Suriyeli çocuklar üşümesin diye

3 Ocak 2014 15:17

İHH İnsani Yardım Vakfı Isparta Temsilciliği ve gönüllü derneklerin organizesiyle Suriye'den Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen, ihtiyaç sahiplerine kışlık malzeme yardımı yerine ulaştırıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Isparta Temsilciliği ve hayırsever dernek ile şahıslar tarafından kardeş Suriye halkına ulaştırılmak üzere bağışlanan muhtelif giyim eşyası, kışlık ayakkabı ve battaniyeler, İHH Viranşehir Temsilciliği'nin koordisinde ve Türk Kızılayı'nın yardımlarıyla Akçakale Gümrük Kapısı'ndan geçirilerek, Sureye'deki dağıtım görevlilerine ulaştırıldı. Yardımların sağlıklı bir şekilde ulaşımını sağlamak üzere yardım tırıyla beraber sınıra kadar Isparta'yı temsilen giden kişilik ekip, bir kısım dağıtım faaliyetine katıldı.

Suriye halkının sıkıntılarını yerinde gözlemleme imkanı buldu. Ailelerlerin sıkıntılarını dinleyen ekip yapılan görüşmelerde, Esed'in askerlerinin kendilerini zorla evlerinden çıkardığını, bu nedenle evlerini ve yaşadıkları şehir olan Halep'i terketmek zorunda kaldıklarını belirttiklerine şahit oldular.

Üstü naylon örtü ile örtülü kerpiç evlerde hayata tutunmaya çalışan aileler kendilerine ulaştırılan yardımları savaşın zorluğuna rağmen kaybolmayan sıcak gülümsemeleri ile kabul etmişlerdir.

Yardım ekibi, bazı çocukların giyecek ayakkabısının dahi olmadığı, soğuk ve yağmurlu bir havada çorapsız ve ayakkabısız bir şekilde yaşam mücadelesi verdiklerini, soğuktan korunmak için kışlık kıyafetlerinin, battaniye ve yorgan türü örtülerinin olmadığı gözlemlemiş, ısınmak için sobaları dahi olmayan muhacir ailelere görevlilerce yeteri kadar battaniye yardımı yapılmıştır. Yatacak yatakları dahi olmayan aileler, sert toprak zemine serili ince ve eskimiş halıların üzerinde günlerini geçirmeye çalıştıkları gözlemlendi. Suriyedeki dağıtım görevlileri Türkiye halkının ve hükümetinin kendilerine hep destek olduklarını, ancak savaşın zorluklarının her geçen gün artması nedeniyle yardımların çok yetersiz kaldığını ifade etmişlerdir.

Halkın sıkıntılarının yerinde gözlenmesi nedeniyle Isparta'dan bir tır yardım malzemesi daha gönderilmesi düşünülmektedir. Yapılan tespitler sonucunda, yağmurluk, çizme, kazak, kışlık çorap, battaniye, yer örtüsü, iç çamaşırı, yatak, soba (suriye bölgesinde mazot sobası kullanılmaktadır), gıda maddesi olarak çorbalıklar, kuru bakliyat, un ve bebek maması ihtiyaçlarının öncelikli olduğu görülmüştür. Buna dair çalışmalar da devamn edecek. Ayni yardımlarınızı Dere Mahallesi'nde bulunan Mekke Kuran Kursu'na bırakılabilecek. Nakdi yardımlarınızı da; İHH başta olmak üzere birçok yardım kuruluşu aracılığı ile iletilebilecek.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre; Suriye sorununun üçüncü yılında, Şu anda 210 bin Suriyelinin Türkiye'deki kamplarda kaldığını, kamp dışında değişik şehirlerde yaklaşık 450 bin sığınmacının olduğunu ifade ediliyor.

 

 

Bu haber 672 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...