Mimarlar istedi, Çakmakçı söz verdi

26 Ocak 2014 16:31

Mimarlar Odasını ziyaret eden CHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı mimarların talebine olumlu yanıt verdi. Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam son yapılan yasal düzenleme ile imardan geçecek projelerden istenen oda onayının belediyelerin inisiyatifine bıkıldığını söyledi. Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı “biz söz veriyoruz. Bizim yönetimimizde tüm projeler için oda onayı zorunlu olacak” dedi.

CHP Belediye Başkan Adayı Lütfü Çakmakçı Mimarlar Odasını ziyaret ederek Isparta’nın kentsel gelişimi ile ilgili projelerini anlattı ve mimarların sorunlarını dinledi. Mimarlar Odası Başkanı Zafer Sağlam mimarların sorunlarını anlatarak “Çıkan torba yasa ile bizim bazı haklarımız budandı. Bu konuda yasal mücadele başlattık. Ayrıca yapı denetim sistemi ile mimarların görev alanındaki bazı işler yapı denetim firmalarına verildi. Bu konuda da yasal mücadelemiz devam ediyor. Fakat yerel yönetimleri de ilgilendiren yeni bir düzenleme var ki biz bu noktada seçilirseniz sizlerin desteğini istiyoruz. Eskiden beri mimarların çizdikleri projeleri imardan geçirebilmeleri için oda onayı isteniyordu. Yeni kanun düzenlemesi ile oda onayı olmasa da olur denilerek bu iş belediyelerin inisiyatifine bırakıldı. Biz Mimarlar Odası olarak çizilen projelerin belli kontrollerden geçerek ve her yönü ile incelendikten sonra imar izni verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada sizlerden destek bekliyoruz” dedi.

Mimarlar Odasının talebine olumlu cevap veren CHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı “Biz belediye olarak imara gelecek dosyalara onay verilebilmesi için oda onayını zorunlu tutacağız. Her projenin önce oda onayından geçmesini isteyeceğiz” diye konuştu.

70’LERDEN KALMA İMAR PLANI DEĞİŞECEK

Isparta’nın gelişimine ilişkin projelerinden de bahseden Prof. Dr. Çakmakçı “biz bu şehri büyütmek istiyoruz. Bunun içinde sürekli üzerinde tadilat yapılarak sürdürüle gelen, 1970’lerden kalma imar planını değiştireceğiz. Bu noktada başta Mimarlar Odası olmak üzere demokratik kitle örgütleri ile birlikte çalışacağız. Ulaşım, imar sahaları, yeşil alanlar her yönü şehri ele alacak, şehrin 50 yıllık geleceği belirleyecek toplu bir düzenlemeyi sizlerle birlikte yapmak istiyoruz bu çalışmaları her mahallede oluşturulacak temsilcilikler ve halk meclisleri ile halkada yaymayı hedefliyoruz” dedi.

ADİL, ŞEFFAF, DENETLENEBİLİR YÖNETİM 

Prof. Dr. Çakmakçı hedeflerinin halka yayılmış bir yönetim olduğuna dikkat çekerek “biz harcamalarımız, yani belediyenin gelir gider hesaplarını 3 ayda bir internet üzerinden yayınlayarak, adil, şeffaf, denetlenebilir yönetim kuracağız. Ispartalıların belediyesini kurmak istiyoruz. Örneğin şehrin önemli sorunları arasında sayılan sokak hayvanları sorununu çözmek çok zor değil. Onlar için bir barınak oluşturarak şehrin atıkları ile Avrupa normlarında yaşamaları sağlanabilir, ayrıca o barınak sayesinde çocuklara ve halkada hayvan sevgisi aşılanabilir” diye konuştu.   

KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜM OLMASIN

Kentsel dönüşüm konusunu kentsel yenileşme olarak ele aldıklarını söyleyen CHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı “biz kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm haline gelmeden bir yenileşme olması gerektiğini söylüyoruz. Bu noktada merkezdeki yoğunlaşma da azaltılarak Isparta’da yaşayan herkesin mutlu olduğu bir yapılaşma gerçekleştirilebilir” dedi.    

Bu haber 986 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...