“Su Tasarruflu Ve Etkin Kullanılmalı”

21 Ocak 2014 15:26

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, istatistik verilerine göre Akdeniz Bölgesinde yağış miktarında yüzde 19.2 oranında azalma görüldüğünü belirterek, önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar alınmaz ise ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağını belirtti.

Yıldız’ın açıklaması şöyle: “2013 Ekim Aralık aylarında meydana gelen yağışlar, 2012’in aynı aylarına oranla neredeyse yüzde ellilik bir düşüş yaşanmaktadır. Bu nedenle ülkemiz önümüzdeki günlerde beklenen yağışları alamaz ise ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşı kalmak üzeredir.

Çiftçilerimiz her yıl çeşitli nedenler ile maruz kaldıkları afetlerle büyük kayıplar yaşamaktadırlar. Köylümüz bu yıl yaşanabilecek olası bir kuraklığa karşı çok dikkatli olmalılar. Ülkemizde Sulama yöntemleri tekrar gözden geçirilmelidir. Yeryüzünde meydana gelen hızla ilerleyen iklim değişikliklerinin en büyük mağdurları arasında yer alan üretici köylülerimizin bu mağduriyetlerinin asgari düzeye indirilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır. Özelikle yanlış sulama ve su kaynaklarının verimli kullanılması hususunda üreticilerimize ve devletimize büyük görevler düşmektedir.

Halen içinde bulunduğumuz kış aylarında beklenen yağışın gerçekleşmemesi tüm bölgelerimizi olumsuz olarak etkilemeye devam etmektedir. Bu günden Akdeniz Bölgelerimizin doğusu ve ortası, Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgemizin batısı ve kuzeyi elimizdeki verilere göre en fazla kuraklıktan etkilenen bölgeler olarak gözükmektedir. Türkiye geneline bakıldığında, yağış oranında ortalamaya göre yüzde 12.7, geçen yıla göre de yüzde 23.7 oranında azalma olduğu görülüyor. İstatistik verilerine göre Marmara bölgesinde ortalamaya göre yüzde 9.1, Akdeniz’de yüzde 19.2, İç Anadolu’da yüzde 26.9, Karadeniz’de yüzde 10, Doğu Anadolu’da yüzde 23.2, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yüzde 13 oranında azalma gerçekleşti.

Konun uzmanlarının yaptıkları açıklamalarda yağışlarda azalma olacağını gösteriyor. İklim değişikliğine dair farklı farklı senaryolar var. İklim değişikliği ve yağışlarla alakalı önemli değişimler söz konusu. İşte hep beraber görüyoruz. Kış mevsimindeyiz ve nasıl geçiriyoruz? Başta su olmak üzere kaynaklarımızı çok akıllı ve tasarruflu kullanmak mecburiyetindeyiz.

İSTASTİKİ VERİLER

Türkiye Genel Durum   : Yağışlar genel olarak normalinden ve geçen yıl Aralık ayı yağışından az olmuştur. Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 72,5 azalma gözlenmiştir.

MARMARA BÖLGESİ          : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 83,3 azalma gözlenmiştir.

EGE BÖLGESİ                       : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 90,7’den fazla azalma gözlenmiştir

İÇ ANADOLU BÖLGESİ      : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 85,7 azalma

gözlenmiştir.

AKDENİZ BÖLGESİ : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 80,4 azalma

gözlenmiştir.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ      : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 85,7 azalma

gözlenmiştir.

KARADENİZ BÖLGESİ       : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre ise % 31,3 azalma

gözlenmiştir.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ   : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre % 65,4 azalma

gözlenmiştir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ        : Geçen yıl Aralık ayı yağışına göre % 63,6 azalma gözlenmiştir”. 

KAYNAK. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı

Bu haber 650 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...