SDÜ Su Enstitüsünden ulusal önemde bir proje

25 Aralık 2013 16:04

Proje yöneticiliğini Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsünün yapacağı, Dokuz Eylül ve İstanbul Teknik Üniversiteleri ile ortaklaşa yürütülecek olan ve müşteri kurum sıfatını Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün taşıdığı “Yerüstü, Kıyı Ve Geçiş Suları İçin Çevresel Hedeflerin Belirlenmesine Yönelik Metodolojinin Geliştirilmesi: Büyük Menderes Havzası Pilot Çalışması” isimli TÜBİTAK 1007 projesinin imza töreni Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Törene Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Kayacan’ın yanı sıra projede görev alan ve konuyla ilgili pek çok akademisyen katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler gerçekleştirilen projenin asıl amacının Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi ile uyumlu biçimde Büyük Menderes havzasındaki su kütlelerinin kimyasal, biyolojik ve hidro-morfolojik durumun tespiti, ekolojik ve kimyasal sınıflandırmalarının yapılması ve sınıflandırmalara göre havzanın korunması ve iyileştirilmesi için gerekli çevresel hedeflerin, deşarj kriterlerinin, önlem programlarının belirlenmesi olduğunu belirterek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Kayacan ise köklü bir medeniyetin temsilcileri olduğumuza dikkat çekerek üç üniversitenin katkılarıyla SDÜ Su Enstitüsünün yürüteceği ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projenin başarı ile sonuçlanacağına inandığını belirterek proje ekibine başarılar diledi.

Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir de; dünyada ve ülkemizde mevcut çevre sorunlarına değinerek devletlerin zaruri harcamalarının başına çevre sorunlarını koyması gerektiğini belirtti. Demir projenin hayırlı sonuçlara vesile olmasını diledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ise; gelişmekte olan ülkelerde temel sıkıntılardan birinin çevre sorunları olduğunu söyledi. Bir taraftan gelişip kalkınırken bir taraftan da çevreyi korumanın zorluğuna dikkat çeken Kadıoğlu "Bizim hedefimiz koruma ve kullanmayı bir arada götürmek." dedi. Tarafların imzalarıyla hayata geçen bu pilot projenin ortak bir metodoloji belirlenmesine vesile olacağını ve bu metodolojinin geri kalan bütün havzalara uygulanacağı belirten Kadıoğlu projenin ülkemiz ve havzalar açısından çok önemli faydalar getireceğinin altını çizdi.

Geleceğimizi korumak istiyorsak, gelecek kuşaklara iyi bir çevre, hava ve su temin etmek istiyorsak bugünden başlamamız gerektiğini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu projenin hem havzalarımıza hem de ülkemize hayırlar getireceğini ümit ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

 

Bu haber 569 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...