“Bizim yaptığımız işler sokaktaki adama yansımıyorsa bu bir meşguliyet tuzağıdır”

15 Ocak 2014 15:46

Göreve kısa süre önce başlamasına rağmen ilimizin öncelikli sorunlarını tespit eden Vali Vahdettin Özkan, şimdi çözüm için kolları sıvadı. Öncelikle Proje Ofisi oluşturan Özkan, daha sonra ilgili sorunlarla alakalı komisyonlar kurdu. Başta elektrik ve hava kirliliği olmak üzere birçok konuda sorunları aldıklarını belirten Özkan, “Bu faaliyetleri ben de bizzat takip ediyorum” dedi.

Vali Vahdettin Özkan, Isparta’nın sorunlarını tespit etmek ve çözüm bulmak için yeni bir yöntem geliştirdi. “Ben merkezli değil biz merkezli” yönetim anlayışıyla ilimizde verimliliği artırmayı planlayan Özkan, “Bu vesileyle görev dağılımı ve imza bölüşümünü devretme tasarrufunda bulunduk. 400 bin insanın talepleri ve ihtiyaçları var. Bizim görevimiz adil şekilde bu talepleri karşılamak. Onun için bir sistem kurmak lazım” dedi.

PROJE OFİSİ OLUŞTURDU

İnsanların talepleri ve ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi amacıyla Proje Ofisi oluşturduklarını ifade eden Vali Özkan, “Özel İdare’de fiziksel bir mekân oluşturup, farklı kamu kurum ve kuruluşlardan öğretmenlerimizden, üniversite ve ajanslarımızdan hizmet alarak, çok kâğıt üzerinde kalmayacak şekilde belli sorunları nasıl çözebiliriz bunlara bakıyoruz. Örneğin elektrik ve hava kirliliği sorunlarının üzerinde çalışma yapıp, burada nasıl bir yol haritası izleyeceğimize ilişkin konuları belirleyip hem icraata koyması hem de bizim önümüze koyması açısından bir sistem. Güncel kamu hizmetlerini iyileştirmek için çalıştıkları gibi aynı zamanda değişik sektörlerde Ispartamızın ekonomi, sanayisi ile sosyal ve kültürel değerlerin tespiti ve projelerine yönelik çalışmalar yürütüyorlar.

“ARTIK ISPARTA’NIN TALEPLERİ NELERDİR,

İHTİYAÇLARI NELERDİR TOPLAYAN BİR BİRİM VAR”

Hem kamudan hem de özel sektörden bu proje ofisimize başvurabilirler. Artık Isparta’nın talepleri nelerdir, ihtiyaçları nelerdir toplayan bir birim var. Isparta’da herkes iyi niyetli olarak bir şey yapmak istiyor. Ama önemli olan Isparta’nın yararına olacak çalışmalara imza atmak.

Üniversitenin değişik birimlerinde çok potansiyelli kişilerin olduğunu biliyoruz. Proje Ofisi onlarla da irtibata geçip, üniversitenin imkân ve potansiyelini Isparta’nın hizmetine yönlendirmemiz lazım. Aynı zamanda bizim ajanslarla birlikte her kurumsal kapasitenin potansiyelini de artırmak çabamız var. Eğer bizim yaptığımız işler sokaktaki insana yansımıyorsa bu meşguliyet tuzağıdır. Bu yönüyle insan kaynaklarını harekete geçirirken kalkınma ajanslarının da kamu kurum ve kuruluşlar ile özel sektörü daha nitelikli bir konuma getirme açısından bir anlayışımız var. Bakanlık temsilcilerini daha aktif bir şekilde Ispartalı hemşerilerimizin hizmetlerine sunacağız.

ELEKTRİKLE İLGİLİ SORUNLARIN TESPİTİ

VE ÇÖZÜMÜ İÇİN 2 KOMİSYON KURULDU

Öte yandan geçen hafta özellikle kesintiler oldu. Elektrik özelleştirildi. TEDAŞ, AKEDAŞ’a devredildi. Bu geçiş döneminin belli sıkıntıları olabiliyor. Bu sıkıntıları biz geldikten sonra buradaki müdür, genel müdür ve yönetim kurulu üyeleriyle bu sorunları paylaşıyoruz. Bir aydınlatma komisyonumuz ve onun yan komisyonu var. Sıkıntılar nasıl giderilebilir onun çalışması yapılıyor. İlgili kurum yetkilileri Isparta’da elektrik şebekelerinin 30-50 yıl geçmişi olduğunu söylüyorlar. Bunların yenilenmesi yönünde bir ihtiyaç var. Bununla ilgili iyileştirme için 8 milyonluk bir ödenek ayrıldı. Temaslar sonucunda ilgili firmanın bölgedeki analizi ve bizim de talebimiz doğrultusunda ana nakil hatlarının iyileştirilmesi için bir ödenek ayrıldı. Bunun artırılması için temaslarımız devam ediyor. Bu hatların özellikle köylerden ve ağaçlık yerlerden geçmesi bizim bu süreci iyi yönetmemiz anlamına geliyor. Soğuk havalarda daha fazla elektrik tüketimi oluyor. Bu da sıkıntı olabiliyor. Altyapının iyileştirilmesi için 2 komisyon kurduk. Onlarla sürekli temas halindeyiz. Ama geçiş döneminin belli sorunları oluyor.

