“İsmet İnönü’yü Rahmet ve minnetle anıyoruz”

25 Aralık 2013 16:06

CHP İl Teşkilatı, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü  ölümünün 40’ncı yıldönümünde andı.

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 40’ncı ölüm yıldönümü dolayısıyla, CHP İl Teşkilatı tarafından Valilik önünde Atatürk Anıtına çelenk sunumu ve basın açıklaması yapıldı.

İl Başkanı Vedat Şenol, İsmet İnönü’nün, çok kez yapmış olduğu başbakanlık dönemlerinde Atatürk devrimlerinin hayata geçirilmesini sağladığını ve Milli kalkınmada önemli rol oynadığını belirtti.

Şenol’un açıklaması şöyle: “24 Eylül 1884’de İzmir’de doğan, yaşamı Ülkesi ve Milleti için mücadelelerle geçen asker, devlet adamı ve siyaset adamı İsmet İnönü’yü rahmet ve minnetle anıyoruz.

13 Nisan 1909’da 31 Mart olayı olarak bilinen gerici ayaklanmanın bastırılmasında Harekat Ordusunda etkin görev almıştır.

1910’da Yemende,1913’de Balkanlarda,1915’de Çanakkale de,1916’da Doğu cephesinde,1917’de Suriye cephesinde savaşmıştır.

Kurtuluş savaşında 1. Ve 2. İnönü zaferlerinin komutanıdır. Atatürk ün deyimiyle Milletin maküs talihini yenen zaferin komutanıdır. Kurtuluş Savaşının kazanılmasında çok önemli rol oynamış,Türkiye Cumhuriyetinin bağımsız bir devlet olmasını sağlayan Lozan antlaşmasını yönetmiş ve imzalamıştır.

Cumhuriyetimizin2.Cumhurbaşkanıdır. Çok kez yapmış olduğu başbakanlık dönemlerinde Atatürk devrimlerinin hayata geçirilmesini sağlamış ve Milli kalkınmada önemli rol oynamıştır.

Atatürk’ün ölümünden sonra Cumhuriyet Halk Partisinin uzun yıllar genel başkanlığını yapmıştır.Bu dönemlerde çok partili demokratik hayata geçişi sağlamıştır.1961 Anayasasının yapılmasına ışık tutarak devletin Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk devleti olmasını sağlamıştır.

Devletin kurumları özellikle bu hükümet döneminde talan edilmiştir. Sivil vesayet oluşturulmuş, her türden muhalefet baskı altına alınmış ve çoğu zindanlara atılmıştır.Hükümet sayesinde devleti cemaat ve hükümet yanlıları yönetir duruma gelmiştir.Bu günlerde çıkar ilişkilerinin bittiği ve çıkar çatışmalarının piyasaya çıktığı iğrenç ilişkileri halkımız ibretle izliyor.Soygun,vurgun ve çeteleşme düzenine halkımızın desteği ile son vereceğiz”.

Bu haber 591 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...