Isparta kuraklık tehdidinde!

19 Ocak 2014 17:24

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, tarım kenti Isparta’nın bu dönem ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Kutlu, Çünür Tepesi’nde yağmur duasına çıkmayı düşündüklerini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu,  tüm bölgelerde olduğu gibi yağışların yöremizde de 2012 yılının altında kaldığını belirterek ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu söyledi.  2013 Ekim aralık döneminde yağışların, 2012 yılının aynı dönemine göre düşüş seyrettiğini ifade eden Kutlu, en fazla yağışın azalan bölgelerin İç Anadolu ve Akdeniz olduğunu dile getirdi.

BÖLGEMİZDE YAĞIŞ AZALDI

Kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesinin tüm bölgeleri olumsuz etkilenmekle birlikte Isparta yöresini de etkilediğin söyleyen Kutlu, “2013-2014 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi Ekim ayı itibariyle başladı. Bu tarihten itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri tamamlandı. Hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı yöremizde yağışların azalması sıkıntı oluşturmaktadır. Hububat ekilişinin ardından 2013 Kasım ve Aralık aylarında beklediği yağışı alamayan üreticiler yağış beklemektedir. Hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle bazı alanlarda çıkışların olmadığı, bu nedenle tohumlarda çürüme riski oluştuğu görülmektedir.  2014 yılında muhtemel bir kuraklık yaşanma riski ve tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmak zor” dedi.

SON YAĞMUR TOPRAĞIN YÜZÜNÜ BİLE ISLATMADI

2012 yılında da kuraklık tehdidiyle karşılaştıklarını ama bu durumun 2012’den daha tehlikeli olduğunu öne süren Kutlu, “Önceki gün yağan yağmur toprağın yüzünü ıslatmadı bile. Yağış olamaması verimini azalması değil verimin olmaması anlamına geliyor. Sadece hububat ta değil. Meyve sebze bahçelerinin sulanması için yer altı suyuna ihtiyacımız var. Yağışlarla yer altı suları beslenmezse verim beklemek imkânsız. Yağışın olmaması tarım kenti Isparta’ya zarar verecek çiftçiyi etkileyecektir” diye konuştu.

YAĞMUR DUASINA ÇIKABİLİRİZ

Isparta’da tüm bölgelerden yağış olmamasına bağlı olarak üreticilerin sesini yükselttiğini kaydeden Kutlu, “ Oda olarak Çünür Tepesi’ne çıkıp yağmur duası yapmayı düşünüyoruz. Bu konuyu Müftü beye ileteceğim” dedi. Kutlu, bu tarım yılının verimli geçmesi için yağış almayan tüm bölgelerin en kısa zamanda yeterli yağış alarak, çiftçilerin bol kazanç sağladığı, kalite ve rekoltenin düşmediği bir yıl olarak tamamlanmasını beklediklerini bildirdi.

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...