CHP, Uğur Mumcu’yu andı

26 Ocak 2014 16:06

CHP Isparta Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı ile CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Çakmakçı ile Şenol’un mesajı şöyle: “Aydınlanma yolunda ilerlerken, aydınlanma ışığının topluma ulaşması her alanda engellenmek istenmiştir. Işığın getirdiği aydınlıktan,  bilgiden, gerçeklerden. Karanlık ilişki ağlarını çıkar ilmikleri ile örüp, halkın yarınlarını çalanlar korkarlar. Bu korkuyla sürekli  baskı, zulüm yaparlar ve ölüm emirleri verirler. Son 30 yıldır aydınlarımız aydınlanmanın ışığını halka aktarmak isterken , korkakların verdiği emirlerle baskı  ve işkence görmüşler ,arkalarında dul eşler, öksüz ve yetim çocuklar ,acılı anne ve babalar bırakarak öldürülmüşlerdir.

“Faili meçhul” cinayetlerin acısını yoğun olarak yaşadığımız ülkemizde dilimize yerleştirilmek istenen  “faili meçhul” kavramına karşı bilinçli bir şekilde karşı koymak aydın olmanın gereğidir. Bir toplumda adalet ve demokrasi ; dayatmalara, baskılara hoşgörüsüzlüğe, işkenceye, haksızlığa direnen insanların artması ile yerleşir.

24 ocak 1993’de öldürülen gazeteci yazar Uğur MUMCU  ile 31 Ocak 1990’da öldürülen Profesör Doktor Muammer AKSOY’ un ölüm yıldönümlerini  belirleyen 24 Ocak-31 Ocak günleri arası demokratik kitle örgütleri  “Adalet ve Demokrasi Haftası” olmasına karar verilmiştir, bu isimlere 2Ocak 2001 tarihinde öldürülen Ali Gaffar OKKAN “da eklenmiştir.

 “ Biz unutkan bir ulusuz.Unutuyoruz olup biteni unutuyoruz oğulları,kızları ölen  ana-babaları kanlı gözyaşları yla baş başa bırakıp gidiyoruz.”  1978 yılında Uğur Mumcu böyle diyordu.Bizler unutmadık ;onu,öldürülen gençlerimizi ,aydınlarımızı, Sivas’ta yakılan yakınlarımızı ve en son katledilen Abdullah Cömert’i ,Ali İsmail Korkmaz’ ı,  Ethem  Sarısülük’ ü, ve terörün aramızdan aldığı binlerce canı.

Bu bilgiler ışığında Uğur Mumcu kimdir? 22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir’de doğdu.İlk ,orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra 1961 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk fakültesine girdi.1962 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Türk sosyalizmi  başlıklı makalesi ile Yunus Nadi  ödülünü aldı.Sırası ile Yön,Kim , Türk Solu dergilerinde, Akşam, Milliyet gazetelerinde 1975 yılından itibaren Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı.1991 yılında gazeteden ayrıldı.1 şubat-3 mayıs 1992 tarihleri arasında kısa bir süre Milliyet’  te  çalıştıktan sonra  Cumhuriyete geri döndü.

Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Uğur Mumcu en son polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmakta idi.24 ocak 1993 tarihinde evinin önünde  arabasına konan bombanın patlaması  sonucu suikaste kurban giderek hayatını kaybetti. Bu tarihten sonra;  12 hükümet, 14 dışişleri bakanı, 12 adalet bakanı, 4 D.G.M. savcısı geldi geçti fakat cinayet bütün bağlantıları ile aydınlatılamamıştır.

Muammer Aksoy kimdir?  1917 yılında Antalya İbradi’ de doğdu, çok başarılı bir öğrenim hayatından sonra 1939 yılında  İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesini bitirdikten sonra İsviçre Zürih üniversitesinde doktora  yaptı. Türkiye’ ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesinde asistanlık, Ankara Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı,1957 yılında yapılan üniversite yasasında yapılan değişikliğin  özerkliğe zarar vereceğini söyleyerek üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisine  girdi.

27 mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve siyasal bilgiler fakültesinde profesör oldu. Kurucu meclis Antalya temsilciliği, 1961 anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi parti meclisi üyeliği yaptı.12 Mart muhtırasında tutuklandı yargılama sonunda aklandı.1977 tarihinde   Cumhuriyet Halk Partisi  İstanbul milletvekili olarak meclise girdi, Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği, Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü.

1989 tarihinde Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani, Bahriye Üçok  gibi aydınlarla Atatürkçü Düşünce Derneğini kurdular.

1954 yılında Türkiye Petrolleri  Anonim Ortaklığı’nın , petrol çıkarma yetkisini durduran ve yabancı petrol şirketlerine izin veren petrol kanununa karşı “milli petrol davasını” başlatmıştır.

Ölümüne kadar ; inanmış bir laik,kararlı bir Atatürkçü kimliği ile tanındı.31 Ocak 1990 yılında Ankara Bahçelievler’de  evinden işine giderken kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti.Polis tarafından yapılan araştırmalar sonuç vermeyince faili meçhul olarak tanımlanan cinayetin dosyası kapandı. İslami hareket adına kimliği bilinmeyen bir şahıs gazeteleri arayarak cinayeti üstlendi fakat bulunamadı. Daha sonra İslami intikam örgütü ve Müslüman kardeşler saldırıyı üstlenmişler ancak gerçek katillere ulaşılamamıştır.

Gaffar Okkan kimdir? Sakarya Hendek ‘te 1952 yılında doğdu, 1970 yılında polis kolejinden,1973 te polis akademisinden mezun olarak İzmir’ e komiser yardımcısı olarak atandı.Sırası ile Eskişehir,Kars’ta İl Emniyet Müdürü olarak görev yaptı .18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır gibi yıllarca  PKK  ve Hizbullah terörünün ,aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile Emniyet Müdürü olarak atandı. Hizbullah’ın çökertilmesinde çok önemli rol oynadı.  24 Ocak 2001 günü saat17.40’da Valilik binasına giderken kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu 4 koruması ve şoförü şehit oldu. 4 poliste yaralandı. Emniyet Müdürü’nün şehit edilmesine tepki gösteren Diyarbakır halkı cenazenin olduğu gün  kepenk kapattı ve şehrin sokaklarında protesto yürüyüşü yaptı. Cinayeti işleyenler hala bulunamadı.

Zaman hızla akıp gidiyor. Yitirdiklerimizin çabaları ,öldürülüşleri,isimleri hatta yüzleri toplumsal belleğimizden birer birer siliniyor.

Canları pahasına sürdürdükleri Demokratik laik cumhuriyet ve sosyal hukuk devleti mücadelelerine sahip çıkarak Atatürk Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatacağız.

UNUTMADIK! UNUTMAYACAĞIZ!!UNUTTURMAYACAĞIZ!!!

“Düşünceler cebir ve şiddetle, topla tüfekle öldürülemez” M.K.ATATÜRK

Yitirdiğimiz tüm cumhuriyet devrimi şehitlerimizi saygı ile anıyorum.

 

 

Bu haber 680 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...