamış Harekatı hakkında bilgi veren Göktepe, “Daha savaşın başında coğrafi şartları bilmeden sağlam bir savaş stratejisi geliştirilememesi, savaşın kaderini belirlemiştir. Enver Paşanın, Kafkas Fatihi olmak, Türk ordusu hakkında edinilen yanlış intibayı silmek ve ordunun moralini yükseltmek, Rusların askeri teçhizatlarını ele geçirerek demiryoluna sahip olmak gibi beklentileri vardı.” dedi.

Ordunun, iklim şartları, ulaşım sıkıntısı, taarruzun iyi icra edilememiş olması, hastalık ve yoksulluktan dolayı Sarıkamış’ta başarısız olduğunu ifade eden Göktepe, bu hadiseden sonra bölgenin Rus istilasına karşı savunmasız kaldığını, “Tedhiş Hareketi”ne ortam hazırladığını ve bununla birlikte Osmanlı’nın “Tehcir Kanunu”nu çıkarmak zorunda kaldığını, “Türkçülük” ile “Turancılık” anlayışlarının yerini “Türk Milliyetçiliği” anlayışının aldığını söyledi. Türk insanının tabii karakterlerinden biri olan ordusuna-milletine bağlılık ve hizmet etme düşüncesinin, yetersiz ve gereksiz maceralarla harcanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

 

 

Bu haber 593 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...