“Ahilik birlik ve beraberliğin vazgeçilmez unsurudur”

18 Eylül 2012 18:52

Ahiliğin  toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve  dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgu olduğunu beliren  Esnaf Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural; “Bir toplum, ortak değerlerini korudukça birlik ve  beraberliği devam eder” dedi. 

Ahilik Haftası tüm Türkiye'de olduğu gibi Isparta'da da kutlanmaya başladı. 18 - 22 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek kutlamaların bir bölümü de Yalvaç’ta gerçekleştiriliyor.

CUMHURİYET MEYDANINDA TÖREN

Ahilik Haftası’nın açılış töreni dün saat  10.30’da Cumhuriyet Meydanında yapıldı. Törene; Vali Yardımcısı Mestan Deniz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil Kızılşimşek, Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet  Tural, ITSO Başkan Yardımcısı Ahmet Bakal ile Birliğe bağlı Esnaf Odalarının Başkanları katıldı.

TURAL; “AHİLİK, DOSTLUĞUN EN ÖNEMLİ UNSURUDUR”

Törende ilk olarak ‘Ahilik Haftası’ Çelengi Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet  Tural tarafından Atatürk Anıtına sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından  ilk konuşmayı da Başkan Vekili Tural yaptı. Tural konuşmasında; “Ahilik  toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve  dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgudur.  Ahiler şunu çok  önceden fark ettiler. Bir toplumda, fertleri birleştiren müşterek kıymetler ve bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler kayıp edildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen, birliğin bozulacağı, içten içe parçalara ayrılacağı bilincindeydiler. Orta çağda Avrupa’da din ve mezhep çatışmalarının Anadolu’ya sıçramasını önlemek için öncelikle dil, din köken farkı gözetmeksizin, hiç kimsenin inancına karışmayan bir çalışma ortamı hazırladılar.

“ZENGİN İLE FAKİRİN ARASINDA FARK OLMAMALIDIR”

Bir toplum, ortak değerlerini korudukça birlik ve  beraberliği devam eder. Türklerin Anadolu’da bin yıldan fazla bir süre içinde varlığını korumasındaki sır, Ahilik anlayışı içerisinde toplumun yalnız bir grubunun değil bütün katmanlarının bu değerlere saygı  göstermesi, ona içten bağlanmasıdır. Bu bağda, bireyler arasında ayrıcalık gözetilmez, herkese eşit davranılır. Burada ölçü, hak ve adalettir. Bir kimse hak ettiğinden ne fazlasını ne de eksiğini alır.  Bununla birlikte, toplumda sosyal katmanlaşma oluşabilir, yani kimi   zengin kimi fakir olabilir; ama ikisi arasında ki fark çok fazla olmamalıdır. Bir bakıma Ahilik orta tabakanın oranca yüksek olduğu bir düzeni kurarken, asıl amaç toplumun top yekûn kalkınmasıdır” dedi.

KIZILŞİMŞEK; “AHİLİK TÜRK KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASIDIR” 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil Kızılşimşek de törende yaptığı konuşmada; “Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu’da Ahilik, Ahi Evran (1171-1262) tarafından kurulmuştur. Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Osmanlı Hükümdarlarından Orhan Gazi ve oğlu 1. Murat, Ahi ocaklarından kuşanarak ahi olmuşlardır. İmparatorluğunun son dönemlerine kadar ahilik mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sanayi ve ticari bir normlar ve standartlar yaklaşımı özünde ahilik kültürümüzün bir parçasıdır.

“BİZE DÜŞEN GÖREV AHİLİĞİ YAŞATMAKTIR”

Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan ahilik teşkilatı yüzyıllarca sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkarlar yetiştirmiştir. Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde temelinde vatan, millet sevgisi bulunan Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır” dedi. Cumhuriyet Meydanındaki Ahilik Haftası açılış töreni Halk Oyunları gösterileri ile sona erdi. Heyet daha sonra Vali Yardımcısı Niyazi Can’ı ziyaret etti.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ YALVAÇ’TA

Öte yandan, geçen yıl Eğirdir’de yapılan ve Ahilik Haftasının önemli unsurlarından olan Şed Kuşatma Töreni bu yıl Yalvaç ilçesinde yapılacak. İlçede, gerçekleşecek olan kutlama programı çerçevesinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulacak, ardından mehteran ile birlikte yürüyüş yapıldıktan sonra alanda halk Oyunları gösterileri, protokol konuşmaları, Şed Kuşatma Töreni ve Ahi lokması ikramı ile tören sonra erecek.

Bu haber 816 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...