İptal kararından 7 yıl sonra haberleri olmuş

12 Ocak 2014 18:31

Mülkiyeti Belediyeye ait olup 1984 yılında Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne 49 yıllığına verilen tesis üzerindeki kullanım hakkı, 2004 yılında Balaman döneminde Meclis kararıyla iptal edildi. Ancak kanun gereği kurumun kullanım hakkı devam etti.  Aynı belediye yönetimi 2007’de 5 yıllığına Gençlik Spor’la kiralama sözleşmesi yaptı. İptal kararından 2011’de haberi olan Gençlik Spor İl Müdürlüğü ecrimisil davası açtı.  

Belediye Meclisi’nin son toplantısına Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından Belediyeye açılan dava damgasını vurdu. 1984 yılında 49 yıllığına kullanım hakkı (intifa)  Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne bırakılan ve tapuya da şerh düşülen Milli Egemenlik Spor Tesisleri üzerinde Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün kullanım hakkının iptali için Hasan Balaman döneminde Belediye Meclisi’nde karar alındı. Ancak tapudaki şerh kaldırılmadığı gibi, aynı yönetim 2007 yılında burayı kiraladı ve tesislerde yatırım yaptı. Sözleşme 2012 yılında biterken, Meclis’te iptal kararı alındığından Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün 2011’de haberi oldu. 

Gençlik Spor İl Müdürlüğü de kullanım hakkına dayanarak buradaki faaliyetlerini yürütebilmek adına tazminat ve taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınmak suretiyle (ecri misil) bedel ödenmesi talebiyle dava açtı. Davayı büyük olasılıkla kaybedecek olan Belediyenin 1 milyon lira gibi olası bir bedel ödememek için sulh yoluna gidilmesi ve Belediye Başkanı Günaydın’a yetki verilmesi uzun tartışmalardan sonra Meclis’te kabul edildi.

Belediye Meclisi’nin ocak ayı son toplantısında tartışmanın konusu Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün Milli Egemenlik Spor Tesisleri üzerindeki kullanım hakkına dayanarak açtığı dava ve bu davanın kaybedilmesi sonucunda Belediyenin geriye dönük bir bedel ödemek zorunda kalacak olması oldu.

2004’TE İPTAL KARARI ALINMIŞ

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Havva Gökdoğan tarafından okunan komisyon raporunda mülkiyeti Belediyeye ait olan spor tesisinin 1984 yılında kullanım hakkının Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne verildiği ve tapuya da şerh düşüldüğü belirtildi. İntifa hakkının Belediye Meclisi’nde 7 Ekim 2004 tarihinde iptali için işlem yapıldığı ancak şerh kaydının devam ettiğinin belirtildiği raporda,  2007 yılında belediye yönetimince intifa hakkı göz önünde bulundurularak buranın kiralandığı kira sözleşmesinin 2012 yılında bittiği ifade edildi.

SULH YETKİSİ İSTENDİ

Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün intifa hakkına dayanarak taşınmaz üzerinde Belediye faaliyetlerinin önüne geçmek için tazminat ve ecri misil talebiyle yargıya gittiği bilgisinin verildiği raporda, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün kullanım hakkının ortadan kalmadığı bu nedenle büyük olasılıkla belediyenin kaybedeceği davada 2004 yılında yapılan yanlış işlemden ötürü hukuki ve maddi zarara uğrayacağı zararın önlenmesi için de sulh yoluna gidilmesi ve Başkana yetki verilmesi talep edildi.

1 MİLYON LİRA GİBİ BİR BEDEL

ÖDEMEK ZORUNDAKALACAĞIZ

 Havva Gökdoğan, geçmişte yanlış bir işlem yapıldığını ve bu yanlışlıktan ötürü sulh yoluna gitmek istediklerini ve 1 milyon lira gibi bir bedelin ödenmesinin önüne geçmek için bu talepte bulunduklarını söyledi. Belediye avukatı Ebru Yüceer,  2004 yılında intifa hakkının kaldırılması kararıyla, intifa hakkının kalkmadığını çünkü kanunda bu hakkın hangi durumlarda kalktığının açık olduğunu ifade etti. Şu anda kurumun geçerli bir intifa hakkı olduğunu ancak belediyenin bunu kullandırmadığı için dava açıldığını söyledi. Yüceer bu davanın kuvvetle muhtemel kaybedileceğini düşündüklerini bu nedenle belediyenin bu davayı sulhla çözmesi için bu konunun gündeme geldiğini açıkladı. Yüceer,  yapılan kira sözleşmesinin gerçek anlamda bir kiralama sözleşmesi olmadığını 5 yıl boyunca belediyenin burada halı sahayı, çim sahayı düzenleyeceği şeklinde bir sözleşme olduğunu ifade etti.

PARA ISPARTANIN CEBİNDEN ÇIKACAK

 Bağımsız Meclis Üyesi Seyfettin Kalem, buranın 49 yıllığına tahsis edildiğini kendilerinden önceki belediye tarafından Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden kiralandığını belirterek, “ Kiralama şartların da oranın bakımını belediye yapacak. Burada takipsizlik olmuş. Gençlik Spor Müdürlüğü de burayı davaya taşımış. Şimdi Isparta halkını cebinden para çıkacak Bunun önüne geçmek için yetki verilmesi talep ediliyor.  Biz de yetkiyi verelim burada kazanan Isparta olacak”  

4 MİLYON LİRA PARA HARCANDI

MHP Meclis Üyesi Uğur Bestelci de, “Oraya halı sahaya yapmak için bildiğim kadarıyla 4 milyon lira para harcandı.  Dava bitti. Bize de 1 milyon lira ecrimisil çıkabilir. Biz o mahkemeye hem bu parayı ödeyeceğiz hem mülkiyeti bırakacağız.  O zaman belediye ne diye para harcadı. Burada belediyenin zararı söz konusu. Buranın mülkü belediyeye ait. Her ne kadar kullanım hakkı verildiyse Gençlik Spor buraya para harcamadı. Orası toprak sahaydı.  Buraya Belediye iyi bir tesis kurdu. Orada spor yapıldı. Halı saha olarak işletildi. Bu mülk bende kalacaksa ecrimisil ödemek daha doğru” dedi  

GENÇLİK SPORUN 2011 YILINDA HABER OLMUŞ

Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem de , “2004 yılında intifa hakkı iptal edildi diye karar alınmış. Ama şerh kalkmamış.  Kalkması da imkansız. Karşı tarafın bu karardan bundan haberi yok. Valilik makamından 2011 yılında bize yazı geldi.  Orayı üçüncü bir şahsa kiraya verdiniz diye. Meclis kararıyla kullanım hakkının iptal edildiğini söyledik. Bundan Gençlik Spor’un 2011 yılında haberi oldu.  Bu karardan ötürü davayı da kaybedeceğiz Madem intifa hakkını geri aldıysan 2007 yılında neden Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden kiralıyoruz. Mahkemeyi kaybedeceğimiz yüzde100”dedi.   

Uzun süren tartışmaların ardından Meclis, sulh için Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a yetki verilmesini kabul etti.

 

Bu haber 748 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...