“Bu proje Isparta’yı avantajlı konuma getirecek”

22 Ocak 2014 16:46

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Başkanlığında başlatılan ve Vali eşlerinin de destek verdiği Gönül Elçileri Projesi’nin 1. yılı nedeniyle dün Öğretmen Evi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Türkiye’nin en genç koruyucu ailesi unvanına sahip olan Feyza Doğan, gözyaşları içinde duygusal bir konuşma yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Başkanlık yaptığı ve İl Valilerinin eşlerinin katılımlarıyla başlatılan Gönül Elçileri Projesi 1 yılını tamamladı. Toplumun Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi” tanıtımı ikinci alt bileşeni olan Kadın ve Güçlenme başlığı altında “Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi” koordinasyon toplantısı dün Öğretmen Evi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Vahdettin Özkan, aynı zamanda projenin Isparta yürütücüsü Dr. Ruhan Özkan, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

GÖNÜL ELÇİSİ SAYIMIZ YETERSİZ

Toplantının açış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Isparta’da şuanda 4011 gönül elçisi olduğunu ifade ederek, bu sayının ilimiz için yetersiz olduğunu söyledi. Kütük, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve onun izdüşümü olan Isparta Valiliği ve İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü dezavantajlı gruplara hitap ediyoruz. Bu gruplar çocuklar, kadın, engelli ve yaşlılarımız, gazi ve şehit yakınlarımız. Biz büyük bir aileyiz. Birbirimizin sıkıntılarını dertlerini paylaşmak istiyoruz. Çünkü biz sevinçler paylaşıldıkça çoğalır ve üzüntüler de paylaşıldıkça azalır düsturundan hareketle Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri kıymetli Emine Erdoğan’ın başkanlığında, il valilerimizin eşlerinin katılımıyla 2012 Aralık ayında oluşturulan Gönül Elçileri Projesi 1 yılını tamamlamış bulunmaktayız. Bu proje dezavantajlı gruplarımızın sıkıntılarını ve sevinçlerini paylaşmak üzere gönüllülük esası üzerine kurulan bir projedir. Bu projenin ilk alt grubu olan koruyucu aile bu yıl içerisinde tamamlandı” dedi.

SIKINTILI VE YAŞLI İNSANLARA YARDIMCI OLUYORLAR

Gönül Elçiliği hakkında da bilgi veren Kütük, “Gönül elçilerimiz kendi evinde yaşamını sürdüren sıkıntılı insanlara yardım edebileceği gibi bizim bakanlığımız bünyesinde umut evleri, çocuk evleri, huzur evleri, yaşlı yaşam evlerinde, bakım rehabilitasyon merkezimizde, kurum bakımında olan kişilere de yardım etmek üzere bizimle diyaloga geçmiş kişiler de olabilir” şeklinde konuştu. 

450 KADIN İLE 600 ÇOCUĞA YARDIMCI OLUYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün 4 yıl içinde şiddete maruz kalan 450 kadına ulaştığını dile getiren Kütük, bu kadınlara yardımcı olduklarını bildirdi. Gönül elçilerinin de bu kadınların sıkıntılarını azaltmaya çalıştığını ifade den Kütük, “Çocuk evlerimizde, yetiştirme yurtlarımızda, bakım, sosyal, rehabilitasyon merkezlerimizde ve umut evlerimizde yaklaşık 600 çocuğa dokunuyoruz. Gönül elçilerimiz bu çocuklarımıza da yardımcı olabilirler. Bakım evlerimizde, umut evlerimizde ve huzur evlerimiz Isparta’da kalan sayımız yaklaşık 6 bin kişidir” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ KORUYUCU AİLESİ ISPARTA’DA

Programda Türkiye’nin en genç koruyucu ailesi unvanını taşıyan Feyza Doğan’da duygulu bir konuşma yaptı. Konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamayan Doğan, bu yola 5,5 yıl önce çıktıklarını belirterek, o dönemde 11 aylık bir kız çocuğunun koruyucu ailesi olduklarını söyledi. Doğan, sözlerine şöyle devam etti: “Çocuğumuz yoktu, Türkiye’nin en genç koruyucu ailesiydik. 25 yaşını yeni doldurmuştum. Bu yüzden koruyucu aile olmamıza çok sıcak bakılmamıştı. Ama kızımızla olan diyaloglarımız ve ona iyi bir aile olabileceğimiz düşüncesiyle bize evet denildi. Kızım şuanda ilkokul 4’e gidiyor. Bir oğlum var 4 yaşında. Çok iyi kardeşler. Bize hep ikisi arasındaki fark sorulurdu. İkisi arasında bir fark var. Birisi kızım biri oğlum bundan başka fark göremiyorum. Koruyucu aileliği bir iş olarak değerlendirebilirsiniz ama biz bir aile olmaya çalışıyoruz. Onlara gerçek bir anne ve baba olmak için çaba sarf ediyoruz. Size ait olmayan bir çocuğun size anne ya da baba demesi kadar güzel bir şey yok. Benim kızım bazı gerçekleri biliyor. Çünkü ayrı soy isimlere sahibiz.  O da bunun farkında. Bu konuda sorunlar yaşıyoruz. Lütfen bizlerin çocuklarını başka yerlerde gördüklerinde soy isimlerimizin neden farklı olduğunu sormayın. Ayrıca neden koruyucu aile olduğumuzu onların yanında sormayın. Bizler bu yola çıkarken bir aile olmak için adım attık.”

BU PROJE ISPARTA’YI AVANTAJLI KONUMA GETİRECEK

Vali Vahdettin Özkan ise, Gönül Elçileri Projesi’nin Isparta’nın tarihi kültürü açısından büyük bir avantaja sahip olduğunu ifade ederek, “Bunun hükümet programı haline gelmesi, bakanlıkların programı haline gelmesi aynı şekilde bize avantaj sağlıyor ve bu projelerle ilgili sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için aynı zamanda bütçeleme süreçlerinde de aile ve sosyal politikalar bakanlığında bu konuya ilişkin kararlarında, finansmanında sağlanmış olması bu sürecin engelsiz bir şekilde ifasını mümkün kılmaktadır. Son 5-10 yıl içerisinde gerçekten özellikle dezavantajlı guruplarımız için hanımefendilere yönelik programlar, projeler başta olmak üzere, gençler, çocuklar, engelliler ve özellikle şehit ailelerimiz için bunlara yönelik toplum olarak devlet olarak ne tür külfetlere katlanmamız gerekiyor. Taşrada, Valiliklerde bütün ilgili birimlerin ne yapması gerektiği yönünde de koordinasyonu sağlamak ve bütün kamu kuruluşların imkânlarını potansiyellerini birleştirerek bu dezavantajlı guruba götürmek için belli projeler geliştirilmiştir. Bugünde bunların bilgilerini aldık. Biz il olarak ta daha avantajlı bir konuma getirecektir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

Bu haber 1012 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...