SIRA ORGAN NAKLİNDE

15 Ocak 2014 15:45

Süleyman Demirel Hastanesi Araştırma Uygulama Hastanesi’nde ilk kez göz kornea nakli gerçekleştirildi. SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu çok yakın bir zamanda diğer organ nakillerinin de hastanede yapılacağını söyledi

1994 yılında açılan Süleyman Demirel Hastanesi Araştırma Uygulama Hastanesi’nde alt yapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra ilk kez organ nakli yapıldı. Geçtiğimiz hafta içinde iki hastaya kornea nakli gerçekleştirildi.

DEVAMI GELECEK

Gazetecilere açıklamada bulunan SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, ulusal ve uluslararası ölçekte marka haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Son iki yılda üniversiteye 29 milyon lira yatırım yapıldığını ve bunun bir kısmının hastane için kullanıldığını belirten İbicioğlu, “Buradaki sağlık ekibimiz hayallerimizi gerçekleştirdi. İlk kez göz kornea naklini gerçekleştirdik. Hastanemizin organ nakli merkezi olması için alt yapımızı tamamladık. Bu bir başlangıç yakın dönemde altyapımız ve yeterli insan kaynağımız ile farklı organ nakilleri de gerçekleştireceğiz. Hastanemizin organ nakli konusunda bol bol sesini duyuracağız. Organ nakline ihtiyaç duyan hastalarımızın buraya gelmesini planlıyoruz. Sağlık turizmi kapsamında hastalarımızın konaklayacağı bir merkez inşa ediyoruz. Hastanemiz bu konuda önemli başarılara imza atacaktır. 2 yıldır alanında kabiliyetli arkadaşlarımız hastanemizi tercih ediyor. Hastanemize önemli bir beyin göçü var. Hastanemiz parlak beyinleri kazanıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında çalışmalara imza atmış 60’a yakın hekim hastanemize geliyor” dedi.   

ISPARTA İÇİN TARİHİ GÜN

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer de, Isparta için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “İlk kez hastanemizde başarılı bir kornea nakli yapıldı. Hayırsever vatandaşlarımızın ve rektörümüzün desteği, kahraman bilim adamları sayesinde bu başarıyı yakaladık. Bu destek devam ettiği müddetçe diğer nakilleri de yapacağız. Hedefimiz her türlü nakli gerçekleştirmek” diye konuştu.

 BAŞARIYLA YAPILABİLİYOR 

İki başarılı kornea naklini gerçekleştiren ekipten SDÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tök, nakil konusundaki çalışmalarda üniversite yönetiminin desteğini eksik etmediğini belirterek, rahatlıkla hastanede kornea naklinin yapılabildiğini söyledi. İki kadavradan dört kornea aldıklarını ve iki hastaya başarıyla naklettiklerini belirten Tök, “Nakil yapılması gereken hastalarımızı il dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Antalya’ya gönderiyorduk ama orada da yoğunluk olduğu için hastalarımız mağdur oluyordu. Şimdi bu mağduriyeti ortadan kaldırdığımız gibi diğer şehirlerden de hasta çekme ihtimalimiz çok yüksek” dedi. Göz korneası naklinde hasta yakının aksi beyanı olmadıkça kadavradan göz deformasyona uğramadan sadece kornea dokusu alınabildiğini belirten Tök, ‘Hastalarımız göz korneaları şeffaflığını kaybettiği için görmeleri çok zordu. Kadavradan alınan 7,5-8 mmkornea dokusu aynı anda hastalara nakledilerek bu operasyonlar yapılabiliyor. Bir sene sonunda hastanın görmesi devam ediyor” dedi.

Açıklamaların ardından Rektör İbicioğlu, kornea nakli yapılan 76 yaşındaki Ayşe Dereli ile 62 yaşındaki Hesna Alay’ı ziyaret etti. İbicioğlu, hastalarla sohbet etti geçmiş olsun dileklerini iletti. Kornea nakli yapılan hastalar hekimlere ve SDÜ Hastanesi yönetimine teşekkür etti.  

Bu haber 781 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...