Yurtdışına açılmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz

20 Aralık 2013 16:28

ITSO’nun 42 üyesi, yurtdışı iş gezileri kapsamında, Gürcistan’a giderek, ikili iş görüşmeleri yapıp, ön anlaşmalarla çeşitli bağlantıların temellerini attılar. 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yurtdışı fuar ve iş gezileri kapsamında Gürcistan’a (Tiflis ve Batum) iş gezisi düzenledi. ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan,  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya Yönetim Kurulu Üyesi  Oğuzhan Toptop, meclis üyeleri  ile birlikte 42 oda üyesinin katıldığı iş gezisinde 5 gün boyunca çeşitli işbirliği olanakları incelenip iş bağlantılarının temelleri atıldı. Batum ve Tiflis’in önde gelen işadamları dernekleri ile resmi kuruluşlarını da ziyaret eden heyet Isparta’nın önemli değerlerini anlattılar.

İlk gün Tiflis’te Türk-Gürcü İşadamları Derneği’ni (GÜRTİAD) ziyaret eden Isparta heyeti Dernek Başkanı Demirhan Lotoz’dan çeşitli bilgiler aldı.  Isparta heyetini görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Dernek Başkanı Lotoz, “Bölgemiz Türkiye ile iyi ilişkiler içindedir Ticari anlamda; üretimleri olmadığı için ithalat odaklı bir ülkedir. Lüks ve bilinçli tüketicileri vardır. Bütün vergiler ülkede minimize edilmiştir. Burada işletme kurmak oldukça kolaydır, 30-35 Dolar karşılığında bir gün içerisinde işletme kurabilirsiniz. Ticaret ve yatırım yapmak için şartlar o kadar iyidir ki, Türkiye’de olduğu gibi teşviklere ihtiyaç duyulmaz. Türkiye’den gelen bir mal 2 ya da 3 gün içerisinde Tiflis’e kadar gelebilmektedir. Serbest Ticaret Anlaşmamız olduğu için gümrüklerde sorun yaşanmamakta, taşımacılıkta bu doğrultuda oldukça rahat olmaktadır. Bölgede elma üretimi var, fakat ithalatı da yapılabilmektedir, bundan dolayı değerlendirilebilir. Özellikle Alman bebek maması firması Hipp elma üzerinden üretim yapmaktadır. Bu firma ile görüşülebilir. Dernek olarak ülkemizden gelen yatırım veya ticari odaklı işletmelerimize her zaman destek olmaktayız. Ticaret yapmak isteyen işletmeler için KDV %18’dir. Bunun yanında çalışanlar için zorunlu sigorta bulunmamakta ve işçi maliyetleri oldukça düşüktür.”

Ardından Tiflis Ticaret Müşavirliği ile işbirliği içinde düzenlenen Gürcistan’lı işadamları ile ikili iş görüşmeleri yapıldı. Katılımın yoğun olduğu ikili görüşmelerde Ispartalı işadamları ile Gürcistanlı işadamları arasında gıda, enerji, metal, balıkçılık, elma sektörlerinde detaylı bilgi alışverişinde bulunuldu.  

İkinci gün, Tiflis Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği ziyaret edildi.  Ticaret Müşaviri Beşir İyidiker’in ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, Isparta hakkında bilgiler verilerek, Tiflis hakkında da ticari bilgiler alındı.  Bölgenin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduğunu belirten Ticaret Müşaviri İyidiker şu bilgileri verdi:

“Bölgede otomotiv sektörü canlı, çünkü ülkede vergi olmadığı için otomobil fiyatları oldukça düşük. Otomobilde gümrük vergisi hemen hemen hiç yok. Araç ilk alındığı zaman motor hacmi x 1000 Dolar üzerinden vergi alınıyor ve bundan sonra hiçbir vergi alınmıyor. Ülkeye su ürünleri ihracatı yapılabilir, bu sektörde talepler oluyor. Ülkede hiçbir üretim yok ve ithalat odaklı olduğu için tüketim toplumu burası. Peki nasıl yaşıyorlar diyeceksiniz, sebebi şu; ülkeler stratejik açıdan önemli oluyorsa bunları doyuran birileri oluyor. Ülke ilişkileri Avrupa Birliği ve Türkiye ile oldukça iyi. Rusya ile ticaret yok denecek kadar azdır. Şu anki politikaları ise AB’yi tercih edelim fakat mümkün mertebe Rusya’yı da incitmeyelim. Türkiye olarak yapacağımız ticarette işlenmiş bütün ürünlerde vergi bulunmamaktadır.

Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Aydın Açıkel ile de bölge ile ilgili görüşmeler yapıldı.  Türkiye’ye bölgede sıcak bakıldığını ve bunun fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten Müsteşar Açıkel, Alman bebek maması üreticisi Hipp firmasının Türkiye’den elma üretmek için 2.000 dönümlük arazi talep ettiklerini anlattı. ITSO’nun bu konuda öncü olabileceğini söyledi. ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, firma yetkililerini Isparta’ya davet edeceklerini söyledi.

BATUM’DA ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

Ardından Batum’a geçen Isparta heyeti, burada bulunan fabrikaları ve resmi kurumlara ziyaretlerde bulunarak ikili iş görüşmeleri yaptılar. BATUM Ticaret ve Sanayi Odası’nda Ajara Bölge Hükümeti, Ticaret ve Sanayi Odası ve Yatırım Ajansı işbirliğinde hazırlanan ikili iş görüşmeleri yapıldı. Burada Batum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze bölge hakkında bilgiler verdi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya Batum ile yapılabilecek işbirliği olanaklarını anlatarak, Isparta ekonomisi hakkında geniş bilgiler verdi. Isparta heyetine bölgedeki Türk yatırımcılarının  iş yerleri gezdirildi ortak yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler verildi. Buradan sonra Batum Başkonsolosluğu ziyaret edildi. Konsolosluk Ticaret Ataşesi bölgenin ticari potansiyeli hakkında Isparta heyetine şu bilgileri verdi:

“Ülkenin gayri safi milli hasılası 3500 Dolardır. Bölgeye 2012 yılı ihracat rakamımız 1.3 Milyar Dolar düzeylerindedir. Sadece Batum’da 750 Milyon Dolar civarında inşaat yatırımımız bulunmakta. Bizim insanımızın girişimcilik ruhu ve buradaki yatırımlarından dolayı Gürcistan, Ermenistan’ın 10-15 yıl ilerisinde bulunmaktadır. Bu da bizim bölgedeki mevcudiyetimizin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Batum’da 3000’in üzerinde firmamız bulunmaktadır. Bölgede nüfusun %30-40’ı Müslümandır. Bir gün içerisinde şirket kurabilirsiniz. Dil sorunu yaşamazsınız. Üstelik sanayi ürünlerimiz için de serbest ticaret anlaşmamız bulunmaktadır. %30 gelir, %18 KDV bulunmaktadır. Vergiler düzgün ödenirse sorun yaşanmaz.. Hidro elektrik santrali yatırımı yapılabilir, hâlihazırda yapılan santraller bulunmakta. Stratejik yatırımlarda sembolik rakamlara arazi ve bina veriyorlar. İşçilik maliyetleri oldukça düşük. Çok düşük faizlerde kredi imkanı sağlıyorlar. Akaryakıt Türkiye’ye göre yarı fiyatta. Bilindiği üzere bölgede turizm önemli bir yere gelmeye başladı.”

Ispartalı işadamlarına yoğun ilgi gösteren Gürcistan basınına ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Isparta’yla ilgili geniş bilgiler verdi.

ÜYELERİMİZ  YURTDIŞI İZ GEZİLERİNE MUTLAKA KATILMALI

İş gezisinin ardından değerlendirme yapan ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlenen bu tür yurt içi ve yurt dışı iş gezilerimiz bizler için birer fırsat ve umut kapısıdır. Bu gezileri üyelerimizin hem ufkunu açmakta, hem de vizyonlarını artırmaktadır. Bu doğrultuda yurt içi veya yurt dışında tanıştığımız herhangi bir insan veya farklı bir sektör sizin bundan sonraki iş hayatınız için dönüm noktası olabiliyor. Ayrıca gezilerimize katılan üyelerimiz arasında güzel diyaloglar, dostluklar, birlik ve beraberlik duyguları ile işbirlikleri oluşabiliyor. Bu gezilere katılımın üyelerimizin menfaatine olacağından hiç şüphemiz yoktur. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerçekleştirdiğimiz programın üyelerimiz açısından oldukça verimli geçtiği kanaatine vardık. Yapılan ikili iş görüşmeleri ile ön anlaşmalar sağlandı. Yapılan ziyaretler ile de bölge hakkında önemli bilgiler elde edinildi, yatırım ve ticaret için brifingler alındı. Görülen şu ki bölge hem ticari hem de yatırım anlamında Ispartalı işadamlarımız için önemli bir potansiyel. Bizlere duyulan sosyal ve politik bağ ile oldukça büyük fırsatları bünyesinde barındırmaktadır.”dedi.

 

Bu haber 750 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...