“Gazeteci; Halk adına görür”

10 Ocak 2014 16:38

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şenol’un mesajı şöyle: “1961 yılında; gazetecilerin çalışmaları hakkında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesi üzerine 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için  3 gün gazetelerini yayımlamama kararı aldılar. Bunun üzerine gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla sendika binası önünde toplanarak Valiliğe kadar yürüdüler.

Gazete patronlarının boykot kararı karşısında gazeteciler sendikanın öncülüğünde ‘’BASIN’’adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961tarihlerinde yayınladılar. Bu tarihten sonra 10 Ocak ‘’Çalışan Gazeteciler Bayramı’’olarak kutlandı. 12 Mart 1971 yılındaki müdahalenin arkasından çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak ‘’Çalışan Gazeteciler Günü’’olarak kutlanmaya başlandı.

Gazeteci; Cumhuriyetin, demokrasinin vazgeçilmez unsuru ve temel taşlarından biridir.

Gazeteci; Kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde zor şartlarda ve sorumluluk duygusu içinde toplumu gelişen olaylar karşısında bilgilendirmek için haber peşinde koşar.

Gazeteci; Halk adına görür, gözlemler ve kamuoyuna taşır,

Gazeteci; Mesleklerinin gereğini yerine getirmek için görev yaparken yeri geldiğinde canını dahi verir.

AKP iktidarının 11 yıllık dönemi; gazeteciler, yazarlar, aydınlar için baskıcı, sansürlü bir dönemin adıdır. Bu dönemde Türkiye’de 70’e yakın gazeteci cezaevinde tutuklu ve hükümlü olup bu sayı ile dünya birincisi durumundadır.

Bugün yasal hakları kısıtlanmış; yıpranma payları ortadan kaldırılmış, gazetecilik faaliyetleri terör kapsamında değerlendirilmeye başlanmış, sendikal hakları kullanılamaz hale getirilmiştir.

Şu anda ne yazık ki Başbakan gazetecileri bir savcı gibi suçlamakta, işten atılmaları için talimat vermekte, gazeteleri beni destekleyen ve desteklemeyen olarak ayırmakta; gazetelerin metrolarda, vapur iskelelerinde satışını engellemektedir. Ülkede medya patronlarını çeşitli zorlamalarla iktidarın denetimine sokmuştur. Hala kitaplar ve gazeteler ve dergilerin yayını yasaklanmaktadır.

2014 yılında,haksız ve hukuksuz şekilde hükümlü ve tutuklu bulunan tüm gazetelerin serbest kaldığı, güvencesiz çalıştırılmanın yasaklandığı, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırıldığı, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılı, iktidarın yanında olmayı özgür gazeteciliğe tercih eden gazetecilerin de haksızlığa uğrayan gazetecilere sahip çıkmalarını, demokratik hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olan ve insanlara bilgi akışı sağlamak gibi çok önemli bir görevi gerçekleştiren gazetecilerimizin ‘’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor,çalışmalarında başarılar diliyorum”.

 

 

Bu haber 755 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...