118 yaşındaki çelik kasa hurda olmaktan kurtarıldı

26 Ocak 2014 16:11

1896 yılına ait 1 ton ağırlığındaki tarihi çelik kasa hurda olmaktan son anda kurtarıldı.

Eğirdir’in en eski şirketlerinden biri olan YÜNPAK A.Ş’nin yıllarca kullandığı 1896 Alman malı çelik kasa, şirketin çok önceleri kapanmasından sonra elden ele dolaşarak nihayetinde hurdalığa uğratılmadan Eğirdir Belediyesi’ne kazandırıldı.

Eğirdir’in tanınan simalarından elektrikçi esnaflarından Nadi Gülbudak’ın uzun zamandır evinde muhafaza ettiği tarihi çelik kasa, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in müdahalesi ve talebi ile hurda olmaktan kurtarıldı.

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “kapağındaki yazıdan 1896 Alman malı olduğu anlaşılan bir asrı deviren 118 yaşındaki çelik kasanın hurdalıkta yok edilmesine görmezlikten gelemezdik. Tarihi özelliği olan ve kullanılabilecek nitelikte bulunan çelik kasayı Belediyemize kazandırdık. Yükü ağır fakat bizce kıymeti çok büyük olan çelik kasanın kapısının iç yüzündeki imzalı, mühürlü yazının da ayrı bir manevi değerinin olduğunu belirtmek isterim. Bu çelik kasayı, kullanmak için Belediyemize almadık. İdamdan bir insanı kurtarırcasına tarihi çelik kasayı kurtarıp halkımız adına sahip çıktık. İnanıyorum ki, hem saygıdeğer halkımız, hem de gelecek nesil, bu çelik kasanın varlığından ayakta duruşundan çok hoşlanacaktır ve çok yönlü değerlendirmelerde bulunacaklardır. Şimdilik Belediye binamızda yerini alan çelik kasa için ileride çok kişinin görebileceği uygun bir zemin hazırlanacaktır” dedi.

1896 yapımı çelik kasanın içindeki yazı şöyle, “Eğirdir Yün Pamuk İpliği ve Kereste Fabrikaları T.A.Ş.’nin Schutz G. Lindener marka 1896 yılı yapısı 11246 nolu 1000klğ. ağırlığında 58x68x158 ebadındaki kasamızın dış kapaktaki iki kilide ait 11246 nolu iki adet anahtarlar alt bölmeye ait 46 nolu bir anahtar keza içerisindeki bir çekmeceye ait 46 nolu küçük bir adet yedek anahtarları berayı muhafaza yukarıda tatbik mühürleri bulunan müdür İbrahim Gencay ile Muhasebeci Hamdi Özdamar zati mühürlerini torba ağzındaki kabsülün birer tarafına mühürleyerek teslim edildiğine dair zabıttır. 6/7/1957

Müdür İbrahim Gencay, Muhasebeci Hamdi Özdamar, Veznedar Naci Tokca, Anbar memuru Hakkı Bozkır”

Kasa içindeki yazıda Müdür olarak adı geçen İbrahim Gencay’ın daha sonra 1960 ve 1970’li yıllarda Eğirdir Belediye Başkanlığı yaptığı belirtildi.

Bu haber 784 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...