Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı

10 Ocak 2014 16:25

Trafik sigortasında yarı serbest uygulamadan, tam serbest uygulamaya geçildi.

Artık sigorta şirketleri kaskoda olduğu gibi müşterilerine istedikleri oranda sigorta primi uygulayabilecek. Yeni sistemle birlikte sigorta şirketleri aracını hasarsız kullanan sürücülere indirim yapabilecek. Aynı şekilde sık kaza yapan sürücülerin de ödedikleri prim miktarı artabilecek.

YARI SERBEST UYGULAMADAN TAM SERBEST UYGULAMAYA

Trafik sigortasında 2014 yılına kadar yarı serbest uygulama vardı. 1 Ocak'tan itibaren ise tam serbest tarifeye geçildi. Artık Hazine'nin trafik sigortaları üzerindeki kontrolü sadece tarifede teminatları belirlemekle sınırlı. Onun dışında sigorta şirketleri sürücü bazında belirleyerek, fiyatlarını kendileri belirleyecek.

Yeni dönemle birlikte sigorta şirketleri dikkatli sürücülere sınırlama olmaksızın primlerde indirim yapabilecek. Sık kaza yapan sürücülerden de daha fazla prim alınabilecek. Önceki uygulamaya göre dikkatli sürücüler yüzde 20’ye kadar indirim alabiliyordu. Yeni sistemle birlikte yüzde 60-70’lere varan indirimler yapılabilecek. Dikkatsiz sürücülerde ise sigorta şirketleri yüzde 60’a kadar prim uygularken, yeni düzenleme ile bu oran yüzde 300-400’e kadar yükselebilecek.

HAZİNE HAKSIZ REKABETE MÜDAHALE EDECEK

Yeni uygulamaya göre Hazine Müsteşarlığı sadece, sigorta şirketinin mali durumunda sorun olduğunda, haksız rekabete yol açıldığında ya da şirketlerin sigorta yapmaktan kaçındığı durumlarda sisteme müdahalede bulunacak.

 

Bu haber 587 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...