“Kredi borçlarını ödeyemiyoruz tarlaları satabiliriz”

22 Aralık 2013 16:45

Eğirdir’e bağlı Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı, 20 yıldır ilk kez ilçeden günde ortalama 15 TIR’ın açık kasa elma ihracatı için çıkış yaptığını bildirdi. Elma fiyatlarından da yakınan Sarı, “Fiyatlar beklentimizin çok altında. Elmanın tarlada 1,5 TL’ye satılabilmesi gerekir ki, çiftçimiz banka kredi borçlarını ödeyebilsin” dedi.

Isparta’nın elma bahçesi Eğirdir şu sıralar hareketli günler yaşıyor. Soğuk hava depolarının da merkezi konumunda olan ilçede TIR hareketliliği var. Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı, günde ortalama 15 TIR’ın Hatay’a ihracat için elma taşıdığını belirtti. Bu durumun 20 yılda bir ilk olduğunu dile getiren Sarı, elmanın depolarda kaldığı söylentilerine de yanıt verdi.

İLK KEZ AÇIK KASARLARLA İHRACAT YAPILIYOR

Elmanın fiyat yönünden depolarda kaldığının söylenebileceğini ifade eden Sarı, “Elmanın maliyeti 50 kuruş ama satışı 80 kuruş civarında. Bu aralar elmayı seçmeden alıyorlar. Bu bizim açımızdan iyi. Ayrıca ödemelerde bir sıkıntı yaşamıyoruz. 20 yıldır Eğirdir’de ilk defa açık kasalarla ihracat gidiyor. Eğirdir açısından iyi bir şey. Eğirdir’den Hatay’a gidiyor. Hatay’dan da ihracatla Irak, Suriye, Mısır ve Ürdün’e gidiyor. Zannedersem yeni aybaşından itibaren Rusya açılacak. Bunda da bu yıl İran’da elmanın olmamasının etkisi büyük.  

MASRAFLI AĞAÇLARIN YERİNE MASRAFSIZ AĞAÇLAR

Yukarı Gökdere’de elma bahçelerinin yüzde 10’unda elma ağaçlarının kesildiğini dile getiren Sarı, “Ama elma kesimi farklı bir ürüne yönelmek için olmuyor. Yaşlı elmaları kesiyoruz. Çünkü bu büyük ağaçlar maliyetimizi yükseltiyor. Yarı bodur dediğimiz cinsleri dikiyoruz. Bu türlerin masrafı daha oluyor. Biz büyük arazilerle rekabet edemeyiz” şeklinde konuştu.

ELMALARI KESTİĞİMİZ TARLAYI DA MI SATACAĞIZ?

Öte yandan elma fiyatlarından yakınan Ahmet Sarı, fiyat aralığının 60-90 kuruş arasında değiştiğini bildirdi. Büyük marketlere giden elmalar ise 80-1.20 TL arasında satıldığını ifade eden Sarı, “Sanayi elmanın da fiyatı da bu yıl biraz yüksek. Bahçedeki fiyatın 1 TL olması gerekiyor. Şuanda 80 kuruş civarında. Elmanın durumuna göre 1 TL’yi çok nadir geçiyor. Köylüler bankadaki kredi borçlarını yapılandırmaya gidiyor. 20 bin çekiyorsa oluyor o 27 bin TL. Ertesi yıl 27 bin, 35 bin TL olacak. Elma önümüzdeki yıl tarlada 1,5 TL olursa bu çiftçi kredi borçlarını ödeyebilir. Yoksa elmaları kestiğimiz gibi tarlayı da mı satacağız?” dedi.

 

Bu haber 755 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...