Modern bir Hayvan Barınağı oluşturulacak

24 Ocak 2014 15:47

Mezbahamızın kapalı olması nedeniyle, aç kalan başıboş köpekler ilçe içine kadar yiyecek aramaya geldiğini ve bunun tehlike oluşturduğunu belirten Keçiborlu Belediye Başkanı Turgut Soykan, “bunun için Belediye olarak, önlemlerimizi aldık. Kaymakamlıktan ve ilgili birimlerden yardım alarak modern bir hayvan barınma merkezi açmaya çalışacağız” dedi.

Son günlerde Keçiborlu’da şehir içinde sürüler halinde başıboş köpekler dolaşıyor. İlçe halkı olaydan son derece rahatsız, Keçiborlu Belediyesine sürekli sözlü ve yazılı şikayetler bildiriliyor. Çocuğu okula giden veliler çocuklarını okullarına kendileri bırakıyor, kendileri alıyorlar. Özellikle sabah namazına giden vatandaşlar sürekli tehlike altında olduklarını belirtiyorlar. Belediyeye yapılan yoğun şikayetler üzerine Belediye, halkı sürekli anonslarla dikkatli olmaları konusunda ve besledikleri köpekleri salmamaları konusunda uyarıyor. Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Keçiborlu Belediye Başkanı Turgut Soykan:

“ Vatandaşlarımızın haklı şikayetlerine yasalar çerçevesinde cevap vermeye ve sorunu çözmeye çalışıyoruz. Mezbahamızın kapalı olması nedeniyle, aç kalan başıboş köpekler ilçe içine kadar yiyecek aramaya geliyor. Sürüler halinde gezdikleri için tehlike oluşturuyorlar. Bunun için Belediye olarak, önlemlerimizi aldık. İhbar gelen bölgelere Belediye ekiplerimiz giderek tüm Türkiye’de Belediyelerin bu iş için kullandığı ‘Lysthenon Forte’ isimli kas gevşetici ilacı kullanarak hayvanları etkisiz hale getirip, mezbaha bölgesindeki doğal ortamlarına bırakıyoruz. Veterinerimiz ve yeterli personelimiz olmadığı için standartlara uygun, modern bir hayvan toplama ve barınma merkezi açamadık. Bu hayvanları ilçe dışındaki mezbaha bölgesinde toplayarak sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bugün ilçemizi ve Belediyemizi üzen istenmedik bir olay meydana geldi. Tek bir olay katliam gibi gösterildi.

Gelen şikayetler üzerine, 20 Ocak 2014 Pazartesi Günü başıboş sahipsiz bir köpeğin insanlara saldırdığı ihbarını alan zabıta ekibimiz, bahsi geçen hayvanı etkisiz hale getirmek için, bu iş için kullanılan kas gevşetici ilacı kullanarak köpeği etkisiz hale getirmişler. Mezbaha bölgesine götürmek istediklerinde köpeğin etkisizleştirildiği evin erkek çocuğu, hayvanı görevlilere vermemiş. Sebebi bilinmeyen bir nedenle daha sonra köpeğin öldüğü söylenmiş ve bazı yerlere ihbarlar yapılmış, bunun üzerine Devlet Milli Parklar Müdürlüğü’nden iki yetkili gelerek, gerekli incelemeleri yaptılar. Olayda bilinçli ve kasıtlı bir işlem olmadığı görüldü.

Bahsi geçen köpek, halk ve çevre sağlığı açısından tehlike oluşturmaması için, Tarım İlçe Müdürlüğü veteriner hekimi gözetiminde Belediyemiz ekipleri tarafından alınarak, uygun şekilde gömülmüştür.

Haytap - Hayvan Hakları Federasyonu yetkilisi Sayın Gülsen Özçelik Ugan ile yaptığımız görüşmede proje ve teknik konularda hayvan barınma yeri yapımında işbirliği konusunda görüşmemiz oldu. Bugün bir veteriner hekim ile sözleşme imzalayacağız. Mezbahamızın açılması ilgili başvurumuzu da bugün yapacağız. Sorunu tamamen çözmeye çalışacağız.

Belediyemizden bilgi almadan, bazı haber kanallarında ve internet sitelerinde maalesef olay çarpıtılmış ve tamamen siyasal bir malzeme konusu yapılmış. Yayınlanan fotoğrafların ilçemizde meydana geldiği söylenen bu olayla hiçbir ilgisi yoktur. Veteriner gözetiminde çekilen fotoğraftaki sahipsiz hayvan dışındaki olaylarla, Belediye görevlilerinin hiçbir ilgisi yoktur. Kaldı ki fotoğraftaki hayvanın görüntüsü ile haber sitelerinde yayınlanan fotoğraflardaki köpeğin cinsi, olay yeri görüntüleri ve hayvanın görüntüleri tamamen farklıdır. Zaten diğer fotoğrafların nerede çekildiği belli değildir.

Şu anda ilçe içinde onlarca başıboş sahipsiz köpek gezmektedir. Katliam yapılan bir yerde herhalde bu hayvanlar olmazdı.

Üstelik biz Keçiborlu Belediyesi olarak ilçe içine ve bahçelere yaptığımız toplam 12 adet çeşme ve 4 adet park içine sokak hayvanlarının su içmesi için suluk ve havuzlar yaptık. Belediye takvimimize bile kullandığımız bu görüntü bizim katliam yapan bir Belediye değil, hayvanları koruyan bir Belediye olduğumuzun göstergesidir.

Başıboş, sahipsiz bir köpek de olsa ölen köpek için çok üzgünüm. Olay ile ilgili olarak inceleme yaptırdım. Görevlilerden alınan ifadeler, Devlet Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerinin düzenlediği tutanak ve savcılık talimatıyla alınan görevlilerinin jandarmaya verdiği ifadelerinden suç unsuru olmadığı görülmüştür.

Konu ile ilgili hiçbir talimatım olmadığı ve böyle bir konu hakkında ancak olay sonunda bilgilendiğim halde, ismimim, partimin ve Belediyemin rencide edilmesi son derece üzücüdür. Yerel seçimler öncesinde bu olayın bu şekilde yansıtılması son derece düşündürücüdür. Yalan haber ve görüntülerle yapılan siyasetin kime ne yararı olacaktır, merak ediyorum.

Sorunun tamamen çözülmesi bizim için en önemli bir çalışma olacaktır. Bunun için Kaymakamlıktan ve ilgili birimlerden yardım alarak modern bir hayvan barınma merkezi açmaya çalışacağız. Bu hafta içerisinde mezbahanemizin yeniden hizmete girmesiyle birlikte başıboş köpeklerin de zaten kendiliğinden doğal ortamlarına döndüğü görülecektir.

Şahsım, ilçem ve Belediyem adına bu çarpıtılmış haberlerin yayınlanmasından son derece üzgünüm. Halkımızın doğru bilgilendirilmesi bakımından bu açıklamayı yapmak durumunda kaldım. Saygılarımla. “ dedi.

 

Bu haber 1024 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...