MÇK’da Doğalgaz zorunluluğu Nisan ayında görüşülecek

21 Ocak 2014 15:45

MÇK; doğalgaz zorunluluğu yönünde alması beklenen kararını Nisan ayına erteledi. Bu konuda hukuki ve ekonomik bir rapor hazırlanacak. Bu rapor görüşülecek ve bu raporda eğer geçişte zaruret noktasında birleşilirse 15 Haziran 2014’ten itibaren ilimizde kömür ve diğer katı yakıtla ısınma yasaklanacak. Kademeli olarak 2014-2015 ısınma sezonunda doğalgaza geçiş sağlanacak.

Mahalli Çevre Kurulu’nda (MÇK) dün İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün il merkezinde yakıt ısınma türünün belirlenmesine ilişkin teklifi görüşüldü. MÇK’nın bu toplantıda doğalgaz kullanım zorunluluğu getirilmesi bekleniyordu. Ancak bu karar Nisan ayındaki toplantıda görüşülecek. Eğer MÇK doğalgazı mecburi tutarsa yeni dönemde katı yakıtların yakılması yasaklanacak. 

‘’HAVA KALİTESİNİN DÜŞÜK OLMASI

HASTALIKLARI DA BERABERİNDE GETİRDİ’’

İlimizde daha yaşanılabilir bir çevre oluşturmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte Valiliğin önemli bir çalışma yaptığını belirten Vali Yardımcısı Tahir Demir, ‘’Özellikle şehrimizdeki hava kalitesini artırmak Avrupa Birliği müktesebatına uygun değerleri yakalamak için arkadaşlarımız sürekli çalışıyorlar. Geçen yılki rakamlara göre iyileştirmeler görülüyorsa da özellikle Isparta merkezde özlenilen hava kalitesine henüz ulaşabilmiş değiliz. Şehrimizin en önemli konularından birisi temiz havadır. Bu da doğalgazın kapımızın önüne kadar gelmesi sebebiyle bu musibetten kurtulmamız mümkündür. İl Sağlık Müdürlüğü’nden bize bildirildiğine göre şehrimizin hava kalitesinin düşük olması nedeniyle hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları artmaktadır. Çocuklarımız, ihtiyarlarımız ve hastalarımız sağlıklı insanlara nazaran risk altındadır. O yüzden çalışmalarımızda hava kalitesine odaklanmamız gerekir’’ dedi.

‘’ÖĞLEDEN ÖNCE VE AKŞAM DIŞARI ÇIKMAYIN!’’

Öte yandan Vali Yardımcısı Demir, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu. Öğleden önce ve akşam saatlerinde dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Demir, ‘’Bence havayı en çok kirletici kalitesiz kömür’’ dedi. Diğer taraftan İl Çevre ve Şehircilik Müdürü İlker Yavuz ise kirliliği önlemek için önce kentsel dönüşümün yapılması gerektiğine değindi. Yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini bildiren Yavuz, ‘’ Isparta’da var olduğu sanılan 115 bin konutun yaptığımız araştırmaya göre yüzde 70’i eski. İlk önce kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sonra zaten binalar yenilenirken yalıtımı da otomatik olarak yapılacak. Bu sayede yakıt tüketimimiz düşecek’’ diye konuştu.

‘’MÇK’NIN KARARI YASAL BİR KARAR OLACAK’’

Diğer taraftan diğer illerde yapılan örnekleri aktaran Vali Yardımcısı Demir, şunları söyledi; ‘’2009 yılında da İl Mahalli Çevre Kurulu, doğalgaza kavuşmuş mahallelerin geçmesi konusunda karar almış. Ancak o zaman maalesef Türkiye Taş Kömürleri Anonim Şirketi, Isparta Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nu dava etmiş ve sonrasında Danıştay benzer davalarda görüş değiştirdiğinden, halk sağlığının gerektirdiği durumlarda doğalgaz mecburi tutulabilir. İçtihat noktasına geldiğinden bundan sonra doğalgaza geçişle ilgili İl Mahalli Çevre Kurulu karar verirse, yasal bir karar olacaktır. Yasal bir engel bu kararın önünde bulunmamaktadır. Bunun için bir an önce halkın doğalgaza geçmesi için gerekli çalışmaların özellikle şirketler bazında yapılması gerekmektedir. Doğalgaz gerçekten halk sağlığını olumlu etkileyen bir yapı türüdür. Ayrıca medeni, konforlu ve sağlıklıdır. Ben bu konuyu özellikle Isparta halkına önermekteyim.

‘’KONYA ÖRNEĞİ VAR’’

Konya Valiliği ile davacılar arasında görülen davayı, davacılar kazanmış olmasına rağmen sonradan Danıştay, İdari Mahkemesi’nin kararını bozmuş, halk sağlığı açısından gerektiğinde doğalgaz konusunda İl Mahalli Çevre Kurullarının zorunlu tutabileceği yönünde kesinleşmiş kararını vermiştir. Bu yüzden kurulumuzun doğalgazı mecburi tutma yetkisi vardır. Kurulumuz Nisan ayında bu kararı alırsa o zaman havamız hızlı bir şekilde yükselecektir.’’

 

Bu haber 1336 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...