“Çıraklık eğitiminde reform yapılmalı”

28 Aralık 2013 10:50

Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Boyacı, sanayideki ara eleman sorununa biran önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Sanayinin en büyük sorunu çırak. Çırak gelmeyince yeni kalfa ve ustalar yetişmiyor. Bu da başta küçük ve orta olmak üzere bütün işyerlerinin geleceği açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Boyacı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın acilen çıraklık eğitimine yönelik bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyor. Artık köy, kasaba ve kentlerden çıraklık eğitimi için kimsenin gelmediğini belirten Kooperatif Başkanı Boyacı, çözüm için reformu işaret etti. Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Boyacı, şunları söyledi; “Eskiden Çıraklık Okulu 4 yıllıktı. Şimdi Çıraklık eğitim ile teknik eğitim birbirinden ayrıldı. Çocuk hem çıraklıkta okuyacak gece de açıktan lise eğitimini tamamlayacak. Böyle bir sistem kurulmalı. Milli Eğitim Bakanlığı bunu sağlamalı. Bununla ilgili yasal bir düzenleme sağlanmalıdır.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ELE ALINMALI

Milli Eğitim Bakanlığı, çırak okullarını lise denginde yapmalı. Yeni yasa çıkmış sanayideki eleman yetkili servislerde yatamıyor. Sadece Endüstri Meslek Lisesi elamanları çalışabiliyor. Bu büyük bir yanlış. Çıraklık eğitiminde reform yapılmalı. Çıraklığın önü kapanırsa ara eleman kalmaz. Sayın Başbakanımız da ara eleman sıkıntısından bahsediyor. Milli Eğitim Bakanı bu sorunu çözmeli.”

ANTALYA AKDENİZ SANAYİNİ İNCELEDİLER

Boyacı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı uzmanları ile birlikte Antalya Akdeniz Sanayi Sitesi'ndeki çırak uygulamasını incelediklerini söyledi. Orada Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ile esnaf odaları işbirliğinde çıraklar için konaklama ve eğlence imkânı sunulduğunu anlatan Boyacı, “Antalya Akdeniz Sanayi Sitesi, Belediye ile ortaklaşa sosyal tesisin üzerini yurt, internet kafe olarak düzenlemişler. Çocuklar çıraklık yapıyor, yemek veriliyor, hizmet veriliyor, konaklaması sağlanıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı uzmanları ile birlikte gezdik, inceledik. Orada çocuklar yemeğini yiyor, banyosunu yapıyor. Örnek bir tesis. Aynısı İzmir'de var. Çırak sorunu ancak böyle çözülür. Köyden gelen bir çocuk 50 TL haftalıkla ev tutamaz. Isparta'da da Antalya Akdeniz Sanayi Sitesi gibi imkânlar yaratılabilir. ITSO, Esnaf Odaları olarak bu imkânı oluşturabiliriz. Eğitim sevdalısı valimizden de bu konuya destek vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 1375 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...