Aile hekimlerinin yüzde 50’si nöbetten şikâyetçi!

27 Aralık 2013 14:57

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Hayati Yıldız, sendika olarak internet üzerinden yaptıkları ankete toplam 1428 sağlık çalışanının katıldığını ve yarısının nöbet sistemi nedeniyle aile hekimliğinden ayrılmayı düşündüklerinin ortaya çıktığını açıkladı.

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Hayati Yıldız, 8 yıl önce başlayan Aile Hekimi uygulamasıyla ilgili aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikâyet ve beklentilerini tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini bildirdi. Yıldız, sendika olarak internet üzerinden yapılan ve 598’i Aile Hekimi, 830’u Aile Sağlığı Çalışanı olmak üzere toplam 1428 kişinin katıldığı anketten dikkat çekici sonuçların ortaya çıktığını belirtti.

“YÜZDE 79’U BAKANLIĞIN ÇALIŞANLARIN

SORUNUNU BİLMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”

Anket sonucuyla ilgili değerlendirmede bulunan Yıldız, şunları söyledi; “Anketin sonuçlarına göre çalışanların yüzde 79’u Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği sisteminde çalışanların sorunları ile ilgilenmediğini düşünüyor.  Aile hekimliğinde çalışanların yüzde 68’ine göre iş yükü oldukça fazla, yüzde 23’üne göre fazla, yüzde 6’sına göre normal ve yüzde 3’üne göre az. Yani aile hekimliği sisteminde görev yapan çalışanların yüzde 91’i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor.

“YÜZDE 55’İ NÖBET SİSTEMİ NEDENİYLE

GÖREVİNDEN AYRILMAK İSTİYOR”

Ankette TBMM genel kurulunda görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısında yer alan aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesi ile ilgili düşünceleri de soruldu. Ankete katılanların yüzde 91’i aile hekimliği sistemi çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesinin yanlış bir karar olduğu düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 55’i aile hekimliği sistemine nöbet getirilmesi nedeniyle sistemden ayrılmayı düşünmekte. Yüzde 15’i nöbet uygulaması gelse bile sistemden ayrılmayacağını belirtmiş, yüzde 30’u ise bu konuda kararsız. Aile hekimlerinin yüzde 50’si, aile sağlığı çalışanlarının ise yüzde 59’u nöbet nedeniyle aile hekimliği sisteminden ayrılmayı düşünüyor.

“YÜZDE 67’Sİ SİSTEMİN KÖTÜYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”

Ankette ayrıca aile hekimliği çalışanlarına sistemin geleceği hakkında da düşünceleri soruldu. Sonuçlara göre çalışanların yüzde 67’si aile hekimliği sisteminin daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Yüzde 21’i sistemin sorunlarla devam edeceğini belirtiyor. Yüzde 2’lik bir kesim bu konuda fikir beyan etmiyor. Çalışanların sadece yüzde 10’u aile hekimliği sisteminin düzelerek iyileşeceğini belirtiyor.

“AİLE HEKİMLERİ SABIRLARININ SONUNDADIR”

Anket sonuçları da açıkça göstermektedir ki Aile hekimliği sisteminde görev alan çalışanların çok büyük bir bölümü iş yükünü fazla bulmaktadır. Bu konuda iş bırakma eylemi bile yapmaları konu üzerinde ne kadar hassas olduklarının bir göstergesidir. Sağlık Bakanlığı çalışanların memnuniyeti için adım atması gerekirken hala çalışma hayatını zorlaştıracak uygulamalara gitmesi yanlıştır. Aile hekimleri sabırlarının sonundadır. Yapılan eylemler ve iş bırakmalar bunu anlatmaya yeterlidir. Sağlık Bakanlığı, çalışanların feryadına ve taleplerine kulak vermelidir. Sistemdeki sorunları, çalışanların sıkıntılarını ve taleplerini değerlendirmeye almalıdır.”

 

Bu haber 614 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...