107 ülkeye 187 milyon dolar ihracat yaptık

14 Ocak 2014 18:09

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, Isparta’nın 2013 yılında ihracatının bir önceki yıla göre 9 Milyon Dolar artırdığını belirterek, 2023 Yılı 500 milyon dolar ihracat hedefine adım adım yaklaştığını söyledi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, 2013 ihracat rakamlarını açıkladı. 2013 rakamlarının 2012’ye göre 9 milyon dolar artışla 187 milyon 868 Bin Dolar’a yükseldiğine dikkat çeken ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, 2011 yılı ile 2013 yılı arasındaki ihracat farkının ise 25 milyon dolar olduğunu belirterek, Isparta’nın ihracatının istikrarlı bir şekilde arttığını söyledi. Isparta’nın 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat hedefine ulaşması için Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracatta verilen desteklerin arttırılmasını ve ekonominin tüm bileşenlerinin katma-değer odaklı üretime yönelmesi adına çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Yardımcısı Sarıkaya, “Ispartamızın 2023 hedefine emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz. Biz inanıyoruz ki 2023 yılında Isparta 500 milyon dolar hedefini geçecektir.”dedi. 

Isparta’nın ihracatında ürün çeşitliliğine dikkat çeken  Sarıkaya, 2013 yılında Isparta’nın sadece  maden ve metaller kaleminde  44 milyon 392 bin Dolar ihracat yaptığını bildirdi. Maden ve metallerini 29 milyon 414 bin Dolar ile çimento cam seramik ve toprak ürünlerinin takip ettiğini belirten Sarıkaya, tekstil ve hammaddeleri rakamların geçen yıla oranla 3.5 milyon dolar artış göstererek 2013’ü 18.6 milyon dolarla kapattığını vurguladı. Kimyevi madde ve mamulleri (Gül yağı) kaleminin 2013 yılında 20.1 milyon dolar olduğunu belirten Sarıkaya,  bu rakamları yaş sebze ve meyve ile mamullerinin takip ettiğini bildirdi. 2012 yılına oranla yüzde 100 artış gösteren ürünler arasında hazır giyim ve konfeksiyonun olmasının dikkat çektiğini belirten Sarıkaya, Isparta’nın yavaş yavaş farklı sektörlerde de boy gösterdiğine değindi.

Isparta’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Fransa, Almanya, Birleşik Krallıklar geldiğini belirten ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, “İlimiz Fransa’dan Ürdün ve Libya’ya  kadar 107 ülkeye ihracat yapmaktadır. İlk üç ülkeye bakacak olursak; ilk sırada Fransa, ikinci Almanya ve üçüncü sırada ise Birleşik Krallık yer almaktadır. Almanya’ya iplik, tekstil ürünleri, gıda, giyim, makine, gül yağı, yaş meyve sebze gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Fransa’ya giyim ürünleri, tekstil ürünleri, iplik, mobilya, mermer, gül yağı ve diğer bitki yağları, kozmetik ürünleri, plastik mamulleri, orman ürünleri gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Birleşik Krallığa ise, tekstil ürünleri, iplik, giyim, plastik mamulleri, orman ürünleri, mermer, radyatör ve aksam parçaları, gül yağı ve bitkisel yağlar, kozmetik gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır.”dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracattaki istikrarlı artışı memnuniyet verici olarak değerlendiren ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, “Görüldüğü üzere ihracatımızdaki bu memnuniyet verici rakamlar ile 2023 hedefimiz olan 500 Milyon Dolarlık rakama ulaşmamızda bir hayalden ibaret olmayacaktır. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, önümüze koyduğumuz 500 Milyon Dolarlık 2023 yılı ihracat hedefi için çalışmalarımızı ulusal anlamda lobicilik faaliyetlerimiz ile uluslararası anlamda ise üyelerimizi dış dünyaya açmak için yurt dışı fuar ve işbirliği programları ve bunun yanında Türkiye’de ve yurt dışında partnerlerimiz ile düzenlediğimiz ikili iş görüşmesi programlarımız ile devam ettirmekteyiz. Ayrıca ihracatın yanında ilimize yerli ya da yabancı yatırımcıları çekmek için her türlü çalışmayı sürdürmekteyiz. diye konuştu.

YATIRIMCIYA DESTEK OLUYORUZ

Isparta’nın ihracatını arttırmak için mevcut ihracat sektörlerini  daha da güçlü kılarak, bunlara katma değer üreten ihracat odaklı yeni sektörler eklenmesi ve yeni pazar ülkelerde ürünlerin satılması için özel gayret gösterdiklerini belirten Sarıkaya, şöyle devam etti:

“Isparta’nın ihracatında önemli yere sahip olan blok mermer ihracatının artık katma değer getiren işlenmiş mermer olarak ihracat edilmesi için yeni mermer işlenme fabrikalarının Isparta’ya kazandırılması için yatırımcılara destek oluyoruz. Bilindiği üzere  Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon bölgesinin mermer işlenmesi için yeni kümelenme bölgesinin Isparta olduğunu düşünüyoruz. Ülkemize daha fazla katma değer ve istihdam  sağlaması için Isparta’dan gönderdiğimiz ürünlerin ham olarak değil de işlenmiş olarak gönderilmesi için yeni yatırımcıları bekliyoruz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni yatırımcılara, her türlü kolaylığın sağlanması adına elimizden geleni yapmaya da hazır olduğumuzu belirtmek isterim.   ”

 

 

Bu haber 687 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...