Ağaç Oymacılığı Atölyesi Yeni eserlere imza atıyor

26 Ocak 2014 16:17

Sandıktan aynaya çok sayıda eserin ortaya çıkarıldığı Isparta Belediyesi Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde dünyaca ünlü ressam Picasso’nun İkinci Dünya Savaşı Adlı Eseri üç boyutlu şekilde ahşapla buluştu.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın girişimleriyle 4 yıl önce açılan Ahşap Ağaç Oymacılığı ve El Sanatları Atölyesi’nde 20’si bayan olmak üzere 32 usta çalışıyor. İlk olarak Osmanlı ve Selçuklu dönemi mimari figürlerinin ahşaba işlenmesiyle başlayan atölye de sonrasında Isparta gülünü yansıtan eserlere ağırlık verildi. Ahşap oyma sanatının ustaları şimdi de Picasso gibi ünlü ressamların eserlerini üç boyutlu olarak ahşapla buluşturuyor. Ayna, sandık, sandalye, koltuk, sehpa anahtarlık gibi çok sayıda oyma ahşaptan oluşan eserler bir Alışveriş Merkezi’nde de satışa sunuluyor.  

15 GÜNDE TAMAMLANDI

İki arkadaşıyla birlikte Picasso’nun İkinci Dünya Savaşı adlı eserini üç boyutlu olarak ahşaba işleyen ve Dilek Sesigür, çalışmayı 15 günde tamamladıklarını söyledi. Sesigür, “Arkadaşlarımızla birlikte neler yapabileceğimize dair araştırma yaptık. Picasso’nun tablolarına baktık. Bunu yapabileceğimizi söyledik ve başladık. Hiçbir şekilde makine kullanılmadı. Üç arkadaş bu tabloyu ortaya çıkardık. 15 günde tamamladık. Günlük 7 saat çalıştık. 3 bin lira üzerinde bir değeri olduğunu düşünüyorum. Çünkü oldukça emek harcadık. Tabii ki bu eserleri yapmak kolay değil çok yorucu” dedi.

SIFIRDAN BAŞLADIK

Çok sayıda ahşap oymacılığından oluşan ürün ortaya koyduklarını belirten Sesigür, “Genelde gül desenini kullanıyoruz. Burada sıfırdan başladık şimdi çok güzel yerlerdeyiz. Ahşap oymacılığı için üç aylık kurs gördük. Tabi bu yeterli değil. Daha çok yol kat etmemiz lazım. Bu konuda ilerleyeceğiz. Ben bu tür şeyleri seviyordum. Ahşap oymacılık bilmediğim bir konuydu. Buraya geldikten sonra severek yapmaya çalıştım. Şu anda farklı bir yere verseler kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

ORJİNAL ISPARTA GÜLÜ AHŞAPLA BULUŞUYOR

Genellikle gül desenleri üzerinde çalıştıklarını belirten Şükriye Bağır ise  “Burada kapı pencere pervazları, sandık ayna takı kutuları gibi çalışmalar daha ağırlıklı. Bir günde ürettiğimiz üründe oluyor, üzerinde bir buçuk ay çalıştığımız ürün de oluyor. Desenleri çizimci arkadaşlarımız çiziyor. Gül desenleri gerçek orijinal güllerden esinlenerek çiziliyor. Diğer Osmanlı, Selçuklu desenlerini bazen ikisiyle harmanlayarak değişik ürünler çıkartabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber 2162 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...