“Terör eylemlerinin ardında Ortadoğu’daki güç paylaşımı var”

21 Eylül 2012 18:28

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, son günlerde polis ve askerleri hedef alan terör eylemlerinin ardında Ortadoğu'daki güç paylaşımının ve Türkiye'nin bölgesindeki rol model ülke konumunun olduğunu söyledi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bazı temaslarda bulunmak için giden Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, Gebze Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysel Kolsuz'u ziyaret etti. Gebze'de temaslarda bulunan Kolukırık, son terör olaylarına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin Ortadoğu'daki elinin zayıflatılmaya çalışıldığını söyleyen Kolukırık, "Batılı ülkeler 100 yıl önce petrolü ele geçirmek için 1. Dünya Savaşı'nı çıkarmışlardı. Bugün ise Türkiye'nin Ortadoğu'daki oyun kuruculuğu ve Avrupa'nın kaderini belirleyecek enerji hamlelerine karşı yabancı servisler terör kartını sinsice kullanmaktalar." dedi.

"ÜLKE GÜVENLİK EKSENİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR"

Türkiye'nin elini zayıflatmak isteyen uluslar arası merkezler 'güvenlik zafiyeti var' algısı oluşturarak ülkenin enerjisini kendi içinde harcaması çabasındalar diyen Doç. Dr. Suat Kolukırık, toplu şehit haberleriyle ülke gündeminin 'sivil anayasa' ve 'demokrasi' yerine 'güvenlik eksenine' çekilmeye çalışıldığını ve demokratikleşme çabalarının hedef alındığını belirtti.

"TÜRKİYESİZ ORTADOĞU OLAMAZ"

Kolukırık, "Türkiye'nin uzun bir aradan sonra yakaladığı istikrar ve demokratikleşme hamlelerinden rahatsız olanlar, terör eylemleriyle, yeniden şekillenen Ortadoğu coğrafyası üzerinde olamazsınız mesajı vermeye çalışmaktalar." açıklamasında bulundu.

Kolukırık, sözlerine şöyle devam etti: "Batılı ülkeler 100 yıl önce petrolü ele geçirmek için 1. Dünya Savaşı'nı çıkarmışlardı. Bugün ise Türkiye'nin Ortadoğu'daki oyun kuruculuğu ve Avrupa'nın kaderini belirleyecek 'enerji hamlelerine' karşı yabancı servisler terör kartını sinsice kullanmaktalar. Enerji dışında Avrupa-Asya koridorunun (Berlin'i-Pekin'e bağlayacak olan Marmaray projesinin) hayata geçmesiyle Türkiye'nin elinin daha da güçlenecek olması rahatsızlık vermektedir. Her türlü zorluğa karşın ülkenin son dönemlerde yakalamış olduğu istikrar ve büyümeyi devam ettirebilmesi için dış politika stratejisinde mutlaka Ortadoğu olmak zorundadır. Balkanlar ve Kafkaslar bu stratejinin önemli diğer ayaklarıdır. Benzer biçimde Karadeniz, Doğu Akdeniz, Körfez ve Hazar Denizi Anadolu coğrafyasını yakından ilgilendiren bölgelerdir. Bu coğrafyalarda var olmak güçlü Türkiye hedefine yürümenin anahtarlarıdır. Ülkenin dar bir alana hapsedilmeye çalışılması tarihi ve jeopolitik çıkarlara set çekmek anlamındadır."

Libya'da Amerikan Büyükelçisi'ni öldürenlerin Amerikalı seçmenlere adı Hüseyin olan bir başkanın Ortadoğu ve Müslümanlara karşı izlediği yumuşak politikanın işlemediğini gösterme adına mesaj verdiğini görmek gerektiğini kaydeden Kolukırık, sözlerine şöyle devam etti: "Ortadoğu'yu rant alanı gören bazı güç merkezleri beraberinde Obama ile hareket ettiklerini düşündükleri ülke ve liderlere karşı da tavır almış durumdalar. Amerika başkanlık seçimleri netleşinceye kadar bölgedeki çıkar çatışmaları terör eylemleri yüksek yoğunlukta devam edebilir açıklamasında bulundu."

Churchill'in 1. Dünya Savaşı'na gidilirken söylediği 'Bir damla petrol, bir damla kan'dan kıymetlidir' sözünün bölgedeki çatışmaları açıklamada yeterli olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Suat Kolukırık, İslam ülkelerinde protesto eylemlerine yol açan 'Müslümanların Masumiyeti' filminin zamanlamasına da dikkat çekti: "Sosyolojiyi ve insan algılarını yönetmeyi iyi bilen şeytani bir aklın, bölgede demokrasi ve insan hakları iddialarının olmadığının kanıtı bu filmdir. Medeniyetleri çatıştıran ve 'tarihin sonu' açıklamalarında bulunan Batı felsefesinin tükenmişliğinin göstergesi olan söylemlerin insancıllaşması gerekiyor. Suriye'de akan kanın derdinde olmayanların demokrasi iddiaları olamaz. Suriye sorununu uzatmayı hedefleyenler Türkiye'nin koşullarını zorlaştırma arzusundalar. Ancak Türkiye'nin rol model ülke konumu ilerleyen günlerde kendisini daha da anlamlı kılabilecektir. Zira Türkiye'nin komşularıyla çatışma, yeryüzünde bozgunculuk yapma, ıslah ediyoruz diyerek fitneye sebep olma, zalimlere boyun eğme ve dünyayı el altından paylaşma planları yapma gibi bir karakteri yoktur” dedi.

 

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...