“Mahalledeki ahırlar dışarı taşınmalı”

24 Ocak 2014 15:45

Mahalli Çevre Kurulu üyeleri, ahırlarla evlerin yan yana bulunduğunu ve çağdaş yaşama yakışmadığını belirterek Belediye Mücavir alanları içinde hayvancılığın yapılmasını yasaklayan radikal bir karar almıştı. Karara destek veren Ziraat Odası Başkanı Kutlu, “Ben de bir ziraatçıyım. Hayvancılık yapanların yanında olmam gerekiyor ama bu konuda MÇK haklı karar verdi” dedi.

Mahalli Çevre Kurulu Üyelerinin geçtiğimiz gün hayvancılığın mücavir alan dışında taşınmasına yönelik aldığı karar birçok kesimi rahatsız ederken birçok kesimi de memnun etmişti. Özellikle SDÜ ile iç içe olan Çünür Mahallesi’nde hayvancılığın yoğun şekilde yapılmasından ötürü Vali Yardımcısı Tahir Demir, “Bilim yuvasıyla ahır yan yana olmaz” demiş ve tepkisini göstermişti. Bunun üzerine MÇK’nın aldığı karara destek veren Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, önemli itiraflarda bulundu.

“MAHALLE İÇİNDE AHIR OLMAZ!”

Çünür’de bulunan bazı arazilere hep ahır yapıldığını ileri süren Kutlu, “Mahallenin içinden bu ahırların kaldırılması lazım. Bazı arkadaşlar yaş gübreyi traktöre doldurup taşımak istiyorlar. Traktör de yürüdükçe gübre sokağa akarak gidiyor. Her tarafı batırıyor. Ayrıca çok pis bir koku yayıyor. Mahallemize bu görüntü yakışmıyor” dedi.

“ÜRETİCİNİN YANINDA OLMAM GEREKİYOR AMA BU KONUDA MÇK HAKLI”

Öte yandan kendisinin de üretici ve ziraatçı olduğunu bu konuda hayvancılık yapanların yanında olması gerektiğini ancak bu durumu kabul etmediğini ifade eden Kutlu, şunları söyledi; “Bu durum olmaması gereken bir şey. İki yol var. İkisinden birini kabul edeceksin. Mahalleli olmayı kabul ediyorsan, mahalle içindeki hayvancılığı dışarı çıkartacaksın. Üniversite öğrencisi bizim için dumansız bir fabrikadır. Şehir olarak öğrencinin gelirinden faydalanıyorsan orada ahırı da kaldıracaksın. Sevdiğimizin birisi gidecek birisi gelecek. Mahalle isek mahalleliğimizi yapacağız. Bazı evlerde 1-2 tane büyükbaş var. Çok fazla yok ama bunların gübresi ahırdan dışarı çıkıyor. Bu da hoş olmuyor.

“ÖĞRENCİLER BU DURUMDAN ŞİKÂYETÇİ”

Aslında onlara bir yer gösterildi. Ben Toprak Koruma Kurulu üyesiyim. Dağın arka kısmında Bozanönü tarafında bir numaralı ponza yataklı mutlak tarım arazileri var. Oralar çok verimli. Buralarda ahır yapmalarına müsaade ediyoruz. Başka bir şey yapmak isteseler müsaade etmeyiz. Ama mahalleden ahırlar çıksın diye hayvancılığa izin veriliyor. Mahallelerdeki hayvancılığı o bölgeye taşınması lazım. 1-2 ineği olanlar birleşip tek arazide hayvancılığa devam edebilir. MÇK kararını ve Vali Yardımcımız Tahir Demir’i bu konuda destekliyorum.

Hayvancılıkla uğraşmayanın burnunu koku kötü geliyor. Şimdi mahallede markete ya da camiye gidiyoruz. Giderken yolda kötü kokular geliyor. O bölgede apartlar var. Öğrenciler kalıyor. Onlar da bu durumdan şikâyetçi. Çünkü şehir hayatına geliyorlar. Geldiklerinde bir bakıyorlar, mahalle berbat.”

 

Bu haber 1126 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...