Çarıksaraylar’da hayvancılık atağı

20 Eylül 2012 18:32

Çarıksaray’da büyük bir proje hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bölgede hayvancılığı tetikleyecek olan bu proje başladığı taktirde bir çok çiftçi hayvancılıktan elde ettiği geliri ikiye katlayabilecek.

Şarkikaraağaç İlçesi Çarıksaraylar Beldesi’nde hayvancılığı hızlandıracak bir proje hayata geçiriliyor. Beldenin Karataş Mahallesi’nde bulunan 150 dönümlük alan Belde Belediyesi tarafından Hazine- Milli Emlak Müdürlüğünden Hayvancılık besihanesi yapılmak üzere kiralandı. Bu alan Belde de hayvancılık yapmak isteyenlere tahsis edilecek.

Konu ile ilgili bilgi veren Çarıksaraylar Belediye Başkanı Özcan Turhan bu bölgede Hayvancılık yapmak isteyenlere 2000 - 3500 - 5000 metrekarelik 3 çeşit altarnatif alan tahsis edeceklerini söyledi. Turhan, çiftçilerin bu bölgede toplu hayvancılık yapmalarının daha ekonomik olacağını, bölgenin kısa zamanda belediye tarafından Yol ve Su sorununun giderileceğini aktardı.

Öncelik ile kasaba için her türlü projenin arkasında , birlik beraberliğin yanında olduklarını ifade eden Başkan Turhan, “Mevcut projede belediye vatandaşın istediği kadar alanı, örnek3500 m2alanı vatandaşa senelik 200 lira ile kiraya verecek, Vatandaş gidip kendine ayrılan sahaya tel örgüsünü çekecek, besihanesini, kapalı alanını, samanlığını yemliğini yapacak, 2 odalı bir bekçi odası yapacak. Komple bir tesis kurmuş olacak. Bu tesisi hiç masrafsız bile yapsa enaz 50 bin liraya mal edecek , parça parça ayrı ayrı tesisler kurulduğu gibi yine aynı işgücü ve bakım maliyeti binecek ve cazip yeri kalmayacak ve özetle vatandaşın evi Çukur haber iki de Mahallede, ahırı ise Karataşta olmuş olacak. Belediyemizin elinde hazır 300 bin m2 kiraladığı bir alan var bu alanı vatandaşa parselleyip dağıtıp ayrı ayrı besihaneler kurduracağına; Belediyemiz encümenden bir karar çıkartır ve hayvancılık yapabilir yetkisi alır, daha sonra bu alanı komple tel örgü ile çevirir, 1 tane büyük kapalı alan yapar, 1 tane samanlık 1 tane yemlik, 1 veteriner odası ve malzemeleri, 1 tane Bekçi ve bakıcı odaları, tuvelet ve banyo yapar, 1 tane Süt sağım tesisi ve soğutuculu depo yapar, işletmeye ait kepçe, kamyon, traktör gibi gerekli teçhizatlar alınır. 1 tane sorumlu, 5 tane bakıcı personel, 1 veteriner hekim, 1 muhasebeci kadrosuna alır ve işe başlar” dedi.

Başkan Turhan, konu ile ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti, “İlk etapta 1000 tane büyükbaş hayvan ile başlar sonra vatandaşa döner ve; Kasaba içinde, evlerin içinde bireysel hayvancılık yasak bizim şu kadar hayvanımız var gelin istediğiniz kadar ortak olun 1 inek için şu bedel gerekli ve sizin hiçbirşeye eliniz değmeyecek ortaklara kar zarar bedeli dağıtılacak.

Örnek bir inek için 5 bin lira değer biçilir, benim 10 bin liram varsa besihanede 2 ineğim var demektir başkasıda 8 inek değeri ortak olur bir başkası 15 inek için ortak olur. Aşağı yukarı kasabadan herkesin hatta dışarıdaki vatandaşlarımızın bile orada ineği yani ortaklığı olur vatandaş hiç ineğinin dahi yüzünü görmez , hangi inek benim bilmez.

Toplu bakımlar ayrı ayrı bakımlara göre çok daha karlıdır ve maliyet düşürür. Bunun akabinde günde 50 ton süt kapasitemize kasabamıza çok rahat bir süt fabrikası kurulur. 1500 dana kapasitemize çok rahat bir kesimhane et tesisi kurulur. Yem fabrikası kurulabilir. Bu işletmeler çevre köy kasabalarada hitap edebilir ve birçok iş kolunu tetikler.

Gelelim kafamıza takılan sorulara; Belediye ilk etapta bu kadar yatırımı nasıl yapacak finansmanı nedir? Hayvancılık kredilerinden faydalanarak. Yada vatandaşa dağıttığı kardan bir miktar işletme kurulum maliyeti keserek. Biz elimizde bir değer var buna iyi sahip çıkıp değerlendirelim görüşündeyiz ve tabiki kişisel fikrimizdir yukarıda saydığımız projenin Türkiye’de birçok örneği olup üyeleri kısa zamanda ihya oldular. Bu 300 bin m2 bir bölümü de aynı sistemle koyun ve Saanen keçiciliğinde de kullanılabilir ona da aynı sistemle ortak olunur.

Bu projeyi belediye kendisi gerçekleştirebileceği gibi kasabamızdaki iki tane atıl durumdaki kooperatiften de yararlanılabilir. Özetle diyoruz ki oturulup iyi düşünülmesi gereken ve en avantajlısı tercih edilmesi gereken iyi kadroya sahip bir yönetimin gerektiği büyük bir proje var önümüzde. vatandaşa2000 m2yer gösterip git şuraya işletmeni kur dersek bunun bir anlamı ve cazip yönü kalmaz ve kimsede gelmez zaten ancak bizim yukarıda belirttiğimiz projeye girişilirse kasabadan herkes ortak olduğu gibi dışarıdaki vatandaşlarımızda birbiriyle yarışır bu kadar cazip bir projeye gözü kapalı destek olur görüşündeyiz” dedi. 

Bu haber 1200 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...