"Dumansız hava sahasına verdiğiniz desteği hava kirliliğine de verin”

23 Aralık 2013 15:22

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, ilimizin hava kalitesini artırmak ve içinde bulunduğumuz kış mevsimi nedeniyle ısınma için kullanılan kömürlerin ve ayrıca motorlu taşıtların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğini azaltmak için vatandaşların da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin önemli olduğunu belirtti.

Karakaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hava içerisinde bulunan gaz ya da parçacıkların tüm çevresel öğelere zarar verebilecek boyutlara ulaşmasına hava kirliliği denilmektedir. İlimiz merkezi dört tarafı dağlarla çevrili, çanak görünümde, topoğrafık yapıya sahiptir.

İlimizin hava kalitesini artırmak ve içinde bulunduğumuz kış mevsimi nedeniyle ısınma için kullanılan kömürlerin ve ayrıca motorlu taşıtların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğini azaltmak ve vatandaşlarımızın bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğunu hatırlatmak, hava kirliliğinden kaynaklı birçok hastalıkların önlenmesine yönelik olarak Valiliğimizce çalışmalar ve denetimler artırılarak devam etmektedir.

Hava kirliliği ile mücadelede katı yakıtların denetimi önemli olduğundan, İlimizde Belediye sınırları içerisinde "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü" hususunda "Hava Kirliliği Denetim Ekibi" özellikle kış ayları olmak üzere tüm yıl boyunca, kalorifer kazanlarını, merkezi yakma sistemleri denetlenmesi işlemlerini sürdürmektedir.

Ayrıca, 01.10.2013 tarih ve 10 nolu İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı'nda hava kirliliğini önlemek amacıyla; İlimizin rakım ve iklim özellikleri göz önüne alınarak, dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 C° nin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması, Kalorifer ve sobaların; işyerlerinde bina iç ortam sıcaklığı 18 C°, konutlarda ise 20 C° den yukarı olmayacak şekilde yakılması ancak; Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binaları kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 C° den yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılması, Sönmüş kalorifer ve sobaların ilk yakış saatlerinin 07.00'ye kadar bitirilmesi, ikinci yakmanın 16:00'dan önce yapılması kararı alınmış ve alınan bu karar tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel basın yolu ile halka duyurulmuştur.

HAVA KİRLENMESİNİN İNSANLAR ÜZERİNDEKİ ZARARLI ETKİLERİ

Hava kirliliğinde insan sağlığını etkileyen en önemli unsur Kükürt dioksit (SO) kirliliğidir ve stres etkisi önemli bir faktördür.

Solunan Karbonmonoksit (CO) kandaki oksijenin yerine alır ve kanla taşınan O2 miktarının büyük oranda azalmasına neden olur. Tepkilerin ağırlaşmasına, süregelen bir yorgunluk ve uyku haline neden olmaktadır.

Kükürtdioksitleri, soluk borusunu ve akciğerleri olumsuz etkilemektedir ve geçici ve kalıcı zedelenmelere yol açmaktadır.

Genellikle yaşlı ve kronik akciğer kalp hastalığı olan hastalar hava kirliliğinden olumsuz etkilenmektedir.

Hava kaynaklı kurşuna bağlı olarak; kurşun seviyeleri ile incelenen toplumun zeka düzeyleri arasındaki ters ilişki bir çok bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

Hava kirliliği felaketlerinde ölüm genellikle infantlarda pnömoni ölümleri biçiminde, kronik akciğer ve anfızemi olan yaşlılarda ise kardiyopulmoner sorunlardan olmaktadır.

Hava Kirlenmesinin Ekonomik Yönden Verdiği Zararlar Hava kirlenmesi yakıt savurganlığına yol açan teknik yetersizliklere bağlı olarak meydana gelmektedir. Dumanla atılan is ve kurum eşya ve giyeceklerin çabucak kirlenmesine neden olmaktadır. Sonuçta bunların temizliği ile ilgili tüm tüketim malzemeleri gereksiz bir harcama kaynağıdır.

Kükürt dioksit (SO) yağmur damlaları ile asit halinde yeryüzüne döndüğünde bina taşlarının aşınmasına neden olmaktadır.

Havada oluşan ozon, lastik malzemenin aşınmasına ve kolayca yıpranmasına neden olmaktadır.

Sisin yarattığı görme alanı kısıtlılığı, göz yaşarması ve stres etkisi trafik kazaları oranının artmasına neden olabilmektedir.

HAVAYI KİRLETMEYİN, HAYATINIZI KARARTMAYIN!”

 

 

Bu haber 719 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...