Burdur Gölü’nün yok olması Isparta’ya da zarar veriyor

20 Eylül 2012 18:46

Doğa Derneği üyeleri Burdur Gölü'nde çekilmenin en çok yaşandığı Isparta'ya bağlı Senir Kasabası ile Burdur'a bağlı Karakent köyünde incelemelerde bulundu. Dernek Genel Müdürü Engin Yılmaz; “Gölün çekilmesi hem Burdur’a hem Isparta’ya zarar veriyor” dedi.

Türkiye Doğa Derneği tarafından Burdur Gölü Kurtarma Projesi kapsamında, Burdur Gölü Kurtarma Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın tarafından Mayıs - Eylül döneminde yapılan çalışmalar anlatıldı. Daha sonra Doğa Derneği üyeleri, Burdur Gölü'nde çekilmenin en çok yaşandığı Isparta'ya bağlı Senir beldesi ile Burdur'a bağlı Karakent köyünü gezdi. Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Burdur Gölü'nün Türkiye'nin en önemli 13 sulak alanı arasında yer aldığını bildirdi. Burdur Gölü'nde son zamanlarda çok ciddi çekilme olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Burdur Gölü'nde son 35 yıldır yaşanan su çekilmesi sebebiyle gölün üçte birini kaybettik. Bu durum bizim aslında çok az bir süremizin kaldığını gösteriyor'' dedi.

Yapılan bilimsel çalışmalarda gölü besleyen su kaynakları üzerinde müdahaleler yapıldığının tespit edildiğini anlatan Yılmaz, bunların başında yapılan barajlar ve yer altı sularının sondaj kuyuları tarafından çekilmesinin geldiğini bildirdi. Yılmaz, şöyle devam etti: ''Göldeki su çekilmesinin en önemli sebepleri arasında, su ve tarım politikalarındaki yanlış uygulamalar geliyor. Bu yanlış uygulamalar arasında çok su tüketen ürünlerin ve bitkilerin bölgede üretilmesi, ürünlerin sulanması sırasında yine çok su tüketilmesine sebep olan tekniklerin kullanılması geliyor. Bizim projelerimizden biri de bu tür uygulamaların önüne geçmek. Bu amaçla bölgedeki pilot alanlarda, çiftçilerle beraber az su tüketen ürünlerin ekilmesi ve tekniklerin uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Zira, bu gölün çekilmesi ismini taşıyan Burdur’a olduğu kadar göle kıyısı bulunan Isparta’ya da zarar verir” dedi.

Yılmaz, hazırlanan Burdur Gölü Yönetim Planı çerçevesinde su çekilmesini durdurup, göldeki su seviyesinin artması için çalışma içinde olduklarını bildirdi.

Bu haber 1751 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...