Sağlıkta hedef; ‘Sağlıklı iletişim’

21 Eylül 2012 18:52

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Özcankaya, sağlıkta hekim – hasta ilişkilerinin son derece önemli olduğunu belirterek; “Hasta hekime karşı, hekim de hastaya karşı sayılı olmak durumundadır” dedi.

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarına yönelik olarak ‘Sağlıkta iletişim, sağlıklı iletişim’ konunu konferans düzenlendi. Dün saat  10.00’da Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirilen seminere İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet  Karakaya, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu ve sağlık çalışanları katıldı.

ÖZCANKAYA; “BEN FARKLI ŞEYLER SÖYLERİM”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, sağlık konusunda hekimlerin büyük önem taşıdığını ve özellikle yaralama ve şiddet olaylarında ele alınacak konular için hedeflerinin sıfır tolerans olduğunu belirterek, bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Programda kürsüye daha sonra; Konferansa konuşmacı olarak katılan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Özcankaya geldi. Prof. Dr. Özcankaya’da konuşmasında; “Bu zamana kadar yüzlerce konferans vermiştim ama sağlık çalışanlarına ilk defa veriyorum. Onun için bugün benim için çok farklı. Sizler de  bir anlamda benim meslektaşımsınız. Ben konferanslarımda çok farklı konuşmalar yaparım.

“İLETİŞİMDE BAŞARILI OLMAK BİR SANATTIR”

İletişim günümüzün belki de en önemli konularından birisidir. Çünkü, günümüzde bir çok olay iletişimsizlikten ileri gelmektedir. İletişimin olmazsa olması olan konuşma sanatı da bir o kadar önemlidir. Öncelikle konuşmada karşısındaki kişiyi etkilemen büyük faktördür. Bundan  güzel hitap ve şov birinci planda yer alır. Kişinin iletişimdeki başarısı söylediklerini karşısındakine en fazla dikte ettiği zamandır. İletişimde ortak sembollerin oluşması çok önemlidir. Anlaşmazlıkların çoğu ortak sembollerin oluşmamasından kaynaklanır.

“HASTA – HEKİM İLİŞKİLERİNDE

KARŞILIKLI ANLAYIŞ ÇOK ÖNEMLİDİR”

İletişimde bir diğer önemli konu ise karşılıklı anlayış ve karşıdakini anlama olgusudur. Çünkü, dinleyenin anlaması ile mutlu olması anlatanı da mutlu eder. 

Sizler sağlık sektöründe çalışıyorsunuz ve her gün yüzlerce kişi ile iletişim kuruyorsunuz. Dolayısıyla, sağlıkta hasta  - hekim ilişkisi bu noktada ön plana çıkıyor. İşte bu konuda hasta Hekime nasıl bakıyor, hekim de hastaya nasıl bakıyor yani her iki tarafın bakış açısı çok önemlidir. Hasta – hekim ilişkisinin en verimli ve sağlıklı olanı her ikisinin de birbirini anlayarak işlerini yapmalarıdır” dedi.

Konferansın sonunda ise; konferansı düzenleyen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu tarafından konuşmacı Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Özcankaya’ya teşekkür çiçeği takdim edildi.

 

Bu haber 911 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...