Türk Eğitim – Sen’den Bakanlığa ‘Bayrak Şiiri’ tepkisi

18 Eylül 2012 18:48

Türk Eğitim - Sen Isparta Şubesi yöneticileri Milli Eğitim Bakanlığının çocuklara olumsuz örnek teşkil ediyor diyerek ders kitaplarından çıkardığı ‘Bayrak’ şiirini öğrencilere dağıtarak Bakanlığa tepki gösterdi.

Konu ile ilgili olarak dün saat 12.30 da Şehit Ali İhsan Kalmaz (ŞAİK) Anadolu Lisesinin önünde Bakanlığa tepki organizasyonu gerçekleştirildi. Türk  Eğitim – Sen Isparta Şube Başkanı Ali Balaban burada yaptığı konuşmada; “Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı, akla zarar bir kararla, Arif Nihat Asya’nın bayrak ve vatan sevgisini muazzam ifadelerle anlattığı BAYRAK şiirinin mısralarını; “öğrencilerde olumsuz düşünce ve davranışlara neden olabileceği” gerekçesiyle Türk Dili ve Edebiyatı kitaplarından çıkarmıştı.

Hatay Milletvekili Şefik Çirkin’in konuyla ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ortaöğretim Türk Edebiyatı kitaplarında yer alan Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ şiirinin “Sana benim gözümle bakmayanın Mezarını kazacağım Seni selamlamadan uçan kuşun Yuvasını bozacağım” mısraları nedeniyle kitaptan çıkarıldığını açıklayarak aklı başında herkese "yuh" dedirtmişti.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Talim Terbiye Kurulu’nun “Seçilen metinler öğrencileri iyiye, güzele, doğruya yöneltmeli, iyi alışkanlıklar kazandırmalıdır” hükmü gereğince değişikliğin yapıldığını söyleyerek; "Bayrak şiirindeki ‘kuş yuvasını bozma’ sözcük gruplarının Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım Dersi Kitaplarının hazırlanması ölçütlerindeki ‘ders kitabına alınan metinler öğretim programında ders kitabının hazırlanması ve metin seçimi başlığı altında verilen açıklamalara uygun olmalı’ ifadesiyle ve ‘seçilen metinler öğrencileri iyiye, güzele, doğruya yöneltmeli, iyi alışkanlıklar kazandırmalıdır” yargısından hareketle olumsuz düşünce ve davranışlara neden olabilir. Bayrak, vatan, millet sevgisini aşılayan bu şiir, öğrenciler tarafından yanlış anlaşılabileceği düşünülerek mısralar kitaptan çıkarılmıştır.” şeklinde saçmalıklarını bir marifetmiş gibi öne sürmüştü.

Türk Eğitim-Sen olarak, 5 Haziran 2012 tarihinde yaptığımız basın açıklamasıyla bu durumu şiddetle eleştirmiş ve adında Milli" sıfatı bulunan bir Bakanlığın, bu derece yoz bir anlayışa sahip kimselerce idare edilemeyeceğini ifade etmiştik.

Aynı açıklamamızda Sayın Bakanın yaklaşımının ve iddialarının, gayri milli olmasının yanı sıra gerçekçi ve bilimsel olmadığını belirtmiş; bu anlayışın önü alınmadığında tüm milli ve manevi değerlerimizin rencide edileceği bir yolun açılacağı ikazında bulunmuştuk.

Türk Eğitim-Sen olarak bu arazlı anlayışı bir kez daha şiddetle kınadığımızı ifade ediyor ve başta Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer olmak üzere, onun gibi düşünen herkese ilan ediyoruz ki;

Ne yaparsanız yapın bu milletin çocuklarının yüreğinden milli ve manevi değerlere olan sadakat duygusunu sökemeyeceksiniz. Biz Türk öğretmenleri olarak; çocuklarımıza vatan ve millet sevgisini, milletin varlığının kendi varlığından önce geldiği fedakârlığını öğretmeye devam edeceğiz.  İşte, bu kararlılığımızı bir kez daha göstermek amacıyla öğrencilerimize BAYRAK ŞİİRİ dağıtıyoruz.

Sayın Ömer Dinçer’e Milli Eğitim Bakanı olduğunu hatırlatıyor ve sorumluluğuna uygun uygulamalara imza atmasını bekliyoruz. Aksi halde ise gereğini yapmasını ve bulunduğu makamı işgal etmemesinin hem kendisi, hem eğitim hayatımız ve hem de ülkemizin selameti için daha hayırlı olduğunu ifade ediyoruz” dedi.

Türk  Eğitim – Sen Isparta Şube Başkanı Ali Balaban ve şubenin diğer yöneticileri Şehit Ali İhsan Kalmaz (ŞAİK) Anadolu Lisesinin önünden geçen öğrencilere söz konusu şiirin yazılı olduğu metinleri dağıttılar.

 

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...