Elma üreticisi endişeli…

21 Eylül 2012 19:03

Türkiye’nin toplam elma üretiminin beşte birini karşılayan Isparta’da gözler Suriye’ye çevrildi. Isparta’da da en çok elma üretimi yapılan Gelendost Belediye Başkanı Halim Kıyak; “Türkiye ile Suriye’nin arasının gerilmesi bizler için hiç iyi olmadı. Zira, bu durum elma ihracatımızın Ortadoğu pazarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Türkiye’de yıllık 2,5 milyon tonluk elma üretiminin 600 bin tonunu Isparta üretiyor. Şehir, bu üretimiyle şuanda Türkiye’nin en çok elma üreten ili konumunda.

BU YIL 635 BİN TON ELMA HASADI BEKLENİYOR

 Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, geçen yıl şehirdeki elma üretiminin 610 bin ton olduğunu belirterek, bu yıl mevsim şartlarının iyi gittiğini ve geçen hafta başlayan ve yaklaşık 1,5 ay sürecek olan elma hasadından 635 bin ton elma beklediklerini bildirdi.

KIYAK; “İNŞAALLAH ELMA’NIN

PAZARLAMASINDA BİR SORUN YAŞAMAYIZ”

Isparta’da üretilen yıllık ortalama 600 bin ton elmanın 400 bin tonu Gelendost ve Eğirdir ilçelerinde üretiliyor. Dolayısıyla, bu ilçelerdeki binlerce elma üreticisi çiftçi de her yıl olduğu gibi bu yıl da hasadın başlamasıyla birlikte gözünü elmanın büyük bir bölümünü ihraç ettikleri komşu ülke Suriye’ye çevirdi. Şuanda elma üreticilerinin gözü kulağı Suriye’de. Zira, elmada Ortadoğu pazarı bir hayli önemli. 

Gelendost Belediye Başkanı Halim Kıyak, elma hasadının başladığını belirterek; “Elma hasadının başlamasıyla birlikte üreticiler dalında 80 kuruş ile 1 lira 10 kuruş arasında fiyat veriyor. Depo fiyatları kilo başına 10 kuruş ile 14 kuruş arasında değişiyor. Kasa fiyatları ise 3,4 ile 3,6 lira arasında değişiyor. İnşallah elma çiftçisi elmaları dalında pazarlayabilir. Depoya sokmadan alıcı bulabilirler.

“IRAK VE İRAN KAPILARINI KAPATTI, SURİYE DE

KAPATIRSA ELMA ÜRETİCİSİ PERİŞAN OLUR”

Irak ve İran kapılarını kapattı. Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle orası da kapanacak olursa üretici çok büyük sorunlar yaşanabilir. Elma çiftçisinin Pazar bulamayışı, onları zor duruma düşürür ve gelecek yıllarda ki elmanın akıbeti de tartışılır hale gelebilir. Bizim hükümetten beklentimiz, bir an evvel Suriye sorununa çözüm üretmesidir. Aksi takdirde elma üreticisinin geleceği parlak görünmüyor” diyerek elma üreticisinin yaşayabileceği sorunları ve  endişelerini dile getirdi.

PERÇİN; “SURİYE KRİZİ BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİDİR”

 Geçen yıllara göre bu yıl elma hasadının iyi geçtiğini dile getiren Gelendost ilçesine bağlı Yaka Kasabası Belediye Başkanı İbrahim Perçin de konu hakkında yaptığı açıklamada; “Biz bölge olarak kazancını elmadan sağlayan kişileriz. Her sene farklı bir afetle karşılaşan elma üreticileri, bu yıl hasat dönemine kadar herhangi bir sorun yaşamadı. Hasat dönemine kadar olan süreçle birlikte gelinen noktada sevinen üreticiler şimdi de tüccar bulamamaktan yana dertli. Bu yılı da bu sorunla geçirerek sorunsuz geçirdiğimiz bir yılımız olmayacak sanırım. Ancak Pazar sorunu gerçekten çok ciddi bir problem. Komşumuz Suriye ile yaşanan sorunlar, elma üreticileri için büyük bir pazarlama yeri olan Ortadoğu ülkelerinin kapılarını kapatmalarına neden oldu. Suriye krizinin bir an önce çözülüp çiftçilerimizin mağdur olmaması sağlanmalıdır.” dedi.

ALBAYRAK; “KOMŞU ÜLKELERLE SIFIR

SORUN DERKEN SIFIR KOMŞU KALDIK

Bu yıl elmada rekoltenin iyi olduğunu belirten Gelendost ilçesine bağlı Bağıllı Kasabası Belediye Başkanı Bayram Albayrak da açıklamasında; “Elmada bu dönem rekoltenin iyi olmasının yanında kalite de oldukça yüksek. Fakat pazar olmayınca elmacı yine sorun yaşayacak gibi görünüyor. Komşu ülkelerle sıfır sorun diye çıktığımız bu yolda, sorunsuz komşumuz kalmadı. Suriye kapılarının kapanması, bizim Ortadoğu kapımızı engelleyecek gibi duruyor. Ortadoğu ülkelerine tüccarlık yapanlar, bu yıl elma için buraya gelmiyor. Bir an önce Suriye sorunları çözülsün” dedi.

Bu haber 1524 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...