7 sanığa ceza talebi

22 Ocak 2014 16:43

Isparta’da 30 Kasım 2007 tarihinde 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının 6 yıldır süren davasında savcı, sanıklara ilişkin mütalaasını mahkemeye sundu.  Uçağın teknik eksiklikleri ve arızaları giderilmeden uçuşuna müsaade edildiğine kanat getiren Savcı Murat Kılıç, aralarında kazanın olduğu tarihte  Sivil Havacılık Genel Müdürü olan Ali Arıduru ve Oktay  Erdağı ile birlikte, Yavuz Çizmeci, Aydın Kızıltan, İsmail Taşdelen, Zafer Dinçer ve Faruk Çağımnı’nın taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermekten cezalandırılmalarını talep etti 

30 Kasım 2007 tarihinde Atlesjet’in World Focus’tan kiraladığı İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii’nde düşmüş kazada 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti.  Kazayla ilgili  davanın 23. duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, savcının esas hakkındaki mütalaası damgasını vurdu. 

TANIK BEYANLARINI KABUL ETMEDİLER

Son duruşmaya sanıklardan hiçbiri katılmazken, sanık ve müşteki avukatları hazır bulundu. Mahkeme talimatla ifadesi alınan tanıkların beyanlarının okunmasıyla başladı. Müşteki avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, tanık Muammer Yamak dışında sanıkların lehine  beyanda bulunan tanıkların ifadelerine katılmadıklarını söyledi. Tanık beyanlarının kazayı aydınlatıcı nitelik taşımadığını belirterek, somut delillere göre bir an önce karar verilmesini istedi. Diğer müşteki avukatları da tanık beyanlarını kabul etmediklerini söylediler. Sanık avukatlarından Namık Sofuoğlu,   talimatla ifadesi alına tanıkların  dosya ile ilgisi olmadıklarını bildikleri halde dinlenmelerine itiraz etmediklerini  ve bir sene boşa zaman kaybettiklerini belirterek dosyanın mütalaasını istedi. Bir kısım sanık avukatları da mütalaa talebinde bulunurken, bir kısmı da  üçüncü bir bilirkişi raporu  düzenlenmesini  ayrıca kazanın oluş şekline dair fikir edinmek için simülasyon ortamında mahkeme heyetine  uçakla ilgili bilgi verilmesi talebini yinelediler.

SAVCI MÜTALAASINI VERDİ

Avukatların dinlenmesinin ardından savcı Murat Kılıç, dosyanın  tekamül ettiğini aydınlatacak başka husus kalmadığını belirterek esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcılığın mütalaasında uçaktaki teknik eksiklikler ve arızalar giderilmeden  uçağın uçmasına izin verildiği, uçakta kokpit ses, kayıt cihazı, yere yakınlık uyarı cihazı ve flapların arızalı olduğu, ayrıca seyrüsefer cihazının da uçuş öncesi güncellemesinin yapılmadığı belirtildi.

7 SANIK İÇİN CEZALANDIRMA TALEBİ

Bu ifadelerden sonra  Savcı Kılıç,  kazanının olduğu tarihte  Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun tüm arıza ve eksikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığı, ayrıca teknik kusurları bildiği halde  uçağın uçmasına izin verdiği,  yine aynı tarihte SHGM Yardımcısı Oktay Erdağı’nın arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığı, O tarihte  World Focus Şirketinin ortağı olan  Yavuz Çizmeci’nin şirketteki etkisi gereği uçağın arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen  uçağın kiraya verilmesinde belirleyici rolü olması, O tarihte  World Focus’ Şirketinin Genel Müdürü olan Aydın Kızıltan’ın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığı, Teknik Müdür olarak görev yapan İsmail Taşdelen’in görevini yerine getirmediği, Uzak Mühendisi Zafer Dinçer’in görevini yerine getirmediği, Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı’nın pilotların eğitimlerinin gereği gibi yapılıp yapılmadığı konusunda denetleme görevini yerine getirmediği gerekçesiyle TCK’nın taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçlamasıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

ERSOY’A BERAAT İSTEDİ

Savcı,  mütalaasında  Süleyman Demirel Havalimanı’nda trafik kontrolörü olan  Hilmi Tülemen, Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ve diğer sanıklar Şahin Tufan, Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Necati Küçük, Zeynel Gündoğ, Tuncay Mustafa Doğaner, Reşat Atalay, Fevzi Yavuz ve Şerif Erbilgin hakkında kazada kusurları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar  verilmesini istedi.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORUNA RED

Mütalaanın okunmasının ardından sanık avukatları inceleme   ve beyanda bulunmak için süre iste. Mahkeme heyeti birinci bilirkişi raporunda sanık Yavuz Çizmeci hakkında fikir beyan edilmemiş olmasında ötürü bilirkişiden ek rapor tayin edilmesi, sanık avukatlarına mütalaaya ilişkin süre tanınmasına karar verirken, yeni bilirkişi raporu vi simülasyon talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 25 Mart 2014 tarihinde görülecek.

VİCDANIMIZ RAHAT DEĞİL

Mahkeme çıkışı gazetecilere açıklamada bulunan Av. Şehnaz Doğan Yüzer,  Savıcının mütalaasında Atlasjet yetkililerini sorumsuz kılarak bazı sanıkların cezalandırılmaların talep ettiğini belirterek “Mahkemenin buna uyup uymayacağı kesin değil. Gerek kaza kırım gerek Devlet Deneme Kurulu raporunda Atlasjet firmasının kayırıldığını daha önce de söyledik. Bu akıl almaz bir kaza,  sorumsuz davranışlar sonucu meydana geldi. Dinlenen sanıklar havacılık tarihinde bur uçakta gevşemiş bir  vidanın sıkıştırılması gerektiğini bilecek düzeyde kimseler. Ama  maddi çıkar uğuruna uçağın bakımını yapmadılar. Biz bilinçli taksir ve olası kast konusunda ek savunma alınmasını talep ettiğimiz halde bu değerlendirilmedi.  Türkiye uçak kazalarında ön sıralarda geliyor. Bu uçak kazası konusunda açılan tek dava. Uyarıcı olması açısından ciddi yaptırımlarının olması gerekir. Bunu için daha ciddi yaptırımla bekliyorduk. Bunların değerlendirilmemesi bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Vicdanımız rahat değil. Umarız mahkeme ciddi bir karar verir ve Türk insanın hayatını değerli olduğu anlaşılır” diye konuştu.    

‘İKİ TANIK HAKKINDA DAVA AÇILDI’

 Öte yandan bu uçağı kullanan iki pilottan Vedat Öz ve Recep Değirmencioğlu’nun  mahkemede tanıklık yaptıklarını belirten Yüzer,  “Uçakta  arıza  olmadığın söylediler ame bilirkişi raporları uçakta arıza olduğunu tespit ettiği için bir buçuk yıl önce yalan tanıklıktan bulunmaktan haklarında suç duyurusunda bulundum. Aralık ayında dava açıldı. Umarım mahkum olurlar ve bu da caydırıcı oluru. Çünkü işimizden olduğu endişesiyle doğruyu söylemediler” dedi.  

Bu haber 1061 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...