Mucize bebek Ecrin hayata tutundu

8 Ocak 2014 16:34

Doğduğunda kalınbağırsak tıkanıklığı teşhisi konulan Ecrin bebek, 3 günlükken ameliyata alındı. Daha sonra ince bağırsağının çalışmadığı görülünce 16 ayda dört ameliyat daha geçirdi. Sonunda Ecrin’in minik bedeni hayata tutunmayı başardı. Anne Nergis Hoşgör, mucize yaşamı bu şekilde özetledi: “Bir an umudumu kaybettim ama yoğun bakıma girerken elimi tutunca ‘Yaşayacak’ dedim.”

Hoşgör ailesinin ikinci çocuğu olan Elif Ecrin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde dünyaya geldi. Ancak Ecrin bebeğe sinirlerin çalışmamasına bağlı olarak kalınbağırsak tıkanıklığı teşhisi konuldu ve üç günlükken kalın bağırsağından ameliyat oldu. Ardından ince bağırsaklarında sorun oluşan Ecrin bebeğin yaşama tutunması için hastane seferber oldu. 10 ay boyunca hastanede kalan minik Ecrin, 4 ameliyat daha geçirdikten sonra sağlığına kavuştu.

HAYATİ RİSKİ VARDI

Operasyonları gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çelik, “Hastamız Hoşgör ailesinin ikinci evladı olarak dünyaya geldi. Doğumdan sonra rahatsızlığı ortaya çıktı. Bağırsak sorunu vardı. Çok nadir gözüken kalın bağırsağında sinirsel gelişim anomaliliğine bağlı bağırsaklarda çalışma sıkıntısı yaşayan bir hastamızdı. Bu nedenle biz kendisini yeni doğan döneminde ameliyat ettik. Kalın bağırsağı karın dışına ağızlaştırılarak hayatına idame etmesi sağlandı. Ancak hastamızın başka sıkıntıları vardı. Daha sonra ince bağırsaklarında sorunlar gelişti. Bu sorunlara bağlı olarak da ince bağırsağının çoğunu kaybetmek zorunda kaldı. İnce bağırsağı 40 santimetrenin altına düşmüştü. Bu durumda olan bir bebeğin yaşaması çok zor. Çünkü beslenme sıkıntısı yaşıyor. Bağırsak kısalığı nedeniyle verilen besin ve yiyecekler emilemiyor ve dışa çıkıyordu. Buna bağlı olarak da çocuk yaşta kilo kaybı oluyordu. Bu hastamızda biz çok uzun süre uğraştık” dedi. 

AYLARCA TEDAVİ GÖRDÜ

Başta aile olmak üzere tüm hastane çalışanlarının Ecrin Elif için büyük gayretler sarf ettiklerini kaydeden Çelik, şöyle devam etti; “Aylarca damardan beslemek zorunda kaldık. Ağızdan beslenir hale gelmesi ayları buldu. Verilen besinler vücudun gelişimi için yeterli gelmiyordu. Defalarca hayatını sıkıntıya sokacak enfeksiyonlar geçirdi.  Ama ekip hep inanmıştı. Bu uğraşlar sonrasında hastamız ağızdan beslenebilir hale geldi. Serum desteğini kesme denememiz de başarıya ulaştı. Bunun uyumu da yine aylar aldı. Bizim için çok sevindirici bir gelişmeydi. Bu arada 3-4 kez operasyon geçirdi. Yeni doğan bir bebek için bu çok ciddi sıkıntılar. Çocuğumuz yaklaşık 10 aylık evreye geldiğinde kilo alımı belli bir seviyeye gelmişti. Eve gönderebilecek hale gelmiş oldu. Ailesi de onunla birlikte aylarca hastanede yaşadı. Özellikle annemiz çok ciddi çabalar sarfetti. Hiçbir zaman pes etmedi. Bizimle birlikte mücadeleye devam etti. Nihayet hastamızı eve gönderebilir hale geldik. Evdeki izlenimde de sıkıntı yaşamadık. Ağızdan alabildiği besinlerle ve o kısacık bağırsaklarıyla hayata tutundu.

5 SAATLİK BEKLEYİŞ

10 gün önce hastamızın son ameliyatı vardı. Çalışmayan kalın bağırsakların yerine çalışabilir bağırsakları modifiye ettiğimiz büyük bir ameliyattı. Yaklaşık 5 saat kadar süren bir ameliyat geçirdi hastamız. Bu ameliyattan sonra çok yakın izleme aldık. Çok şükür her şey yolunda gitti. İnanmak çok önemliydi. Ameliyat başarıyla sonuçlandı. Daha sonrasında da çok büyük sıkıntılar yaşamadık. Şu anda hastamız ağızdan beslenebiliyor. Tuvaletini kendisi yapabilir durumda. Şu durumda mevcut bağırsaklar ona yetiyor. Şu anda olması gereken bağırsakların yüzde 30’uyla hayata tutundu. Hayatını normal idame ettirebilecek düzeye gelmiş durumda” bilgisini verdi.

5 BİN DOĞUMDA BİR GÖRÜNÜYOR

Bu hastalığın 5 bin doğumda bir görüldüğünü normal bir insandan olması gereken ince bağırsak uzunluğunun 4-5 metrecivarındayken, Elif Bebek de40 santimetrecivarında ince bağırsak olduğunu kaydeden Çelik, “ Bağırsakta adaptasyon süreci devam ediyor. Çocuk büyüdükçe bağırsaklar kendisini geliştiriyor. Yiyeceklerin emilmesini sağlayan hücrelerin sayısı artıyor. Önemli olan bu dönemde çocuğun hayata idamesini sağlayabilmek. Bu da sağlandıktan sonra hayatını normale yakın sürdürür. Ancak bağırsak enfeksiyonu biraz daha fazla olabilir, sağlıklı insanı sıkıntıya sokmayacak enfeksiyonlar, bebeğimizi sıkıntıya sokabilir. Ama artık çocuğumuzun normal hayatına devam ettirmesine engel olmayacak.  Son yaptığımız ameliyatta karın dışına çıkan bağırsaklar karın içine alındı ve çalışmayan bağırsağa çalışan kısım monte edildi.”

ELİMİ TUTUNCA ‘YAŞAYACAK’ DEDİM

Öte yandan Hoşgör Ailesi, 16 aylık bebeklerinin sağlığına kavuşmasından duyduğu mutluluğu dile getirdiler. Minik kızıyla aylarca hastanede kalan Anne Nergis Hoşgör, “Doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Çok yardımcı oldular.  Elif’in yaşayacağını biliyordum.  Bir an için ümidi kaybettim. Ama yoğun bakıma girerken elimi tutum. İşte o zaman yaşayacağını anladım” dedi. Baba Remiz Hoşgör ise, “Kız çocuklarının kahramanları aslında babadır. Ama bizim kızımın kahramanı doktorlarımız oldu’ diyerek duygularını dile getirdi.

 

 

Bu haber 973 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...