ÖZELLEŞME DÖNEMİ SANCILI OLACAKTIR

Ayrıca ağaçların budanması gerekiyor. Ağaç dalları elektrik kablolarına zarar verebiliyor. Bu konuda vatandaşlarımızın da duyarlı olması gerekir. Kamudan alınıp, özele devredildikten sonra geçiş döneminde hem insan kaynakları hem de iyileştirme açısından bu dönemin sancıları olacaktır. Bunu bakanlık ile AKEDAŞ arasında yapılan sözleşmelerde bu işi en iyi yapacak personelle çalışılması sözleşme ile kayıt altına alınmış. Buradaki müdürümüz de iyi niyetli olarak koşturuyorlar. Biz de vatandaşların taleplerini onlara aktarıyoruz.

“DAHA AYDINLIK ISPARTA NEYİ GEREKTİRİYORSA

ONUN GİRİŞİMLERİNİ YAPIYORUZ”

Elektrik kamusal yönü ağır basan bir hizmet. Bir yönüyle vatandaş adına kamunun gözetim yetkisi devam etmektedir. Bu işle ilgili de sözleşmeler mevcuttur. Bu çerçevede hangi sokağın, nerenin kamusal ya da bireysel alan olduğu sözleşmelerde belirlenmiş. Bazen bununla ilgili sorunlar geliyor. Komisyonumuz bu sorunları değerlendiriyor. Bazı sorunlar için de sözleşme hükümleri olabiliyor. Bütün iş ve işlemler Enerji Bakanlığı ile ilgili şirket arasındaki sözleşme çerçevesinde gerçekleşiyor. Sulama Birliklerinin elektrik borçları ve emeklilerin faturaları gündeme geldi. Biz emeklilerin fatura ödeme tarihleriyle ödemeleriyle ilgili kurumla toplantı yaptık. Kurum sorunun bir kısmını düzeltti. Bir kısmıyla ilgili de bize görüş belirtecekler. Cadde ve sokak aydınlatmaları bizim de gündemimizde. Daha aydınlık Isparta neyi gerektiriyorsa onun girişimlerini yapıyoruz.

HAVA KİRLİLİĞİ İÇİN DENETİM

KOMİSYONU OLUŞTURULDU

Diğer taraftan son 1 ayda hem sis, hem de hava kalitesini tenkit eden değerler açısından bir sıkıntı var. Biz Mahalli Çevre Kurulu’nda göreve başladıktan sonra ikinci haftada sormuştum. Daha sonra bir MÇK kararı alındı. Bu hava kalitesinin korunması ve değerlerinin iyileştirilmesi için bir eylem planı hazırladık. Bu planda hava kirliliğine neden olan unsurlar nelerdir? Bunun iyileştirilmesi için neler yapılması ve hangi kurumlara ne görevler düşüyor? Bunları tespit ettik. Biz MÇK’dan sonra denetim kurulu oluşturduk. Hem kaçak kömür hem de kalorifer yakım saatleriyle ilgili bir denetim yapıyoruz. İlk önce uyarı yapıyoruz. Ayrıca doğalgazın iyileştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu faaliyetleri ben de bizzat takip ediyorum. Doğalgaz konusunda ayrı bir ekip ve temasımız var. Özellikle kış aylarında toplu ulaşım araçlarının kullanılması önemli. Tek tek çok fazla aracın trafiğe çıkması çevresel değerleri olumsuz etkiliyor. Kalorifer ateşleme saatleri de önemli. Taşıt araçlarının bakımları da önemli. Çevre sorunlarıyla ilgili duyarlılığın olması önemli. Çevre gelecek nesiller ve bizim açımızdan önemli bir husus. Bununla ilgili herhangi bir şikayet olduğunda Alo 181 hattına bildirilmesi bizim işimizi de kolaylaştırır.

“BİZİM İÇİN DEFTERDARLIK, ÖZEL İDARE

NASIL ÖNEMLİYSE BELEDİYE DE ÖNEMLİ”

Son olarak Belediyemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve borçlarının azalması için Belediye Başkanımızla birlikte çalıştık. Bu borçları azaltmanın yolu olarak borçlara karşılık belediyeye ait gayrimenkulleri verebilir miyiz diye bir şey gündeme geldi. Bizde bu yönde çalışma yaptık. Aslında haciz işlemi de bu talebin sonucu olarak gündeme gelmiş oldu. Belediye talep etti, daha sonra belediyeye yardımcı olma açısından belli aşamadan sonra yazışmalar başladı. Sanırım yanlış anlaşılmalar oldu. Belediye ile Defterdarlık memurları yazışırken, bir iletişimsizlik oldu sanırım. Çünkü haciz işleminde 8 milyona karşılık gelecek değil de birçok gayrimenkule haciz koyulmuş. Bunun farkına varınca hemen düzelttik. Defterdarlık, Özel İdare ve Belediye Isparta’ya hizmet eden kuruluşlar. Bizim için hepsi eşit ve hepsine yardımcı olmamız gerekiyor.  Belediyenin borçların azaltılması yönünde bir talebi var. Bizde talepleri Milli Emlak vasıtasıyla bakanlığa intikal ettireceğiz ve takip ettireceğiz. Bu yol çok kullanılmayan bir yol ama takipteyiz.

 

 

Bu haber 734 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...