“BİZİM İÇİN GAZİ VE ŞEHİTLER ULUSAL DEĞERLERİMİZDİR”

19 Eylül 2012 18:27

19 Eylül Gaziler Günü kutlandı. Kutlama töreninde yaptığı konuşmada Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız, son günlerde artan terör olaylarına dikkat çekerek; “Hangi maskeyi takarsanız takın hainliği gizlemek mümkün değildir. Bir elinizle yıldırım, diğer elinizle tufan taşısanız denizleri taşırıp üzerimize akıtsanız, güneşi yaklaştırıp dünyayı kavursanız dahi şehitlerimizden ve gazilerimizden aldığımız kuvvetle karşınızda daima bizi bulacak her zaman olduğu gibi kanımızla boğulacak ve ateşimizle yanacaksınız” dedi.

19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı dün gerçekleştirildi. Saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanında başlayan tören, Şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Cumhuriyet Meydanındaki törene Vali Vekili Niyazi Can, MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Belediye Başkan Vekili Ercan Görgülü, Daire Müdürleri, askeri ve sivil erkan, Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız ve üyeleri ile Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şubesi Başkanı Musa İrez ve üyeleri, siyasi parti il başkanları ile öğrenciler katıldı.

AYYILDIZ; “MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E

‘GAZİLİK’ ÜNVANI VERİLDİ”

Törende ilk olarak Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanlığı ve Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtına sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ayyıldız konuşmasında şunları söyledi: “Seneler önce güzel Anadolu’muzu işgale yönelen ve bu maksatla Ankara kapılarına kadar dayanan amansız düşmanlara son darbenin vurulması için görevlendirilen, Ulu Önder Büyük Atatürk’e TBMM tarafından gazilik ünvanının verilişinin 91.yıl dönümünü kutlamak ve bu uğurda canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi bir kez daha anmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz.

Bu gün; tarihimizin özellikle milli mücadele dönemimizin insanlığın yaşamında çok az görülen mucizelerden biri Sakarya Meydan Muharebesinin zaferle kazanılmasına müteakip Baş Komutan Mustafa Kemal Atatürk”e TBMM’nin 19 eylül 1921 günü 153 sayılı kanunla mareşallik rütbesi ve gazilik unvanının tevcih edildiği müstesna bir gündür. Çünkü tarihte milli iradeye dayalı ve kanunla gazi unvanını ilk defa alan asker başkomutan ATATÜRK olmuştur.

“GAZİLER GÜNÜ HEPİNİZE KUTLU OLSUN”

İşte 1984 yılından itibaren gaziler günü olarak kutlanan bu gün TBMM tarafından 27 Haziran 2002 tarihinde çıkarılan 4768 sayılı yönetmelikle 18 mart şehitler günü 19 eylül günüde gaziler günü olarak kabul edilmiştir. İşte bu nedenle devlet törenleriyle yurdun her köşesinde kutlanmaktadır.19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneğinin kuruluş yıl dönümüdür.  Bu mutluluğumuzu bizlerle paylaştığınız ve bizi onurlandırdığınız için gazilerimiz adına teşekkür ederiz. Gaziler günü canlarını bu aziz vatana adayan tüm gazilere ve hepimize kutlu olsun.

“ÜLKEMİZDE ‘GAZİ’ ÜNVANINI TAŞIYAN 51 BİN KİŞİ VAR”

Unutmayın ki devleti devlet , ulusu ulus yapan , ulusal değerlerdir.Bizim için gazi ve şehitte ulusal değerlerimizdir.Gazisi, şehidi olmayan , ulus olmaz ne mutlu ulusuma ki ; onda ! bundan fazlasıyla mevcuttur. Değerli silah arkadaşlarım ve gaziler; devletimiz 1005 sayılı yasa ile milli mücadeleye iştirak eden Türkiye Cumhuriyetinin egemenliği uğruna Çanakkale de Sakarya da, Anafartalar da savaşanlara dünya barışının temini için insanlık ve özgürlük adına 1950/1953 yıllarında Kore de KKTC nin var oluş mücadelesi için 1974 te Kıbrıs ta ve özellikle güneydoğu Anadolu bölgesinde terörle mücadele , seve seve canlarını feda eden yaralanarak sakat veya sağ kalan vatandaşlarımıza da gazilik unvanı verilmiştir.Bu gün bu unvanı taşıyan 51 bin vatandaşımız vardır.

“ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN HER BİRİ BİRER DEĞERDİR”

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu güne kadar sürekli iç ve dış tehdide maruz kalmıştır. Vatanın kahraman evlatları , İstiklal Savaşında, Kore savaşında , Kıbrıs savaşında olduğu gibi günümüzde de vatanımızı bölmeye çalışan hainlere karşı canları pahasına her türlü tehdidi bertaraf etmişlerdir. Vatanı savunma mücadelesi, Türk bayrağı sonsuza dek sürene kadar devam edecektir. Şehit ve gazi, en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk ün belirttiği gibi birer değerdir.

“GAZİLERE SAHİP ÇIKMAK MİLLİ GÖREVDİR”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki : Milli bağımsızlığımızı ,vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla , vatanımızı her karış toprağına kanlarını akıtan Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizi , can veren şehitlerimin hatıralarını yüceltmek , onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Gazilere sahip çıkmak ve saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığının bir ifadesidir.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ LAİK VE DEMOKRATİK BİR DEVLETTİR”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün bu sözleri şehit ve gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır .Bu sözler aynı zamanda Atatürk ün bir vasiyeti olarak kabul edilmeli ve devletimiz, milletimiz , gazilere sahip çıkmada her zaman dikkate alınmalıdır. Unutmayınız ki şehit nurlanmış gazi onurlanmış askerdir. Dün olduğu gibi bu günde aynı inançla bu vatanın bölünmezliğine onun koruyucusu ve kollayıcısı silahlı kuvvetlerimize ,   geleceğimizin teminatı gençlerimize , her kademede yüreği vatan aşkıyla yanan bütün değerlerimize saldıranlara karşı  kanımızı akıtmaya canımızı feda etmeye hazır olduğumuzu bu aziz vatanı kendi siyasi çıkarları uğruna laik , demokratik cumhuriyetten saptırmak isteyenlere karşı gereken dersi verecek kudret ve kuvvete sahip olduğumu yüce Türk milleti önünde bir kere daha haykırarak ifade ediyoruz.

“NE YAPSANIZ HAİNLİĞİNİZİ GİZLEYEMEZSİNİZ”

Hangi maskeyi takarsanız takın hainliği gizlemek mümkün değildir. Bir elinizle yıldırım, diğer elinizle tufan taşısanız denizleri taşırıp üzerimize akıtsanız güneşi yaklaştırıp dünyayı kavursanız dahi şehitlerimizden ve gazilerimizden aldığımız kuvvetle karşınızda daima bizi bulacak her zaman olduğu gibi kanımızla boğulacak ve ateşimizle yanacaksınız. Sözlerime son verirken bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizi ve şahadete eren gazilerimizi rahmetle anar huzurlarında saygıyla eğilir şükranlarımı sunarım” dedi.

ŞEHİTLİĞİ ZİYARET

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız ve üyeleri ile Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Musa İrez ve üyeleri Belediye tarafından tahsis edilen otobüslerle Şehitliğe giderek şehit mezarlarını ziyaret edip dua okudular.

GAZİ VE ŞEHİT AİLELERİNİ ZİYARET

Öte yandan dün ayrıca; Vali Vekili Niyazi Can başkanlığında oluşturulan heyet tarafından saat 13.00  - 13.30 arasında Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanlığı, saat 13.30 – 14.00 arasında ise Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanlığı ziyaret edilerek gazi ve şehit aileleriyle görüşmeler yapıldı.

 

 

Bu haber 1086 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...